Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

De facto για το Νόμο Κατσέλη ως την 1η Ιουνίου 2021 - Πιθανή παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών για τους ευάλωτους

De facto για το Νόμο Κατσέλη ως την 1η Ιουνίου 2021 - Πιθανή παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών για τους ευάλωτους
Θα πρέπει να σημειωθεί πως πρακτικά στην παρούσα φάση και μέχρι να ανοίξουν τα δικαστήρια η παράταση αφορά τους πάντες καθώς πλειστηριασμοί δεν διενεργούνται
Mε ισχυρή την πιθανότητα να παραταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι την 1η Ιουνίου 2021 μόνον για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών ξεκινάει η νέα χρονιά.
Πιο συγκεκριμένα η αναστολή των πλειστηριασμών για τη συγκεκριμένη παραπάνω κατηγορία έχει ισχύ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021 και αυτό γιατί τούτη θεωρείτο η ημερομηνία βάσει της οποίας θα ξεκινούσε η ισχύς του νέου πτωχευτικού.
Καθώς ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2021 για τους ιδιώτες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διατυπώνεται η σκέψη αυτής της παράτασης.
Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πως πρακτικά στην παρούσα φάση και μέχρι να ανοίξουν τα δικαστήρια η παράταση αφορά τους πάντες καθώς πλειστηριασμοί δεν διενεργούνται.
Αυτό αποτελεί και ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θέτουν συνεχώς οί τράπεζες στην κυβέρνηση οι οποίες θέλουν την έναρξη των πλειστηριασμών άμεσα.
Μια άλλη "παρενέργεια" από την παράταση της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κώδικα είναι πως συνεχίζει η ισχύς του νόμου Κατσέλη ο οποίος θεωρητικά θα είχε ημερομηνία λήξης σήμερα.
Ο νέος πτωχευτικός κώδικας και συγκεκριμένα το άρθρο 265 προβλέπει πως «παύει η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3869/2010 (Α΄ 130) από την ισχύ του νέου νόμου».
Ο νέος νόμος θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου 2021 αλλά τελικώς ως προς τους ιδιώτες ο νέος πτωχευτικός ξεκινάει να ισχύει από την 1η Ιουνίου 2021.
Μέχρι τότε λοιπόν μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις από τους ιδιώτες για ένταξή τους στο Νόμο Κατσέλη.

Ρευστότητα

Εξάλλου σημαντική ρευστότητα ύψους 20 δισ. ευρώ έδωσαν οι τράπεζες αυτήν την δύσκολη περίοδο της πανδημίας στην αγορά και συγκεκριμένα σε 30.000 επιχειρήσεις ενώ η απορροφητικότητα των προγραμμάτων που συνδυάστηκαν και με κρατικές εγγυήσεις έφθασαν το 95%.
Αυτό μεταξύ άλλων προέκυψε από στοιχεία που έδωσαν οι τράπεζες προς την κυβέρνηση
Το Υπουργείο Οικονομικών επέδειξε στην σύσκεψη 29 Δεκεμβρίου 2020 υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μια αξιόλογη στατιστική βάσει της οποίας  μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 6,4 δισ. ευρώ σε προγράμματα που αφορούν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να φθάσει τα 12 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν στην σύσκεψη από τις τράπεζες από τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Το μεγαλύτερο πάντως κομμάτι αυτής της παραπάνω ρευστότητας δεν διοχετεύθηκε σε παραγωγικές επενδύσεις αλλά κάλυψε ανάγκες κεφαλαίου κίνησης λόγω του κλειδώματος της αγοράς και του μειωμένου έως ανύπαρκτου τζίρου των επιχειρήσεων.
Εν κατακλείδι πάντως οι τράπεζες σημειώνουν πως η πιστωτική επέκταση αυτήν την περίοδο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ρυθμίσεις και κόκκινα δάνεια

Οι ρυθμίσεις που πρόσφεραν οι servicers οι οποίοι αντιπροσωπεύουν χαρτοφυλάκια ύψους 90 δισ. ευρώ ήταν ύψους 2 δισ. ευρώ και αφορούσαν 70.000 δανειολήπτες.
Μέσα στις ρυθμίσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και άφεση χρεών .
Πολύ λόγος γίνεται ήδη για το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ που θα αφορά τις επιχειρήσεις και για το οποίο αναμένεται η έγκριση των θεσμών.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το πρόγραμμα Ηρακλής το οποίο επεκτείνεται στη δεύτερη φάση και το οποίο οι τράπεζες προτίθενται να χρησιμοποιήσουν
Ηδη ας σημειωθεί πως έχει ξεκινήσει η σχετική αλληλογραφία κυβέρνησης Commission για τα τεχνικά σημεία του προγράμματος.
Τα θέματα των κόκκινων δανείων ιδιαίτερα κρίσιμα αυτήν την περίοδο θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας νέας σύσκεψης με τους θεσμούς που θα διενεργηθεί το α δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Σε αυτήν την σύσκεψη θα συζητηθούν οι αφυπνίσεις των δανείων που βρίσκονται σε μορατόρια μέσα από τα start up προϊόντα και η εκτίμηση των πιστωτικών ιδρυμάτων για νέα κόκκινα δάνεια.
Θα συζητηθεί η λειτουργία του Ηρακλή ΙΙ που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή τον Απρίλιο αλλά και θέματα αναγκαστικών εκτελέσεων και πως δεν θα θιγούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης