Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργισμένοι οι Γερμανοί γιατί δεν έχουν... προνομιακή μεταχείριση από την BioNTech

Οργισμένοι οι Γερμανοί γιατί δεν έχουν... προνομιακή μεταχείριση από την BioNTech
Η Γερμανία χρηματοδότησε τις έρευνες σε εμβόλια που αναπτύχθηκαν από εταιρείες όπως η Sanofi και η CureVac, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να κερδίσουν την έγκριση
Σάλος έχει προκληθεί στη Γερμανία, καθώς εντείνεται η κριτική προς την κυβέρνηση σχετικά με το γιατί η χώρα που ανέπτυξε το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο Covid-19 έχει τόσο λίγη προμήθεια, με τα ποσοστά εμβολιασμού στη Γερμανία να είναι πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.
Ο Jens Spahn, υπουργός Υγείας, παρακάλεσε τους Γερμανούς να έχουν υπομονή.
«Σε όλο τον κόσμο, οι προμήθειες του εμβολίου είναι περιορισμένες», είπε.
Αλλά επέμεινε ότι η κατάσταση θα διευκολυνθεί καθώς εγκριθούν περισσότερα εμβόλια.

Οργή Γερμανών

Οι Γερμανοί εξοργίστηκαν από στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότεροι από 640.000 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο Covid-19 στο Ισραήλ, σε σύγκριση με μόνο 78.000 στη Γερμανία.
Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι επίσης πολύ υψηλότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ξεκίνησε εμβολιασμούς νωρίτερα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η Γερμανία είναι το "σπίτι" της BioNTech, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο Covid-19 μαζί με την Pfizer.

Μικρές ακόμη οι προμήθειες

Γερμανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους ότι δεν λαμβάνουν τόσες παρτίδες εμβολίων όπως υποσχέθηκε η κεντρική κυβέρνηση.
Η υπουργός Υγείας του Βερολίνου, Dilek Kalayci, είπε ότι είχε ενημερωθεί ότι η παράδοση 29.250 δόσεων που είχε προγραμματιστεί να φτάσει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου είχε πλέον ακυρωθεί.
«Αυτό καθιστά τα πράγματα πολύ δύσκολα για εμάς επειδή είχαμε κάνει όλο τον σχεδιασμό μας βάσει αυτών των δεσμεύσεων», είπε στο ραδιόφωνο RBB.
«Είμαι θυμωμένη - η έλλειψη του εμβολίου είναι πρόβλημα για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία».
Είπε ότι η πρωτεύουσα είχε λάβει συνολικά μόνο 58.500 δόσεις - αρκετές για τους κατοίκους των κέντρων φροντίδας, αλλά όχι για άλλες ομάδες κινδύνου.
Η πολιτεία του Βρανδεμβούργου, που περιβάλλει το Βερολίνο, ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι δεν θα λάβει εμβόλια την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Διαβεβαιώσεις Spahn

Σύμφωνα με τον Spahn η Γερμανία αναμένει να λάβει περισσότερες από 130 εκατομμύρια δόσεις - από την BioNTech / Pfizer και την αμερικανική εταιρεία Moderna.
Αυτό θα ήταν αρκετό για να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι θέλουν μπορούν να λάβουν το εμβόλιο.
Αλλά η ικανότητα της Γερμανίας να λαμβάνει περισσότερες δόσεις περιορίζεται.
Ως κράτος μέλος της ΕΕ, αποτελεί μέρος του πανευρωπαϊκού συστήματος προμήθειας και διανομής του εμβολίου.
Σύμφωνα με τον Spahn το Βερολίνο είχε συνειδητά αποφασίσει να «ακολουθήσει αυτόν τον ευρωπαϊκό δρόμο», πράγμα που σήμαινε ότι οι χώρες δεν θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν διμερώς με τους παραγωγούς εμβολίων παράλληλα με το ίδιο το σύστημα της ΕΕ.
Η Γερμανία, πρόσθεσε ο υπουργός, θα αγόραζε όλες τις δόσεις που άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέτυχαν να διεκδικήσουν από την ΕΕ.

Οι επενδύσεις για το εμβόλιο

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία χρηματοδότησε τις έρευνες σε εμβόλια που αναπτύχθηκαν από εταιρείες όπως η Sanofi και η CureVac, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να κερδίσουν την έγκριση.
Όταν δόθηκαν αυτά τα χρήματα, κανείς δεν ήξερε ποιο εμβόλιο θα εγκριθεί πρώτα, είπε ο Spahn.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το καλοκαίρι, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία θα έχουν λάβει το εμβόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης