Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η μάχη του Ελλάκτωρα θα κριθεί 27/1/2021 από το 14% των ξένων και το 7,5% των τραπεζών – Ποσοστά 30%-35% θα κατέχουν Reggeborgh και Invesco

Η μάχη του Ελλάκτωρα θα κριθεί 27/1/2021 από το 14% των ξένων και το 7,5% των τραπεζών – Ποσοστά 30%-35% θα κατέχουν Reggeborgh και Invesco
Όπως έχει αναφερθεί η γενική συνέλευση του Ελλάκτωρα στις 7 Ιανουαρίου 2021 θα αναβληθεί με στόχο να πραγματοποιηθεί 27 ή 28 Ιανουαρίου 2021.
Η μάχη του Ελλάκτωρα συνεχίζεται και η μάχη αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρουσα αλλά χωρίς μέχρι τώρα να περιλαμβάνει εκπλήξεις.
Όπως έχει αναφερθεί η γενική συνέλευση του Ελλάκτωρα στις 7 Ιανουαρίου 2021 θα αναβληθεί με στόχο να πραγματοποιηθεί 27 ή 28 Ιανουαρίου 2021.  

Η Reggeborgh με 26,72%

Από την μια πλευρά η Reggeborgh ο ολλανδικός όμιλος και βασικός μέτοχος με 31% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδιώκει έχει αποκτήσει άμεσα 14,176% συνεχίζει δηλαδή να αγοράζει μετοχές, κυρίως από ξένους επενδυτές και μαζί με την option του Μπόμπολα το 12,5% δυνητικά φθάνει στο 26,72% ή 57,25 εκατ μετοχές.
Η Reggeborgh λοιπόν συνεχίζει να αγοράζει και η εξέλιξη αυτή είναι απόλυτα αναμενόμενη.

Η Invesco θα κατέχει 23,33%

Η Invesco θα κατέχει το 23,33% των μετοχών ή 50 εκατ μετοχές του Ελλάκτωρα μετά την συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Pemanoaro συμφερόντων αδερφών Καλλιτσάντση και της Invesco των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου.

Οι αγορές θα συνεχιστούν

Το βασικό ερώτημα είναι ποιοι έχουν απομείνει να πουλήσουν;
Αναλύοντας το μετοχολόγιο προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία.
1)Υπάρχει μια ομάδα ξένων που κατέχουν 14,34% των μετοχών εκ των οποίων υπολογίζεται ότι το 9% θα κατευθυνθεί στην Reggeborgh και το 5% πιθανότατα θα κατευθυνθεί σε όποιον δώσει τα περισσότερα.
Δυνητικά λοιπόν η Reggeborgh από 26,72% μπορεί να φθάσει στο 35%.
2)Το ποσοστό των ελληνικών τραπεζών μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων χαρτοφυλακίων στον Ελλάκτωρα διαμορφώνεται στο 7,45% με την Εθνική να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό και ακολουθούν Alpha bank και οι υπόλοιπες τράπεζες.
To βασικό σενάριο θέλει οι τράπζες να κρατήσουν ουδετερότητα.
Εύλογα θα αναμενόταν το ποσοστό της Invesco να φθάσει μετά από διάφορες κινήσεις που δυνητικά μπορεί να υπάρξουν από 23,33% στο 33% με 34%.
Υπάρχουν και άλλες κινήσεις οι οποίες λαμβάνουν ή θα λάβουν χώρα και οι οποίες θα έχουν σημαντικό ενδιαφέρον να δούμε την κατάληξη τους.

Θα προτείνουν διοίκηση οι δύο πλευρές

Η Reggeborgh έχει ανακοινώσει την πρόταση της ως προς την διοίκηση του Ελλάκτωρα.
Θα ακολουθήσει προσεχώς και η πρόταση της Invesco που θα προτείνουν επίσης διοίκηση και βεβαίως όλες οι προτάσεις θα δοκιμαστούν στην Γενική Συνέλευση 27 ή 28 Ιανουαρίου 2021.

Υπάρχει ζήτημα ανταγωνισμού;

Ένα θέμα που έχουμε αναλύσει είναι πως η Reggeborgh που είναι ο βασικός μέτοχος στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διεκδικεί τον Ελλάκτωρα και ουσιαστικά ένας μέτοχος θα ελέγχει σε τέσσερις επιχειρηματικούς κλάδους το 60% της αγοράς.
Εάν κερδίσει η Reggeborgh θα περάσει αυτό από την Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Η Reggeborgh θεωρεί τον ρόλο της ως σωτήρα του Ελλάκτωρα, μια εταιρία που την έχουν χαρακτηρίσει… χρεοκοπημένη, στα όρια του Μαρινόπουλου και άλλα κοσμητικά επίθετα… πως αποφασίζουν να ασχοληθούν με μια χρεοκοπημένη εταιρία;
Η εικόνα που παρουσιάζεται ότι είναι θα έρθει η Reggeborgh και ως σωτήρας θα εκτινάξει από την άβυσσο τον Ελλάκτωρα.
Το επιχείρημα δεν μας πείθει.
Δεν μπορεί ένα family fund, ένα οικογενειακό fund να επενδύει σε χρεοκοπημένες εταιρίες αλλά μόνο σε ομίλους που έχουν προοπτική.
Οπότε η Reggeborgh γνωρίζει ότι ο Ελλάκτωρας έχει προοπτική αλλά τον υποτιμούν, παρουσιάζουν τον όμιλο ως περίπου χρεοκοπημένο, τον απαξιώνουν αλλά γνωρίζουν ότι έχει αξία, εάν δεν είχε αξία δεν θα έδειχναν ενδιαφέρον οι ολλανδοί.
Η Reggeborgh διαθέτει 3 δισεκ. επειδή δρα επιχειρηματικά, με στρατηγική, κερδοσκοπία και ανιχνεύοντας τις φανερές ή κρυφές αξίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης