Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα προβλέπει το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων - Πότε θα εφαρμοστεί και ποιους θα αφορά

Τι θα προβλέπει το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων - Πότε θα εφαρμοστεί και ποιους θα αφορά
Τι θα προβλέπει η πρόταση προς τους θεσμούς
Για διάστημα 9 μηνών και με χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη ρευστότητα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις θα αρχίσει σταδιακά να χτίζεται το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ που τις αφορά ώστε να παρουσιαστεί σε πρώτη φάση στους θεσμούς κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων που θα λάβουν χώρα στην επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση μέσα στον Ιανουάριο 2021.
Το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων για τις επιχειρήσεις με κωδική ονομασία Γέφυρα ΙΙ αλλά και η  νέα επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών δανείων που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα αποτελέσουν δυο εργαλεία που κατά το καινούριο έτος θα συνδράμουν τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας κατά το διάστημα λήξης των μορατορίων.
Τα θέματα αυτά απασχόλησαν μία από τις τακτικές συσκέψεις του Υπουργείου Οικονομικών στις 28 Δεκεμβρίου 2020 ενώ άλλη μια σύσκεψη θα διενεργηθεί για τα θέματα αυτά θέτοντας ένα ευρύτερο πλαίσιο για τα NPEs και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι τράπεζες που αναγκαστικά  προχωρούν σε λήξη των μορατορίων των πελατών τους  με πιθανότητα σημαντική να αποκτήσουν ένα ακόμη φορτίο κόκκινων δανείων.
 
Οι πιέσεις για το Γέφυρα ΙΙ

Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που τα πιστωτικά ιδρύματα πιέζουν για τη δημιουργία του προγράμματος Γέφυρα ΙΙ.
Το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ που εκτιμάται πως είναι από αυτά που μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς, θα προβλέπει κλιμακωτή επιδότηση και δεν θα αφορά δάνεια τα οποία έχουν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επιδοτηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Επίσης για τις επιχειρήσεις θα λαμβάνεται αυστηρά υπόψη ο κανόνας της συσσώρευσης που σημαίνει πως μια επιχείρηση δεν μπορεί να λάβει βοήθειες από όλα τα προγράμματα επιδοτήσεων οι οποίες να έχουν ξεπεράσει στο σύνολό τους τα 800.000 ευρώ.
Πριν την παρουσίαση στους θεσμούς θα πρέπει να έχει καθοριστεί σε γενικές γραμμές η περίμετρος των δικαιούχων που είναι οι πληττόμενες εταιρίες και να έχουν εξευρεθεί τα κονδύλια που θα καλύψουν το πρόγραμμα.
Η κυβερνητική αλλά και η τραπεζική προσδοκία είναι το πρόγραμμα αυτό να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Απριλίου, ωστόσο η ρεαλιστική προσδοκία μιλάει για εφαρμογή του Γέφυρα ΙΙ από τον Ιούνιο εφόσον οι προγραμματισμοί πάνε όλη κατ΄ευχήν και το πρόγραμμα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς.
Συγχρόνως θα πρέπει να σημειωθεί πως το Υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει μια δεύτερη δόση επιδότησης των επιτοκίων των δανείων των επιχειρήσεων όπως εκείνη που είχε λάβει χώρα τον περασμένο Μάρτιο.
Συνδυαστικά το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ μαζί με την επιδότηση των τόκων των δανείων θα βοηθήσουν ιδιαιτέρως το θέμα ρευστότητας των επιχειρήσεων δίπλα στα προγράμματα step up των τραπεζών που αφορούν τη σταδιακή ανάκτηση των παλιών δόσεων όσων δανείων φεύγουν από τα μορατόρια.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης