Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Κατακραυγή για τη φυλάκιση της ακτιβίστριας Loujain al - Hathloul

Σαουδική Αραβία: Κατακραυγή για τη φυλάκιση της ακτιβίστριας Loujain al - Hathloul
Η 31χρονη Loujain al-Hathloul ήταν γνωστή για την ακτιβιστική της δράση υπέρ του δικαιώματος των γυναικών της χώρας της στην οδήγηση
Η al-Hathloul καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 ετών, ενώ βρισκόταν ήδη στη φυλακή υψίστης ασφαλείας για δυόμιση χρόνια σύμφωνα με το BBC.
Η γυναίκα είχε συλληφθεί μαζί με άλλους ακτιβιστές το 2018, κατηγορούμενη ότι διατηρούσε επαφές με οργανώσεις εχθρικές προς την Σαουδική Αραβία.
Σήμερα (28/12), η 31χρονη καταδικάστηκε εκ νέου από δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας που ιδρύθηκε για την εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται αποκλειστικά με την τρομοκρατία.
Οι νέες κατηγορίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη την ήθελαν να αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και να προωθεί ξένα συμφέροντα.
Τόσο η al-Hathloul όσο και η οικογένειά της αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ ισχυρίστηκαν πως η γυναίκα είχε υποστεί βασανισμό κατά την έως τώρα παραμονή της στη φυλακή, ισχυρισμό που το δικαστήριο απέρριψε.
Συγκεκριμένα, η οικογένεια της κατηγορούμενης κατέθεσε πως η 31χρονη είχε στερηθεί κάθε επαφή με τους οικείους της για 3 μήνες, ενώ παράλληλα υπεβλήθη πολλές φορές σε ηλεκτροσόκ, μαστιγώσεις και σεξουαλική κακοποίηση.
Η οικογένεια της ακτιβίστριας προσέθεσε πως της είχε γίνει προσφορά για να επανακτήσει την ελευθερία της, με αντάλλαγμα την σιωπή της σχετικά με τα όσα υπέστη.
Η υπόθεση της al-Hathloul προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες διέδωσαν πως στην δίκη της δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία.
Τον Νοέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία είχε καταδικάσει την μεταβίβαση της υπόθεσής της στο ειδικό δικαστήριο για την τρομοκρατία, λέγοντας πως η κίνηση αυτή εξέθετε «τη βιαιότητα και την υποκρισία» των αρχών της Σαουδικής Αραβίας.
Το δικαίωμα των γυναικών στην οδήγηση, για το οποίο είχε παλέψει στο παρελθόν η al-Hathloul, νομιμοποιήθηκε από τον πρίγκιπα το περασμένο (2019) καλοκαίρι.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης