Τελευταία Νέα
Διεθνή

Iσπανία: Συγχώνευση της Unicaja με τη Liberbank – Νέος γύρος συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο

Iσπανία: Συγχώνευση της Unicaja με τη Liberbank – Νέος γύρος συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο
Η απορρόφηση της Liberbank από την Unicaja θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό όμιλο με ενεργητικό 110 δισ. ευρώ, τον πέμπτο μεγαλύτερο στην Ισπανία, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,4% και εξοικονόμηση κόστους 192 εκατ. ευρώ ετησίως
Τη συγχώνευση της κρατικά ελεγχόμενης Bankia με τη Caixabank στην Ισπανία στις αρχές Δεκεμβρίου ακολούθησε ένας νέος τραπεζικός «γάμος».
Λίγο πριν από το τέλος του 2020 ανακοινώθηκε ένα νέο mega-deal στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη μίας καταιγίδας συγχωνεύσεων και από 55 τραπεζικά ιδρύματα το 2008 σήμερα περιλαμβάνει μόνο 12.
Η συμφωνία της Unicaja με τη Liberbank, μετά το πράσινο φως από τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 είναι ένα νέο επεισόδιο στο κύμα της συγκέντρωσης το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των τραπεζικών ιδρυμάτων στη χώρα σε περίπου έξι όταν ολοκληρωθεί, οδηγώντας την Ισπανία στα βήματα του βρετανικού τραπεζικού συστήματος.
Η Unicaja θα κατέχει το 59.5% του νέου σχήματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση της με τη Liberbank, μέσω ανταλλαγής μετοχών, μιας συμφωνίας που αποτίμησε την τελευταία στα 763 εκατ. ευρώ.

Τα νέα μεγέθη 

Σύμβουλος της Unicaja ήταν η ιταλική Mediobanca με τη Deutsche Bank να αναλαμβάνει το ρόλο συμβούλου για λογαριασμό της Liberbank.
Η απορρόφηση της Liberbank από την Unicaja θα δημιουργήσει ένα τραπεζικό όμιλο με ενεργητικό 110 δισ. ευρώ, τον πέμπτο μεγαλύτερο στην Ισπανία, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,4% και εξοικονόμηση κόστους 192 εκατ. ευρώ ετησίως.
O νέος όμιλος στοχεύει σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 50% το 2023.
 
Bankia – Caixabank

Προηγήθηκε το deal της συγχώνευσης της  Bankia με την Caixabank που θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο όμιλο στην Ισπανία με ενεργητικό πάνω από 600 δισ. ευρώ.
Η Caixabank συμφώνησε να εξαγοράσει τη μικρότερη, κρατικά ελεγχόμενη Bankia για 4,3 δισ ευρώ.
Και οι δύο δεν διευκρίνισαν πόσα υποκαταστήματα θα κλείσουν και πόσες θέσεις εργασίας θα παύσουν.
Σήμερα στο δίκτυο 6.300 καταστημάτων το προσωπικό αριθμεί πάνω από 51.000 άτομα.

ΒΒVA - Sabadell

Η έγκριση του deal από τους μετόχους της Bankia έγινε λίγες μόλις ημέρες μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ δύο άλλων τραπεζών, της ΒΒVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) με τη Sabadell, για συγχώνευση.
Οι διαπραγματεύσεις της BBVA με τη Sabadell για συγχώνευση δεν καρποφόρησαν καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στην τιμή.
Η αποτυχία των συνομιλιών αυξάνει την πίεση στη Sabadell, που θεωρείται η πλέον αδύναμη από τις δύο, να πουλήσει τη ζημιογόνα θυγατρική της τράπεζα TSB στη Βρετανία.
Πριν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο, η Sabadell ετοίμαζε περικοπές κόστους.
Τώρα εξετάζει τις εναλλακτικές στρατηγικές όσον αφορά στις δραστηριότητες της εκτός Ισπανίας, κυρίως το τι θα κάνει με την TSB που εξαγόρασε το 2005.
Με βάση το νέο business plan που επεξεργάζεται, η τράπεζα θα εστιάσει στις δραστηριότητες στην εσωτερική αγορά.

Το παρασκήνιο

Ήδη έχει στραφεί στη Goldman Sachs για να της βρει αγοραστή για τη θυγατρική TSB.
H BBVA και η Sabadell αποσκοπούσαν να δημιουργήσουν τον δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ισπανία με ενεργητικό σχεδόν 600 δισ. ευρώ. Ομως, δύο ημέρες μετά την έναρξη των συνομιλιών ο επικεφαλής της BBVA Onur Genc δήλωσε ότι η τράπεζα του είχε και άλλες επιλογές, όπως ένα μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το deal κατέρρευσε πολύ γρήγορα γιατί η BBVA έσπευσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Sabadell μετά την πώληση των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ, χωρίς να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για σοβαρές διαπραγματεύσεις σε μία πολύπλοκη συγχώνευση.
Η μετοχή της Sabadell shares σημειώνει απώλειες 12% μετά από άνοδο σχεδόν 20% από τα μέσα Νοεμβρίου.
Την πώληση των δραστηριοτήτων της BBVA στις ΗΠΑ ακολούθησε ανακοίνωση ότι θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων 11,6 δισ. δολαρίων από την πώληση για την εξαγορά ανταγωνίστριας τράπεζας.
Παρόλο που οι δύο πλευρές υπήρξαν φειδωλές όσον αφορά τις αιτίες για τις οποίες κατέρρευσε το deal, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας El Economista η BBVA ήταν πρόθυμη να καταβάλλει τίμημα σε μετρητά αλλά απέρριψε αίτημα για αύξηση της προσφοράς της πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ που ήταν διατεθειμένη να καταβάλει.

Τραπεζική ενοποίηση

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αντιμέτωπες με ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων και τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, έχουν αναγκαστεί να επισπεύσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και την μείωση του κόστους λειτουργίας, είτε μόνες η μέσω συγχωνεύσεων, με τις εποπτικές αρχές στην Ευρώπη, όπως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να πιέζουν προς την κατεύθυνση περισσότερης ενοποίησης στον τραπεζικό κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης