Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπεγράφη η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Βρετανίας

Υπεγράφη η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Βρετανίας
Η εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με την Τουρκία είναι η πρώτη μετά το Brexit
Υπέγραψαν Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, η οποία τίθεται σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2021, την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020.
Οι υπουργοί Εμπορίου των δύο χωρών πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας έβαλαν τις υπογραφές τους στη διμερή συμφωνία εμπορικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εμπορίου, η συμφωνία επί της ουσίας παρατείνει τους ήδη υφιστάμενους όρους και κανόνες που διέπουν το διμερές εμπόριο.
«Η Συμφωνία διμερούς ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία θα είναι η σημαντικότερη εμπορική συμφωνία μετά τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης το 1995», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020.
«Από το 2021 ξεκινά μια νέα περίοδος κατά την οποία θα έχουν οφέλη τόσο η Τουρκία όσο και η Βρετανία», υπογράμμισε

Κατάργηση δασμών

«Συμφωνήσαμε με την Τουρκία για την κατάργηση δασμών στο διμερές εμπόριο και θα βοηθήσει την εμπορική μας σχέση.
Θα παράσχει σταθερότητα για χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη μεταποιητική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη χαλυβουργία», σημείωσε η Υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Liz Truss.
«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για μια φιλόδοξη, ξεχωριστή συμφωνία στο μέλλον», πρόσθεσε.
Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί από τους εκπροσώπους των δυο πλευρών σήμερα Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο θα τεθεί σε ισχύ μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου.
Ουσιαστικά, επικυρώνονται πολλοί από τους όρους που ισχύουν σήμερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας, χωρίς δασμούς σε όλα τα μη γεωργικά αγαθά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης συμφώνησε να απαλείψει τους προτιμησιακούς δασμούς που απολαμβάνει η Τουρκία για ορισμένα γεωργικά προϊόντα στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης της με την ΕΕ.

Οι επενδύσεις

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Financial Times η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές.
Για την Τουρκία, η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μετά τη Γερμανία.
Οι τούρκικες βιομηχανίες εξάγουν κυρίως ηλεκτρικές συσκευές, υφάσματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Από την άλλη η Βρετανία έχει περίπου 2.500 επιχειρήσεις στην Τουρκία μεταξύ των οποίων οι BP, Shell, Vodafone, Unilever, BAE Systems, HSBC, Aviva and Diageο.
Για το Λονδίνο η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική καθότι θέλει να αναδείξει την προοπτική για την επίτευξη διμερές εμπορικών συναλλαγών εκτός του Ευρωπαϊκού μπλοκ.
Το διμερές εμπόριο μεταξύ των χωρών έφτασε πέρυσι τις 19 δισ. λίρες πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Tο εμπορικό deal υπεγράφη λίγες ημέρες πριν την οριστική έξοδο του Λονδίνου από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη μετα-Brexit συμφωνία στο «παρά πέντε», η οποία αποτρέπει την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αγαθά.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης