Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Συμφωνία Βρετανίας - Ισπανίας για το καθεστώς του Γιβραλτάρ

Brexit: Συμφωνία Βρετανίας - Ισπανίας για το καθεστώς του Γιβραλτάρ
Το επί βρετανική επικυριαχία έδαφος θα παραμείνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ισπανία κατέληξε σε μια αρχική συμφωνία με τη Βρετανία για το καθεστώς του Γιβραλτάρ μετά το Brexit, δήλωσε την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020 η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Arancha González Laya.
Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου θα παραμείνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η περιοχή Σένγκεν, δήλωσε González Laya σε δημοσιογράφους.
Εξάλλου, η επιθυμία των κατοίκων του Γιβραλτάρ να μην αλλάξει κάτι στα σύνορα αποτυπώθηκε και στο δημοψήφισμα του 2016, όπου σχεδόν το 96% του πληθυσμού τάχθηκε κατά της αποχώρησης από την ΕΕ, με το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όμως να είναι 52% υπέρ της αποχώρησης.

Κάτοικοι και τουρίστες

Περίπου 15.000 άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά από την Ισπανία στο Γιβραλτάρ, ο πληθυσμός του οποίου ανέρχεται σε 32.000 κατοίκους.
Ο βράχος υποδέχεται κάθε χρόνο σχεδόν 10 εκατομμύρια τουρίστες και ο τουρισμός αποφέρει το ένα τέταρτο των εσόδων του.
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη αυτή, η Ισπανία θα συνεχίσει να αξιώνει τα δικαιώματά της επί του εδάφους αυτού, που εκχωρήθηκε στη Βρετανία το 1713, μετά την κατάληψή του από τον αγγλοολλανδικό στόλο, λίγα χρόνια νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης