Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά στο ελληνικό χρηματιστήριο… αλλά πότε θα είναι η ευκαιρία να πουλήσετε τις μετοχές;

Το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά στο ελληνικό χρηματιστήριο… αλλά πότε θα είναι η ευκαιρία να πουλήσετε τις μετοχές;
Πότε θα είναι η καλύτερη στιγμή να πουλήσετε τις μετοχές που κατέχετε;
Το τελευταίο διάστημα στο bankingnews έχει αναδείξει την νέα προσέγγιση τραπεζιτών και ξένων επενδυτικών οίκων που προβλέπουν και προσβλέπουν σε μια καλή χρηματιστηριακή χρονιά με 1000 μονάδες τον Γενικό Δείκτη και σχεδόν διπλάσιες τιμές των τραπεζικών μετοχών.
Αυτή είναι η επικρατούσα άποψη και καθολικά υποστηρίζεται από όλους.
Το βασικό ερώτημα είναι όμως το εξής.

Πότε θα είναι η καλύτερη στιγμή να πουλήσετε τις μετοχές που κατέχετε;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το 2021 θα δημιουργηθεί η ευκαιρία εξόδου από την χρηματιστηριακή αγορά, ώστε να αποκομίσουν οι επενδυτές τα κέρδη τους και να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.
Το βασικό λοιπόν ερώτημα είναι πότε θα δημιουργηθεί αυτή η ευκαιρία;

Το σήμα θα το δώσει ο Nasdaq και οι τεχνολογικές μετοχές στην Wall Street;

Ένα σενάριο που κυκλοφορεί σε κάποιους επενδυτικούς κύκλους είναι ότι συγκρίνοντας την αρχή του 2021 και το τέλος του 2021, τα χρηματιστήρια θα είναι υψηλότερα στο τέλος από την αρχή της χρονιάς.
Π.χ. το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις 810 μονάδες με προοπτική τις 1000 μονάδες.
Δεν θα υπάρξει κάποια αξιόλογη διόρθωση στο μεσοδιάστημα;
Εάν η Ελλάδα ήταν μια αυτόνομη αγορά, μπορεί η διόρθωση να ήταν πολύ περιορισμένη.
Επειδή όμως όλες οι αγορές λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία εάν συμβεί μια ισχυρή διόρθωση στις αγορές π.χ. με επίκεντρο τον Nasdaq θα επηρεαστεί και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Υπάρχει πιθανότητα διόρθωσης πάνω από 10% εντός του 2021;

Δεν είναι απίθανο εντός του 2021 να υπάρξει διόρθωση άνω του 10%, διόρθωση ώστε να επανατοποθετηθούν οι επενδυτές σε χαμηλότερες τιμές και να επανασχεδιάσουν τα χαρτοφυλάκια τους.
Το 2021 να τονιστεί ότι θα σηματοδοτήσει την χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα και η ρευστότητα που διοχετεύθηκε το 2020 σχεδόν 22 τρισεκ. δολάρια 8 τρισεκ. από κεντρικές τράπεζες και 14 τρισεκ. δημοσιονομικά κίνητρα θα μειωθούν στα… 4,5 τρισεκ. δολάρια.
Οι αγορές ήδη αρχίζουν να αποτιμούν το σενάριο της κανονικότητας, οπότε με αφορμή μια καλή… αφορμή οι αγορές θα διορθώσουν αλλά χωρίς να αναιρέσουν το βασικό σενάριο που είναι… η ανοδική πορεία.
Π.χ. ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έχει αναρριχηθεί στις 3.735 μονάδες και ορισμένοι έχουν προβλέψει τις 4300-4500 μονάδες στο τέλος του 2021 ή +18% που είναι μεγάλη άνοδος για τα δεδομένα του δείκτη των 500 μεγαλύτερων εταιριών συμπεριλαμβανομένης και της Tesla που έχει αποτίμηση 629 δισεκ. δολάρια.   

Ποιο θα είναι το σήμα πώλησης;

Το ιδανικό σενάριο για τους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι πώληση στα υψηλά, ακολουθεί διόρθωση και επανατοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το μοντέλο αυτό μπορεί να το δούμε στις αγορές αλλά αυτό δεν θα σημάνει ότι αναιρείται το ανοδικό σενάριο των αγορών.
Μια διόρθωση φαίνεται στον ορίζοντα απλώς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι…
Εάν και ο Ιανουάριος 2021 είναι ανοδικός χρηματιστηριακά… οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος θα είναι επίφοβοι.
Όλα θα εξαρτηθούν από μια αφορμή που ίσως να είναι ο υπερτιμημένος Nasdaq ή κάτι άλλο… καθώς μετά το εμβόλιο και την σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα… δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά ενθουσιώδη θετικά νέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης