Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs, BlackRock, Universa, Ariel, CC Capital: Trading από τα τραπέζια της κουζίνας και deals μέσω zoom – Αυτό ήταν το 2020 για τη Wall Street

Goldman Sachs, BlackRock, Universa, Ariel, CC Capital: Trading από τα τραπέζια της κουζίνας και deals μέσω zoom – Αυτό ήταν το 2020 για τη Wall Street
Οι αγορές σήμερα καθοδηγούνται από την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων
Συναλλαγές από τραπέζια της κουζίνας.
Διαπραγματεύσεις για εξαγορές μόνο από κινητά τηλέφωνα.
Αυτή ήταν μια μοναδική χρονιά στη Wall Street, μια βιομηχανία όπου η αγορά και η πώληση συνήθως συμβαίνει σε στενά σύνολα γραφείων - όχι σε απομόνωση από τα σπίτια - και όπου οι προσφορές παραδοσιακά σφραγίζονται με χειραψίες που αποτελούν τώρα ταμπού.
Για πολλούς, οι προκλήσεις ήταν απρόσμενες και τρομακτικές, αλλά και μια ευκαιρία να ευημερήσουν, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg.

Η απόδοση ρεκόρ της Universa Investments

«Η μεγάλη μου αλλαγή ήταν αυτή του πολύ λιγότερο ύπνου», δήλωσε ο Mark Spitznagel, του οποίου η κύρια στρατηγική στην Universa Investments σημείωσε άνοδο πάνω από 3.600% τον Μάρτιο, καθώς αυτός και οι συνεργάτες του αντέδρασαν στις 24ωρες μεταβολές της αγοράς.
Πέρασε την αναταραχή από μια πτέρυγα του σπιτιού του, και τελικά βρήκε χρόνο να περάσει στο αγρόκτημα του στο Μίσιγκαν.
Ο Spitznagel είναι ένα από τα πέντε στελέχη οικονομικών που έδωσαν συνέντευξη στο Bloomberg για να συνδυάσουν μια ταραχώδη χρονιά, η οποία ήταν γεμάτη από πανδημία και πρωτοφανή οικονομική ώθηση, διαμαρτυρίες και τις πιο αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Τι κινεί τις αγορές

Η Sheila Patel, η οποία διαχειρίζεται 1,8 τρισ. δολάρια ως πρόεδρος του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs, ήταν στο δρόμο προς τη Νέα Ζηλανδία μετά την παρακολούθηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, τον Ιανουάριο.
Οι μετοχές ήταν κοντά στα υψηλά ρεκόρ, με τους επενδυτές να αποθαρρύνονται από τις ειδήσεις από την Κίνα σχετικά με την εμφάνιση ενός νέου κορωνοϊού.
Ο Πρόεδρος Donald Trump είχε πει στη διάσκεψη ότι ήταν υπό έλεγχο.
«Ο ιός ήταν το αδιάκοπο, διαρκές βασικό θέμα πολλών συζητήσεων» στο Νταβός, είπε.
«Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς είκαζαν για το τι ήταν».

Κυνήγι ευκαιριών

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τους επενδυτές και άλλους να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα του ιού.
Στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα του Covid-19 ως πανδημία, την πρώτη σε περισσότερο από έναν αιώνα.
Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, ο S&P 500 υποχώρησε 34% από την κορυφή του Φεβρουαρίου.
Ο John Rogers, ιδρυτής της Ariel Investments, πίστευε ότι η κρίση θα περάσει μέσα σε λίγους μήνες.
«Έχασα πραγματικά τη σοβαρότητα αυτού», δήλωσε ο John Rogers.
«Ήμουν ένας από τους πιο αισιόδοξους ανθρώπους».

Η φιλοσοφία του Warren Buffett

Ο Rogers ακολουθεί τη φιλοσοφία του Warren Buffett ότι οι καιροί της κρίσης παρουσιάζουν ευκαιρίες και ότι είναι άπληστοι όταν φοβούνται άλλοι.
«Έτσι, είχα την προδιάθεση να ψάξω για ευκαιρίες όπου μπορούσαμε, έχοντας πολύ σημαντικές καθημερινές συναντήσεις με τις ομάδες μας, για να αποκτήσω την προοπτική όλων», είπε.
«Συνομιλίες όλη την ημέρα.
Θέλαμε να είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε και να κινηθούμε γρήγορα.
Νιώσαμε ότι οι ευκαιρίες δεν θα μείνουν για πολύ καιρό".

Μαζική τόνωση

Ο Spitznagel είπε ότι δεν αναρωτιόταν πότε θα πέσει η αγορά.
Το hedge fund είχε ήδη τοποθετηθεί για μια εκδήλωση μαύρου κύκνου, με τους πελάτες να επενδύουν σε αυτό ως προστασία έναντι μιας πτώσης στο χρηματιστήριο.
Η εταιρεία του ειδικεύεται στην προστασία από τα σοκ της αγοράς και έχει επωφεληθεί σε άλλες περιόδους αναταραχής, συμπεριλαμβανομένης της συντριβής του dot-com και της οικονομικής κρίσης του 2008.
Η στρατηγική μετριασμού των κινδύνων της εταιρείας απέφερε ετήσια κέρδη 105% από την ίδρυσή της το 2008 έως το 2019, σύμφωνα με ένα έγγραφο ελέγχου της EY που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Τι ξεχώρισε περισσότερο για τον Spitznagel;

Τα τεράστια ποσά έκτακτης ανάγκης που έδωσαν το Κογκρέσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην οικονομία στις αρχές της άνοιξης καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους και δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν.
«Αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα είδος πολέμου», είπε.
«Η αγορά καθοδηγείται από την παρέμβαση αυτή τη στιγμή.
Αυτό που απασχολεί τους επενδυτές είναι τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση στη συνέχεια;
Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το παιχνίδι.
Αλλά αυτό είναι ένα πολύ παράξενο και επικίνδυνο πράγμα», πρόσθεσε.

Αναζήτηση... μάσκας

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία της Νέας Υόρκης είχαν εξαντλήσει τις μάσκες προσώπου, οπότε ο Chinh Chu και η ομάδα του πέρασαν τις πρώτες μέρες της πανδημίας βοηθώντας όπου μπορούσαν προμηθεύοντας ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.
«Πήραμε μια εβδομάδα από τη δουλειά και πήγαμε σε όλες τις επαφές μας και αγοράσαμε όσες μάσκες N-95 και KN-95 μπορούσαμε, από όλα τα μέρη που μπορούσαμε», δήλωσε ο Chu, πρώην αντιπρόσωπος της Blackstone το 2020.
Κάλεσε όλους όσους γνώριζε στην Κίνα, με ιδιωτικά κεφάλαια, και αγόρασε 400.000 μάσκες την εβδομάδα, διανέμοντάς τους σε νοσοκομεία, γηροκομεία και φίλους και συναδέλφους με ηλικιωμένους συγγενείς.
«Μετέτρεψα το σπίτι μου σε αποθήκη», είπε.

«Διδακτική στιγμή»

Καθώς το αρχικό σοκ της πανδημίας είχε αρχίσει να εξαντλείται, ένα κύμα φυλετικών ταραχών άρχισε να τυλίγει τις ΗΠΑ μετά το θάνατο του George Floyd.
Ήταν επίσης μια εποχή που οι τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρη τη χώρα αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους αδυναμίες όσον αφορά την ποικιλομορφία και την ανισότητα.
«Νόμιζα ότι ήταν μια πραγματική διδακτική στιγμή για τα παιδιά μου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Neuberger Berman, George Walker, ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση των Black Lives Matter μαζί με τα τρία μεγαλύτερα παιδιά του, ηλικίας 11, 9 και 7 ετών.
Μέχρι τότε, πολλοί στον επιχειρηματικό κόσμο είχαν αρχίσει να προσαρμόζονται στην εργασία από το σπίτι, σε κοινωνικές αποστάσεις, στάση ταξιδίων και περνώντας περισσότερο χρόνο με την οικογένεια από ποτέ.
Μια ομάδα της Goldman Sachs στο Λονδίνο ονειρεύτηκε μια ιδέα «ζώνη χωρίς κλήση» επιτρέποντας στους υπαλλήλους να επιλέξουν χρονικά διαστήματα στη μέση της ημέρας που θα μπορούσαν να αφιερώσουν στα παιδιά τους, τη δουλειά τους ή τους εαυτούς τους.
«Για τους πρώτους δύο μήνες, όλοι απλώς εργάστηκαν από το σπίτι - πολλές βιντεοδιασκέψεις, δουλειές που γίνονται σε τραπέζια κουζίναςκαι παιδιά τριγύρω», είπε η Patel.

Κλήσεις zoom

Οι περισσότεροι εργάζονταν μέσω zoom.
Η πιο σημαντική στιγμή ήταν η αρχική δημόσια προσφορά της Dun & Bradstreet ύψους 1,7 δισ. δολαρίων, η οποία άρχισε να διαπραγματεύεται την 1η Ιουλίου.
Η εταιρεία του Chu, CC Capital, τετραπλασίασε την αρχική της επένδυση εντός 18 μηνών.
«Δεν ήταν μόνο αυτή η IPO», είπε, «ήταν το γεγονός ότι δημιουργήσαμε δύο SPAC στη μέση μιας πανδημίας».
Όσο για τον Spitznagel, η άνοιξη και το καλοκαίρι τελικά σήμαινε ότι μπορούσε να περάσει λίγο χρόνο στο αγρόκτημα με την οικογένειά του, κάνοντας μεγάλες πεζοπορίες και επικοινωνώντας με τις κατσίκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης