Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε CCC η αξιολόγηση για την Πειραιώς - Στο επίκεντρο Phoenix και Vega

Fitch: Σε CCC η αξιολόγηση για την Πειραιώς - Στο επίκεντρο Phoenix και Vega
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, το Viability Rating (VR) εκτιμάται σε «ccc»
Σε «CCC» όρισε την αξιολόγηση για τη νέα Τράπεζα Πειραιώς μετά το hive down ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Την ίδια στιγμή το Viability Rating (VR) εκτιμάται σε «ccc», ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις τιτλοποιήσεις Vega και Phoenix.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε το hive down, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και σύσταση νέας εταιρείας (Τράπεζα Πειραιώς Ανώνυμος Εταιρεία).
Η διάσπαση της τράπεζας οδήγησε σε δύο νέες οντότητες, την Τράπεζα Πειραιώς Ανώνυμος Εταιρεία, τη νέα λειτουργική οντότητα, και την Piraeus Financial Holdings S.A.

Παράγοντες αξιολόγησης

Οι αξιολογήσεις της νέας Τράπεζας Πειραιώς είναι σύμφωνες με τις προηγούμενες αξιολογήσεις.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση δεν έχει μεταβάλει το πιστωτικό προφίλ του ομίλου.
Ένας μικρός αριθμός περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων αναμένεται να παραμείνει στον ισολογισμό της Πειραιώς Financial Holdings.
Με αυτά σχετίζονται οι δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το α’ εξάμηνο του 2021.
Κατά τ' άλλα, η Πειραιώς Financial Holdings θα διατηρήσει το 95% των mezzanine και junior τιτλοποιήσεων και των αντίστοιχων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επίσης, θα διατηρήσει το 5% των mezzanine και junior τιτλοποιήσεων και το 100% των senior τιτλοποιήσεων που έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Σημειώνεται πως οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega θα ανέλθουν σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η τράπεζα έχει ανακοινώσει μια σειρά ενεργειών για το 2021 που θα διευκολύνουν την πώληση επιπλέον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ απομειωμένων δανείων.
Σύμφωνα με τη Fitch, οι προγραμματισμένες αυτές συναλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν τα NPLs της Τράπεζας Πειραιώς σε λιγότερο από 30% έως το τέλος του 2021.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, π.χ. υπάρχει η πιθανότητα οι συναλλαγές να μην ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια του ορίζοντα αξιολόγησης (από 18 έως 24 μηνες) ή η πιθανότητα η επίδραση στη συνολική ποιότητα του ενεργητικού του ομίλου να μην είναι τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν.
Η αξιολόγηση της Πειραιώς αντικατοπτρίζει την πολύ υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνσή της από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.
Η Fitch εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας κυμαίνονταν στο 48% ενώ τα μη δεσμευμένα απομειωμένα δάνεια αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 200% του δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
Όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες, το συνολικό χρηματοοικονομικό προφίλ της Τράπεζας Πειραιώς είναι ευαίσθητο στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο παραμένει ασταθές και ευαίσθητο στην πανδημία Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης