Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα κάγκελα οι επαγγελματικές ενώσεις για τα «ραβασάκια» Νοεμβρίου από τον e-ΕΦΚΑ - Παράταση στις ΑΠΔ εργαζομένων

Στα κάγκελα οι επαγγελματικές ενώσεις για τα «ραβασάκια» Νοεμβρίου από τον e-ΕΦΚΑ - Παράταση στις ΑΠΔ εργαζομένων
Στα κάγκελα βρίσκονται οι εμπορικοί Σύλλογοι 
Στα κάγκελα βρίσκονται οι εμπορικοί Σύλλογοι και οι επαγγελματικές ενώσεις που καλύπτουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εμπόρους που ενώ έχει ανασταλεί η επαγγελματική τους δραστηριότητα με κρατική εντολή εντούτοις τα «ραβασάκια» που έλαβαν από τον e-ΕΦΚΑ για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του Νοεμβρίου, κινείται σαν να βρίσκονται εν λειτουργία.
Συγκριμένα, όπως επισημαίνουν στο ΒΝ, στελέχη των Επιχειρηματικών Ενώσεων, η διοίκηση του Ασφαλιστικού ταμείου, δεν εξέτασε ούτε καν το ενδεχόμενο της έκπτωσης 25% που είχε επιβάλλει στα κλιμάκια των ασφαλισμένων του π. ΟΑΕΕ στην περίοδο της αναστολής λειτουργίας τον περασμένο Απρίλιο και Μάϊο. Παράλληλα στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει καλύπτονται στο 100% οι ασφαλιστικές εισφορές.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απέστειλε επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, καθώς και στον Αναπλ. Υπ. Οικονομικών με αίτημα την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών Νοεμβρίου 2020 των εμπόρων που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς Απασχολουμένων.
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως επί δύο συνεχείς μήνες οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν «κατεβάσει ρολά» με κρατική εντολή, ο εορταστικός τζίρος έχει χαθεί και ανεξόφλητα εμπορεύματα δεν μπορούν να διατεθούν προς πώληση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην απαίτηση του e-ΕΦΚΑ να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο εμπορικός κόσμος της χώρας καταθέτει κάθε μήνα ανελλιπώς τις εισφορές του στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας αλλά δεν θα λάβει την άμεση χρηματική ενίσχυση για την πανδημία από τα κονδύλια του Λογαριασμού, όπως άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι.

Παράταση ως 15/1/21 στις ΑΠΔ

Την ίδια στιγμή η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε την παράταση έως και την Παρασκευή 15/01/2021 της προθεσμίας:
1. Της ηλεκτρονικής υποβολής Α.Π.Δ. Νοεμβρίου 2020 αποκλειστικά για επιχειρήσεις-εργοδότες δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων (είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα) δωδεκάμηνης λειτουργίας και συγκεκριμένα για όσες από αυτές απαγορεύθηκε η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής τον Μάρτιο του 2020 και εδύναντο να επαναλειτουργήσουν την 01.06.2020, εφόσον κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Αύγουστο 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019.
2. Την καταβολή των εργατικών εισφορών των εργαζομένων αποκλειστικά στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες, που εντάχθηκαν στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και αφορούν τον πραγματικό χρόνο απασχόλησής τους για τη μισθολογική περίοδο Νοεμβρίου 2020. Η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μηχανογραφικές προσαρμογές και να εκδοθούν οι σχετικές οδηγίες για την υλοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων.
Επισημαίνεται ότι, η εν λόγω παράταση δεν αφορά λοιπές κατηγορίες εργοδοτών, οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν την Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου Νοεμβρίου 2020 και να καταβάλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (μέχρι 31/12/2020).

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης