Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην ανεργία 250 χιλ. Ευρωπαίοι και... Έλληνες λόγω της απολιγνιτοποίησης - Τεράστιο το κόστος της «πράσινης ανάπτυξης»

Στην ανεργία 250 χιλ. Ευρωπαίοι και... Έλληνες λόγω της απολιγνιτοποίησης - Τεράστιο το κόστος της «πράσινης ανάπτυξης»
Στην 8η θέση της Ευρώπης η ρύπανση της Ελλάδας από τον λιγνίτη
Από τις κοιλάδες της Ουαλίας, στη Βαλλωνία και τη Nord-Pas-de-Calais της Γαλλίας κράτησε άσβεστη η φωτιά της Βιομηχανικής Επανάστασης.
Αλλά και του σημερινού προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
Εκεί ο άνθρακας εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, τροφοδοτώντας μεγάλα μέρη της Ευρώπης.

Η πράσινη συμφωνία της ΕΕ

Το κλείσιμο όμως των τελευταίων ανθρακωρυχείων και το κλείσιμο των εναπομείναντων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας για τον στόχο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Ωστόσο, η πράσινη μετάβαση συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό και πολιτικό κόστος.
Πολλές από τις παραδοσιακές περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα της Δυτικής Ευρώπης δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από το σοκ του τέλους του άνθρακα - και τώρα το ίδιο πρόβλημα περιμένει την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, την Τσεχία και τη Βουλγαρία.

Το κόστος της απολιγνιτοποίησης

Σχεδόν 250.000 άτομα απασχολούνταν στη βιομηχανία άνθρακα της ΕΕ το 2017.
Σχεδόν όλοι εργάστηκαν στη βιομηχανία άνθρακα που ονομάζεται Big Five - Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία και Βουλγαρία.
Image
Αλλά αυτός τομέας θα πληγεί σκληρά από την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, οπότε χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μέτρηση των κοινωνικών επιπτώσεων της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Κορυφαίοι εργοδότες και κορυφαίοι ρυπαίνοντες

Οι γερμανικές και πολωνικές βιομηχανίες που βρίσκονταν σε περιοχές υψηλής έντασης άνθρακα απασχολούσαν περίπου 3,5 εκατομμύρια άτομα το 2017.
Αντιπροσώπευαν επίσης σχεδόν το ήμισυ των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από όλες τις περιοχές έντασης άνθρακα σε ολόκληρη την ΕΕ το 2016 - και το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών από τους Big Five.
Στην όγδοη θέση και η Ελλάδα...
Image

Αντιμετώπιση

Περισσότερο από το 60% των 7,5 δισ. ευρώ του Just Transition Fund θα διατεθεί στις Big Five, με την Πολωνία να παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο.
H Ελλάδα θα λάβει 293,6 εκατ. ευρώ.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης