Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραιτήθηκε ο Ισπανός υπουργός Υγείας Salvador Illa

Παραιτήθηκε ο Ισπανός υπουργός Υγείας Salvador Illa
Ο 54χρονος Καταλανός, υπουργός Υγείας παραιτήθηκε γιατί θα κατέβει υποψήφιος στις εκλογές της Καταλονίας
O υπουργός Υγείας Salvador Illa θα αφήσει σύντομα το πόστο του, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, για να ριχθεί στην προεκλογική εκστρατεία για τις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας, όπου θα είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της περιφέρειας, ανακοίνωσε σήμερα το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Ο 54χρονος Καταλανός, υπουργός Υγείας από τον Ιανουάριο του 2020 στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Pedro Sanchez, απέκτησε φήμη ως συντονιστής της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην πανδημία, ιδίως λόγω των συχνών εμφανίσεων του στην τηλεόραση για την ενημέρωση της υγειονομικής κρίσης στην Ισπανία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την Covid-19, με περισσότερους από 50.000 θανάτους και σχεδόν 1,9 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα.
Ωστόσο, έχει επίσης δεχθεί έντονη κριτική από τη δεξιά αντιπολίτευση, που τον κατηγορεί για «επιβλαβή διαχείριση της πανδημίας», όπως έγραψε σήμερα στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος (PP), Teodoro Garcia Ezea.

Τα αντιπολιτευτικά βέλη

Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ουσιαστικά ότι διαχειρίζεται την πανδημική κρίση για ψηφοθηρικούς σκοπούς.
Η Ισπανική Κρατική Τηλεόραση (TVE) ανέφερε ότι θα αντικατασταθεί από την σημερινή υπουργό Εδαφικής Πολιτικής και Δημόσιας Λειτουργίας, Καρολίνα Ντάρας, η οποία έχει ήδη στενή σχέση με τη διαχείριση της καταπολέμησης της πανδημίας.
Η αποχώρηση του Illa από την κυβέρνηση λαμβάνει χώρα αμέσως μετά την έναρξη την περασμένη Κυριακή της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ισπανία. Ο Ίλα ανέφερε την Τρίτη ότι, αν όλα πάνε βάση σχεδίου, «περίπου το 70%» των 47 εκατομμυρίων Ισπανών θα έχει εμβολιαστεί έως το ερχόμενο καλοκαίρι.
Η επιλογή του Illa ως υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας (PSC) για την προεδρία αυτής της κρίσιμης περιφέρειας, 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, στις εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου, αναμένεται να επικυρωθεί στο τέλος της ημέρας από το κόμμα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Τρίτη στο TVE, ο Illa είχε ωστόσο διαβεβαιώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, παρά τη φημολογία. Αλλά η αμήχανη σιωπή του που προηγήθηκε της απάντησής του έδειξε ότι το θέμα παρέμενε ανοιχτό.

To στοίχημα των Σοσιαλιστών

Στοιχηματίζοντας σε μια εξέχουσα και δημοφιλή προσωπικότητα στην Καταλονία, οι Σοσιαλιστές προσπαθούν να βελτιώσουν τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου 2017, όταν έλαβαν μόλις 17 από τις 135 βουλευτές στο κοινοβούλιο της Καταλονίας.
Πάνω απ 'όλα, ελπίζουν να επωφεληθούν από την πτωτική πορεία του κεντροδεξιού αντι-εθνικιστικού κόμματος Ciudadanos, (Πολίτες), νικητή των τελευταίων εκλογών, που εντούτοις η δημοτικότητά του καταρρέει τους τελευταίους μήνες.
Επιδιώκουν επίσης να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι τα διάφορα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα, τα οποία κατέχουν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, παρουσιάζονται σήμερα διαιρεμένα για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί μετά την αποτυχία απόσχισης της Καταλονίας που ξεκίνησε το 2017 ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Πουτζδεμόν, τώρα εξόριστος στο εξωτερικό.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τη διατήρηση πλειοψηφίας κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας στο κοινοβούλιο, αλλά και έντονη μάχη μεταξύ των δύο κομμάτων που ανήκουν στην περιφερειακή κυβέρνηση: Το Μαζί για την Καταλονία, το κόμμα του Πουτζδεμόν και της Δημοκρατικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), της οποίας ο ηγέτης, Οριόλ Τζουνκέρας, βρίσκεται στη φυλακή για τη συμμετοχή του στις διοργανώσεις απόσχισης του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης