Τελευταία Νέα
Speculator

Μετά από χρόνια οι επενδυτές ακούν για αυξήσεις κεφαλαίου και… δε φοβούνται!

Μετά από χρόνια οι επενδυτές ακούν για αυξήσεις κεφαλαίου και… δε φοβούνται!
Οι περιπτώσεις τριών εισηγμένων που ανακοίνωσαν αυξήσεις κεφαλαίου και οι τιμές των μετοχών καταγράφουν σημαντική άνοδο
Ίσως είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μιζέριας και απαξίωσης, στο ΧΑ, όπου το άκουσμα μίας αύξησης κεφαλαίου δε δημιουργεί πανικό στους επενδυτές.
Μέχρι σήμερα η ανακοίνωση και μόνο της πρόθεσης να ενισχύσει κάποια εταιρεία τα κεφάλαιά της ωθούσε τις μετοχές σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται θετικότεροι για τις προοπτικές του ΧΑ και ίσως αντιλαμβάνονται και τη σημασία βελτίωσης των κεφαλαίων της εισηγμένης που ανακοινώνει αύξηση.

Τράπεζα Πειραιώς

Η αρχή έγινε με την Τράπεζα Πειραιώς και τη μετατροπή των Cocos σε μετοχές αλλά και την εκτίμηση για αύξηση κεφαλαίου.
Στην αρχή οι επενδυτές αντέδρασαν με μεγάλες πωλήσεις, ίσως γιατί δεν είχε αλλάξει ακόμα σε τέτοιο βαθμό το κλίμα στο ΧΑ, ή γιατί δεν αντιλήφθηκαν την σημαντικά μικρότερη επίπτωση στο συνολικό αριθμό μετοχών αφού η μετατροπή των Cocos γίνεται στα 6 ευρώ και όχι στην τρέχουσα τιμή.
Μπορεί η τράπεζα να κρατικοποιείται προσωρινά και αυτό να μην άρεσε στους ξένους, αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.
Μάλιστα και για τη νέα αύξηση προκειμένου να περάσει και πάλι στα χέρια ιδιωτών, ακούγεται υψηλή τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.
Αν αυτό επαληθευτεί θα είναι η πρώτη φορά που το κλίμα κάνει τις τιμές να ανεβαίνουν και παράλληλα ανεβάζει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ - AEGEAN

Στη συνέχεια η αύξηση της Ελλάκτωρ, στην αρχή επίσης δημιούργησε προσωρινή πίεση στη μετοχή αλλά δεν πλησίασε το 1 ευρώ και σήμερα η τιμή της μετοχής είναι πάνω από τα 1,60 ευρώ, λόγω φυσικά και των αγορών που γίνονται από όσους θέλουν να πάρουν τα ηνία του ομίλου.
Τέλος, η ανακοίνωση της αύξησης των 60 εκατ. ευρώ από την Aegean, παράλληλα με την κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ με αντάλλαγμα warrants, ώθησε τη μετοχή σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Στην αγορά υπήρχαν πληροφορίες το τελευταίο διάστημα πως η αύξηση θα γίνει σε υψηλή τιμή, ώστε το κράτος να μη μπει χαμηλά.
Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα δε φαίνεται να αλλάζει.
Οι αυξήσεις δε τρομάζουν τους επενδυτές και ίσως μετά από χρόνια μπορεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο να κάνει αυτό για το οποίο έχει δημιουργηθεί.
Ή ένα από αυτά, να παρέχει φθηνό χρήμα στις επιχειρήσεις, το οποίο ειδικά σε περιόδους εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων ίσως αποκτά πιο ιδιαίτερο νόημα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης