Τελευταία Νέα
Διεθνή

2020: Τα γεγονότα που συντάραξαν τις αγορές το έτος της πανδημίας του Covid-19

2020: Τα γεγονότα που συντάραξαν τις αγορές το έτος της πανδημίας του Covid-19
Τα πολλά παράδοξα της χρονιάς για τις παγκόσμιες αγορές, όπως αυτά καταγράφονται μέσα από τα διαγράμματα του Reuters
Τον περασμένο Δεκέμβριο καταγράφηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η πρώτη μόλυνση με το νέο κορωναϊό.
Δώδεκα μήνες αργότερα, όπως δείχνουν τα παρακάτω διαγράμματα, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν σκαμπανεβάσματα χωρίς ιστορικό προηγούμενο.
Ο κορωναϊός δεν ήταν ούτε το πρώτο που το μόνο γεγονός που προκάλεσε φόβο στις αγορές το 2020 σύμφωνα το ημερολόγιο των κυριότερων γεγονότων που συνέταξε το Reuters την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου.
Ο τόνος της πορείας των αγορών δόθηκε όταν μια κλιμάκωση ενός πολέμου στην αγορά πετρελαίου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση πάνω από 5% στις 8 Ιανουαρίου.
Λίγες μέρες αργότερα, όμως, οι αγορές της Κίνας άρχισαν να πέφτουν καθώς ένα περισσότερες από 50 περιπτώσεις λοιμώξεων στους πνεύμονες που καταγράφηκε στην πόλη Wuhan προκάλεσε την προειδοποίηση από τον ΠΟΥ ότι θα μπορούσε να υπάρξει η εξάπλωση ενός νέου ιού τύπου SARS.
Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να καταρκυλούν, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για πτώση της ζήτησης από την Κίνα, αλλά οι υπόλοιπες μεγάλες αγορές δεν επηρεάστηκαν σοβαρά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν έγινε σαφές ότι ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα από την Ασία.

Η αιμορραγία των 18 τρισ. δολ. 


Από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου, καθώς οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης αποφάσισαν lockdown ο μέσος σταθμισμένος δείκτης MSCI 49 χωρών έχασε περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του, προκαλώντας απώλειες  18 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο λύκος και ο πανικός

Οι δείκτες S&P 500, Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν 35%, 38% και 30% αντιστοίχως.
Οι δείκτες FTSE και DAX του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης κατέγραψαν πτώση κατά 35% και 40%.
Η Nikkei της Ιαπωνίας καταβαραθρώθηκε κατά 30%.
Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν μια πιο μετριασμένη πτώση κατά 16%.
«Αναδρομικά, ένιωσα ότι ήμουν ένας από τους χωρικούς στο γνωστό παραμύθι με το αγόρι που έλεγε την ιστορία με τον λύκο» δήλωσε ο Ben Inker, επικεφαλής στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της GMO.
«Είχαμε παρατηρήσει ότι παλαιότερα πιθανές πανδημίες δεν είχαν εν τέλει ραγδαία εξάπλωση ... υποθέσαμε ότι και αυτή θα περιοριζόταν και όταν αυτό δεν συνέβη κυριάρχησε ο πανικός».
Ενδεικτικά να σημειωθεί, η πτώση-ρεκόρ σε επίπεδο τριμήνου για τη Wall Street ήταν 40% το 1932, κατά την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης.
Το γεγονός ότι οι δείκτες S&P και η Dow είχαν κατακτήσει ιστορικά υψηλά το Φεβρουάριο, έκανε τη συντριβή τους αυτήν τη φορά να φαίνεται πιο βάναυση.
Στη δίνη του Μαρτίου

Οι κυβερνήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει να παράσχουν δημοσιονομική στήριξη στις οικονομίες τους, αλλά όπως συνέβη και στην οικονομική κρίση μια δεκαετία πριν, χρειάστηκε το «ισχυρό φάρμακο» των κεντρικών τραπεζών για να σταθεροποιηθούν οι αγορές.
Η κίνηση της Fed στα μέσα Μαρτίου να μειώσει τα επιτόκια των ΗΠΑ στο μηδέν αρχικώς δεν είχε κανένα αντίκτυπο, αλλά μόλις άνοιξε νέες γραμμές swap προκειμένου να διατηρήσει σταθερή τη ροή των δολαρίων στις αγορές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από κοινού με τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες ακολούθησαν στη λήψη μέτρων νομισματικής πολιτικής, ο δρόμος φάνηκες στρωμένος.
Ο όγκος του ρευστού και η προσπάθεια που καταβλήθηκε για τη διάσωση των οικονομιών ήταν άνευ προηγουμένου.
Η Bank of America υπολογίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες δαπάνησαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ώρα για την αγορά περιουσιακών στοιχείων από τον Μάρτιο και πραγματοποίησαν 190 μειώσεις επιτοκίων φέτος, οι οποίες αντιστοιχούν σε τέσσερις μειώσεις ανά πέντε ημέρες συναλλαγών.
Το παγκόσμιο χρέος έχει διαμορφωθεί περίπου το 400% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σε σύγκριση με περίπου 280% για το αντίστοιχο μέγεθος μετά την οικονομική κρίση το 2009.
Η JPMorgan εκτιμά ότι εξαιτίας των νομισματικών μέτρων των κεντρικών τραπεζών σχεδόν 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 83%, από το χρέος όλων των πλουσιότερων, ανεπτυγμένων χωρών έχει αρνητική απόδοση εφόσον συνυπολογισθεί ο πληθωρισμός.
Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη οι επενδυτές πληρώνουν για να δανείσουν αυτές τις χώρες.


Η μεγάλη πτώση


Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα να οδηγηθεί σε lockdown μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.
Μέχρι τον Απρίλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 3 τοις εκατό, με πτρική αναθεώρηση 6,3 ποσοστιαίων μονάδων από την εκτίμηση του Ιανουαρίου.
Η τελευταία πρόβλεψή της είναι για -,4% για το έτος.
«Αυτό καθιστά το Μεγάλο Lockdown παράγοντα μεγαλύτερης ύφεσης μετά 1929 και πολύ χειρότερο από την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση που ξεκίνησε το 200.
Τα επίπεδα της ανεργίας και του παγκόσμιου χρέους έχουν επίσης εκτοξευθεί ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι η ακραία φτώχεια πρόκειται να αυξηθεί για πρώτη φορά εδώ και πλέον απο 20 χρόνια.
Θα μπορούσε να ωθήσει επιπλέον 88 με 115 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας το 2020 και έως 150 εκατομμύρια έως το τέλος του 2021.


H ανάκαμψη του Απριλίου

Οι χρηματιστηριακές αγορές άρχισαν να ανακάμπτουν τον Απρίλιο, αλλά οι περιδινήσεις δεν σταμάτησαν.
Η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος, -40 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου άρχισαν να φοβούνται ότι η δυνατότητα αποθήκευσης του «μαύρου χρυσού» βαίνει μειούμενη.
Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν κράτησε πολύ.
Μέχρι τα τέλη Απριλίου είχε διαμορφωθεί περίπου στα 20 δολάρια το βαρέλι και τώρα έχει επιστρέψει πάνω από 50 δολ. (πρόκειται για κέρδος 220%) αν και εξακολουθεί να καταγράφει πτώση σχεδόν 25% για ολόκληρο το έτος

Νικητές και χαμένοι

Η ανάλυση των μετοχών με τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις αφηγείται επίσης την ιστορία της πανδημίας.
Η μαλαισιανή εταιρεία παραγωγής γαντιών από καουτσούκ Supermax και η κορεατική φαρμακευτική εταιρεία Shin Poong κατέγραψαν άνοδο περίπου 780% και 1.600% αντίστοιχα.
Η άνοδος της εξ αποστάσεως εργασίας και η συνομιλία μέσω βίντεο οδήγησαν σε ράλι τη μετοχή του Zoom κατά 420%.
Η μετοχή της Moderna, μια από τις φαρμακευτικές εταιρείες που θα παραγάγουν το εμβόλιο, έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 470%, ενώ οι μετοχές των Netflix και το Amazon έχουν κάνει ράλι 62% και 77% αντίστοιχα.

Η άλλη μεγάλη μόδα της χρονιάς, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα χάρισε κέρδη στη μετοχή της Tesla κατά 730% και ο αντίπαλός της Nio «έτρεξε» με πάνω από 1.000%.
Στον αντίποδα, η μετοχή της εταιρείας κρουαζιερόπλοιων Carnival έχει χάσει το 57%, τη αξίας της πολλές αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικές εταιρείες και εταιρείες του λιανεμπορίου έχουν δεχτεί σημαντικά πλήγματα \όπως ο κατασκευαστής κινητήρων αεροσκαφών Rolls Royce έχει καταγράψει πτώση πάνω από 50% το 2020.

Τα νομίσματα και η ελπίδα

Τα μεγάλα νομίσματα αντιμετώπισαν και αυτά αναταράξεις.
Το δολάριο κατέγραφε άνοδο μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αλλά τώρα καταγράφει πτώση κατά 7% για το έτος και 6% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ το ευρώ και το γεν έχουν απώλειες περίπου 10% και 5% αντίστοιχα.
Η σουηδική κορώνα αναδεικνύεται σε πρωταθλητή του 2020 με άλμα σχεδόν 13%.
Η άνοδος 6,5% για το κινεζικό γιουάν θα είναι και μία από τις καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς.
Αλλά εξακολουθούν οι αναδυόμενες αγορές να υποφέρουν.
Το ρεάλ της Βραζιλίας είχε πτώση κατά 22%.
Το ρωσικό ρούβλι – που είχε μία από τις κορυφαίες επιδόσεις του περασμένου έτους – καταγράφει πτώση 17% παρά την ανάκαμψη της οικονομίας και τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία.
Η τουρκική λίρα έχει καταγράψει άλμα από τα ιστορικά χαμηλά στα οποία βρέθηκε, αλλά παραμένει κάτω 19%.
Η ισοτιμία του πέσο του Μεξικού και του ραντ της Νότιας Αφρικής καταγράφουν πτώση από 4% σε 5% αντίστοιχα, αν και κατέγραψαν μείωση 14% και 20% αντίστοιχα στα τέλη Σεπτεμβρίου.


Ο κρίσιμος Νοέμβριος

Ο Νοέμβριος αναδείχθηκε επίσης σε κρίσιμο μήνα.
Πρώτα ήρθε η εκλογική ήττα των ΗΠΑ για τον Donald Trump, το οποίο αύξησε τις ελπίδες ότι ορισμένες από τις παγκόσμιες εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο θα αμβλυνθούν.
Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε η πολυαναμενόμενη είδηση ότι ένα εμβόλιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό πάνω από 90% στην προστασία των ανθρώπων από τον COVID-19.
Οι δύο αυτές ειδήσεις ώθησαν σε μηνιαίο άλμα 12,6% τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI, προσθέτοντας περίπου 6,7 τρισ. δολάρια - ή αλλιώς 155 εκατομμύρια δολάρια το λεπτό - στην αξία των παγκόσμιων μετοχών.
Οι μετοχές καταγράφουν πλέον άνοδο πλέον του 14% για το 2020 και 70% από τα χαμηλά του Μαρτίου.
Τα ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας και το εταιρικό χρέος έχουν επιστρέψει από κοινού σε κέρδη μεταξύ 10% και 14%, ο χρυσός είχε άνοδο κατά 24%, ενώ ο τεχνολογικός όμιλος FAANG κατέγραψε κέρδη άνω του 100% και το Bitcoin έλαμψε με ράλι πλέον του 300%.

www.bankingnews.gr



































Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης