Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επτά κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν απάντηση μέσα στο 2021 – Τι καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Επτά κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν απάντηση μέσα στο 2021 – Τι καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Πέρα από τις εκτιμήσεις για την ύφεση, τα έσοδα, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τα κύρια στοιχήματα του σχεδιασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2021 είναι....
Με την επικοινωνιακή καταιγίδα του εμβολιασμού να κρατάει μέχρι τις πρώτες μέρες του 2021, το Μέγαρο Μαξίμου έχει εξασφαλίσει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για να κάνει τον απαραίτητο σχεδιασμό για το 2021.
Πέρα από τις εκτιμήσεις για την ύφεση, τα έσοδα, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τα κύρια στοιχήματα του σχεδιασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2021 είναι τα εξής:

1)Επιτυχής διαχείριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Το εθνικό σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού θα πρέπει να εκπέμπει ένα μήνυμα σοβαρότητας, ότι θα γίνει αξιοκρατικά και με επαγγελματισμό, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ώστε να πειστούν οι συμπολίτες να το κάνουν.
 Το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται ότι θα αρχίσει μία μεγάλη δημόσια κουβέντα με παρασκηνιακές πληροφορίες για το ποιος κάνει τι, με επιστήμονες να βγαίνουν ξανά από την αφάνεια για να μιλήσουν για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου ενώ υπάρχουν και οι προβληματισμοί για την καμπάνια της Κυβέρνησης σχετικά με το εμβολιασμό.
Φοβάται δηλαδή το σόου και το παρασκήνιο που θα δημιουργήσει η φάση του εμβολιασμού που θα κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι.

2) Έκδοση ομολόγων

Η Ελλάδα θα προβεί σε έκδοση ομολόγων ύψους 10-12 δισ. μέσα στο 2021, εκμεταλλευόμενη τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά των ομολόγων, αλλά και την υπάρχουσα συγκυρία. ΄
Επιπροσθέτως η χώρα μας θα εκμεταλλευθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ η οποία έχει προϋπολογίσει την δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων έως και 18 δισ. μέσα στο 2021!
Η κυβέρνηση, θέλει να διαθέτει ταμείο-μαξιλάρι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

3)Συμφωνία για τους πόρους και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες που πρώτες έχουν καταρτίσει σχέδια για έγκριση σχετικά με τα κονδύλια αλλά αυτή τη στιγμή στο προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου δεν περιμένουν άμεσα χρήματα από το Ταμείο.
Τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.
Εκφράζεται και ο εξής προβληματισμός:
Ενώ ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο θεωρεί το ελληνικό σχέδιο που κινείται στις βασικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις εντούτοις εκφράζονται ανησυχίες για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που θα έχει η ελληνική οικονομία το 2021.
Και μπορεί το 2021 οι Ευρωπαίοι να μην ζητήσουν στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα αλλά το 2022 θα ζητήσουν ξεκάθαρα.
Και οι δημοσιονομικοί στόχοι, είναι ξεκάθαρο ότι θα συνδέονται και με τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Χρήματα θα δει η ελληνική κυβέρνηση, αν όλα κυλήσουν ομαλά αρχές καλοκαιριού.

4) Το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού

Καθοριστική για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι η επιτυχία του εθνικού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό.
Μέχρι τότε κανένα διεθνές τουριστικό γραφείο δεν έχει ασχοληθεί με την Ελλάδα.
Ενθαρρυντικό είναι ότι ούτε για τους ανταγωνιστές στην Μεσόγειο υπάρχει ενδιαφέρον.
Αν η ισορροπία αποκατασταθεί γρήγορα και ανοίξει χωρίς προβλήματα η αγορά, προβλέπεται μεγάλη τουριστική αντίδραση. Το καλοκαίρι δημιουργεί άλλα δεδομένα για τα ελληνικά έσοδα και την πορεία της ανάπτυξης στη χώρα.

5) Ελληνοτουρκικά και Σύνοδος Μαρτίου

Μέχρι τώρα οι κινήσεις του Oruc Reis εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, υποδηλώνουν μία στασιμότητα στην ελληνοτουρκική κρίση.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι κυρώσεις που καταλογίστηκαν στις τουρκικές εταιρείες και πρόσωπα που σχετίζονται με τις έρευνες καθήλωσαν την τουρκική προκλητικότητα.
Υπάρχουν, όμως, πολλοί που θεωρούν ότι έρχεται νέο χτύπημα του Ερντογάν και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και σε Κύπρο. Αφορμή οι δηλώσεις Ακάρ ότι η Τουρκία εμπνέεται από το πνεύμα Ετσεβίτ στην Κύπρο…
Στην Σύνοδο Μαρτίου, παρ’ όλες τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, εάν συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα και με δεδομένες της ισχυρές συμμαχίες της Τουρκίας, η Ελλάδα το πολύ να λάβει μία διεύρυνση των κυρώσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Εμπάργκο όπλων ούτε για συζήτηση.
Οι ίδιοι οι Γερμανοί τονίζουν ότι εάν βάλουμε εμπάργκο στην Τουρκία, η Τουρκία θα αναζητήσει άλλες αγορές όπως έκανε και με τους S-400.

6) Κρίσιμα νομοσχέδια

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ήδη επεξεργάζονται κρίσιμα νομοσχέδια που θα μπουν σε Δημόσια Διαβούλευση αρχές του Ιανουαρίου 2020.
Πρώτα το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως που θα προκαλέσει μεγάλες συγκρούσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς εισάγεται για πρώτη φορά το θέμα της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια. Αναμένεται να έχουμε και συγκρότηση μετώπου από το φοιτητικό κίνημα καθώς θεωρείται θέμα ταμπού.
Όπως αναμένεται να έχουμε και δυναμική επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο.
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τις κρίσιμες εργασιακές αλλαγές (ωράριο, διευθέτηση χρόνου, 1264/82) που προωθεί η κυβέρνηση και που θα δημιουργήσει εντάσεις με τους συνδικαλιστές.
Αυτό το δίμηνο στην Βουλή, θα πάρουν φωτιά οι υπουργικές κόντρες και η αντιπολιτευτική διάθεση.

7) Ανασχηματισμός ή εκλογές το 2021

Υπό αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι ο πρωθυπουργός θα έχει στο μυαλό του ένα μεγάλο δίλημμα.
Να κάνει έναν δομικό ανασχηματισμό και να αναδομήσει και το Μέγαρο Μαξίμου  ή να αποφασίσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά την πανδημία και τον επιτυχή εμβολιασμό.
Πως θα θέλει να κάνει το νέο κυβερνητικό του ξεκίνημα το 2021. Με εκλογές απέναντι σε έναν «αδύναμο» πολιτικά αντίπαλο ή με ένα νέο κυβερνητικό σχήμα και νέους συνεργάτες με σκοπό να ανανεώσει και τους κυβερνητικούς του στόχους;
Οι πολίτες τι θέλουν;

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης