Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα εμβόλια η ελπίδα του 2021 για το τέλος της πανδημίας - Προειδοποίηση BioNTech για κενά στις παραδόσεις - Στους 1,8 εκατ. οι νεκροί

Τα εμβόλια η ελπίδα του 2021 για το τέλος της πανδημίας - Προειδοποίηση BioNTech για κενά στις παραδόσεις - Στους 1,8 εκατ. οι νεκροί
Για κενά στις παραδόσεις εμβολίων προειδοποιεί η BioNTech - Αιχμές κατά της ΕΕ
Με την πανδημία του κορωνοϊού να καταγράφει τρομακτική έξαρση στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για μία καλύτερη χρονιά με «όχημα» τα εμβόλια, ο πλανήτης υποδέχθηκε το 2021.
Πάντως και παρά την αισιοδοξία που καλλιεργεί η έναρξη των εμβολιασμών αλλά και η έγκριση περισσότερων εμβολίων, η επιδημία εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Την ίδια ώρα, για κενά στις παραδόσεις έως ότου αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια, προειδοποίησε η φαρμακευτική εταιρεία BioNTech.
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Ugur Sahin, σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία συνεργάζεται με τη Pfizer προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή του εμβολίου τους κατά της covid-19.
Η γερμανική startup κέρδισε την κούρσα του εμβολίου, καθώς το δικό της ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση για χρήση, όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ, οι οποίες οφείλονται μεταξύ άλλων στη σχετικά μικρή παραγγελία που έχουν κάνει οι Βρυξέλλες και την καθυστέρηση στην έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Αγανάκτηση στη Γερμανία για τις καθυστερήσεις

Οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη Γερμανία, όπου κάποιες επαρχίες χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά τα εμβολιαστικά κέντρα μερικές ημέρες αφού ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.
“Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας”, εξήγησε ο Sahin  μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία Moderna αναμένεται να λάβει την έγκριση του ΕΜΑ στις 6 Ιανουαρίου.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn έχει ζητήσει επίσης από τον ΕΜΑ να εγκρίνει άμεσα και το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, το οποίο έλαβε άδεια στη Βρετανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του συγκεκριμένου εμβολίου από την ΕΕ παραμένει ασαφές.
Ο Sahin σημείωσε ότι το εμβόλιο της BioNTech θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του νέου, μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό.
“Ελέγχουμε αν το εμβόλιό μας μπορεί να εξουδετερώσει και αυτό το στέλεχος, σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα”, τόνισε.

Πως θα αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη

Όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπιστεί μια σοβαρή μετάλλαξη του κορονοϊού, ο Sahin απάντησε ότι το εμβόλιο μπορεί να τροποποιηθεί μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων για να τη αντιμετωπίζει, αν και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να λάβει εκ νέου έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Τόσο ο Sahin όσο και η σύζυγός του που συνίδρυσαν τη BioNTech, κατηγόρησαν την ΕΕ για την απόφασή της να κάνει παραγγελίες από διάφορα εμβόλια, με την ελπίδα ότι θα εγκριθούν γρήγορα περισσότερα από ένα.
Οι ΗΠΑ παρήγγειλαν 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Ιούλιο, ενώ η ΕΕ περίμενε ως τον Νοέμβριο για να παραγγείλει τις μισές.
“Κάποιες στιγμή έγινε φανερό ότι δεν θα είναι εφικτό να παραδώσουμε (τα εμβόλια) τόσο γρήγορα”, παραδέχθηκε η Oezlem Tuereci στο Spiegel.
“Όμως πλέον ήταν αργά να γίνουν νέες παραγγελίες”.
Η BioNTech ελπίζει να ξεκινήσει νέα γραμμή παραγωγής στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, η οποία θα παρασκευάσει 250 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο μισό του 2021, σημείωσε ο Sahin.
Εξάλλου ο ίδιος δήλωσε ότι η BioNTech εξετάζει τρόπους να καταστήσει πιο εύκολη τη διατήρηση του εμβολίου της κατά της covid-19, το οποίο αυτή τη στιγμή πρέπει να φυλάσσεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, -70 βαθμούς Κελσίου.
Ένα εμβόλιο νέας γενιάς που θα διατηρείται σε υψηλότερη θερμοκρασία ίσως να είναι έτοιμο στα τέλη του καλοκαιριού.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 83.192.664 και οι νεκροί σε 1.813.087
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 19.893.290. και σε νεκρούς με 344.399
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 193.875 και τρίτη σε κρούσματα με 7.619.200
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 148.738 και τέταρτο το Μεξικό με 124.897
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 73.604 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 72.657 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.100.018, πέμπτη η Γαλλία με 2.657.272 και έκτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.440.202
- Έβδομη η Τουρκία με 2.194.272 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.083.689
- Ένατη η Ισπανία με 1.910.218 και δέκατη η Γερμανία με 1.741.153
Image
Και στην Κίνα εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού Covid-19

Το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία βρέθηκε και στην Κίνα, σε μια φοιτήτρια η οποία επέστρεψε από τη χώρα αυτή, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2020 το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφερε ότι το νέο αυτό στέλεχος εντοπίστηκε σε μια 23χρονη φοιτήτρια η οποία έφτασε στην Κίνα από τη Σαγκάη στις 14 Δεκεμβρίου, αφού είχε βρεθεί στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το στέλεχος αυτό του κορωνοϊού εντοπίστηκε στις 24 Δεκεμβρίου στη Βρετανία, ύστερα από αναλύσεις.
Το Πεκίνο είχε ανακοινώσει την ίδια ημέρα την αναστολή των πτήσεων από και προς τη Βρετανία.

Μολυσματικότητα

Αυτό το στέλεχος του κορωνοϊού είναι το πρώτο που εισάγεται στην Κίνα «και αποτελεί μεγάλη απειλή για την πρόληψη και τον έλεγχο της Covid-19» στη χώρα, τόνισε το CDC στην ανακοίνωσή του.
Κατά συνέπεια έχουν ληφθεί πολλά μέτρα, ενώ η φοιτήτρια έχει τεθεί σε απομόνωση.
Επιπλέον έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών της, περιλαμβανομένων των επιβατών και του πληρώματος της πτήσης στην οποία επέβαινε.
«Οι χώροι από τους οποίους πέρασε απολυμάνθηκαν», σύμφωνα με το CDC.
Αυτό το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι 50% με 74% πιο μολυσματικό από τα άλλα στελέχη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η βρετανική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε αρκετές χώρες, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιορδανία, η Νότια Κορέα και η Χιλή.

Κίνα: Εγκρίθηκε "υπό όρους" η διάθεση του πρώτου κινεζικού εμβολίου


Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι ενέκρινε “υπό όρους” τη διάθεση στην αγορά για ευρεία χρήση ενός πρώτου εμβολίου κατά της covid-19, το οποίο έχει αναπτύξει η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinopharm.
Το εμβόλιο αυτό, που έχει αναπτύξει η Sinopharm σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου, είναι αποτελεσματικό κατά 79%, όπως ανακοίνωσε προχθές, Τετάρτη, η φαρμακευτική εταιρεία.
Η υπό όρους διάθεση στην αγορά του εμβολίου αυτού επιτρέπει στο ευρύ κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτό παρόλο που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές του, οι οποίες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό.
Ο υφυπουργός Υγείας της Κίνας Ζενγκ Γισίν διευκρίνισε ότι η άδεια που έλαβε το εμβόλιο θα επιτρέψει να επεκταθεί ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
“Το τρίτο στάδιο θα είναι ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εμβολιασμός του “60% με 70%” του 1,4 δισεκατομμυρίου Κινέζων είναι απαραίτητος προκειμένου να επιτευχθεί “η προστασία του συνόλου του πληθυσμού”.
Ο Ζενγκ δεσμεύθηκε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν σε όλους.

Νέο τραγικό ρεκόρ στις ΗΠΑ με 3.927 νεκρούς από κορωνοϊό σε 24 ώρες

Νέο τραγικό ρεκόρ με 3.927 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες κατέγραψαν οι ΗΠΑ την Τετάρτη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (το προηγούμενο, 3.725 θάνατοι, καταγράφηκε την Τρίτη) στη χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο John Hopkins.
Το ρεκόρ αυτό αύξησε σε 341.845 νεκρούς τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, κατά τα στοιχεία της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο στις 20:30 (τοπική ώρα• 03:30 χθες Πέμπτη ώρα Ελλάδας).
Το όριο των 340.000 θανάτων είχε ξεπεραστεί ήδη νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα).
Με 189.671 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, η χώρα πλησιάζει πλέον με μεγάλα βήματα το όριο των 20 εκατομμυρίων μολύνσεων — ξεπέρασε τα 19 εκατομμύρια μόλις την Κυριακή.
Η Ινδία, στη δεύτερη θέση, είναι πολύ πίσω, με 10,2 εκατ. κρούσματα.
Η χώρα είναι εδώ και καιρό αντιμέτωπη με τρομακτική έξαρση της πανδημίας.
Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κρούσματα επιβεβαιώνονται κάθε εβδομάδα. Την κατάσταση επιδείνωσαν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις με την ευκαιρία της γιορτής των Ευχαριστιών οι εορτασμοί του τέλους της χρονιάς εκφράζονται φόβοι πως θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Η εκστρατεία ανοσοποίησης, με σχεδόν 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους μέχρι προχθές, δεν μπορεί ακόμα να αναχαιτίσει το τρέχον κύμα μολύνσεων.
Ο αριθμός των ασθενών με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, και προχθές Τρίτη είχε πλέον φθάσει τους 124.686, σύμφωνα με το COVID Tracking Project.
Στη Νέα Υόρκη, οι ασθενείς στα νοσοκομεία αυξάνονται εκ νέου — έφθασαν τους 7.892 προχθές — ενώ στην Καλιφόρνια, η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) φθάνει συχνά τελευταία το 100% σε ορισμένες περιοχές.

Fauci (ΗΠΑ): Από το φθινόπωρο του 2021 θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης στις ΗΠΑ

Την πρόβλεψη πως οι ΗΠΑ θα πετύχουν ως το φθινόπωρο του 2021 ανοσία της αγέλης έναντι του ιού COVID-19 μέσω των μαζικών εμβολιασμών και θα επιστρέψουν «σε κάτι που να μοιάζει πολύ με την κανονικότητα», παρά τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν  στην εκστρατεία εμβολιασμού πραγματοποίησε ο κορυφαίος Αμερικανός ανοσολόγος Anthony Fauci την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020.
Ο Fauci έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης για την πανδημία που είχε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Gavin Newsom, ο οποίος επεσήμανε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία, έχει βρεθεί και στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ.
Το στέλεχος αυτό του κορωνοϊού, που θεωρείται πιο μεταδοτικό, εντοπίστηκε πρώτη φορά την Τρίτη (29/12) στο Κολοράντο.
Ο Newsom εξήγησε ότι το στέλεχος αυτό επιβεβαιώθηκε νωρίτερα προχθές σε έναν ασθενή στη νότια Καλιφόρνια, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας ανακοίνωσε ότι ο ασθενής από το Σαν Ντιέγκο δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι το στέλεχος μεταδίδεται στην κοινότητα.
Ο Fauci επεσήμανε ότι αυτό «δεν τον εκπλήσσει», ενώ πρόσθεσε ότι ενδέχεται να εντοπιστούν στη χώρα και άλλοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι είναι φυσιολογικό αυτού του είδους οι ιοί να μεταλλάσσονται.
«Φαίνεται ότι αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό», δήλωσε ο Fauci.

Νοσηρότητα και εμβόλια

Ωστόσο όσοι έχουν προσβληθεί από άλλα στελέχη του SARS-CoV-2 «δεν φαίνεται να επαναμολύνονται από το μεταλλαγμένο στέλεχος», κάτι που σημαίνει ότι η ανοσία που έχουν αναπτύξει τους προστατεύει, πρόσθεσε.
Παράλληλα ο κορυφαίος ανοσολόγος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα και ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα είναι εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή του.
Το ίδιο πιστεύεται και για ένα άλλο νέο στέλεχος, επίσης πιο μεταδοτικό το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC).
Ωστόσο η εμφάνιση ενός πιο μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού το οποίο ωστόσο δεν προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα καθιστά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 πιο κρίσιμο.

To κενό στους εμβολιασμούς

Ο Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, δήλωσε προχθές ότι είναι πεπεισμένος ότι τα αρχικά προβλήματα στην εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεπεραστούν.
«Καθώς μπαίνουμε στον Ιανουάριο υπάρχει η αίσθηση ότι θα ανεβάσουμε ταχύτητα και θα μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό», εξήγησε, προσθέτοντας ότι αναμένει πως ο γενικός πληθυσμός στις ΗΠΑ θα μπορεί να εμβολιάζεται εφόσον το επιθυμεί ως τον Απρίλιο.
Αν υποθέσουμε ότι η ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού προχωρήσει όπως πρέπει τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Ιούλιο «μόλις φτάσουμε στις αρχές του φθινοπώρου, θα έχουμε αρκετά καλή ανοσία αγέλης για να επιστρέψουμε σε κάτι που να μοιάζει πολύ με την κανονικότητα – σχολεία, θέατρα, εστιατόρια, αθλητικές εκδηλώσεις», τόνισε ο ίδιος.

Εκτός ελέγχου

Ωστόσο η εμφάνιση στις ΗΠΑ του πιο μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία είναι σχεδόν εκτός ελέγχου σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Η Καλιφόρνια, η πιο πολυπληθής πολιτεία με 40 εκατομμύρια κατοίκους, είναι το πιο πρόσφατο επίκεντρο της επιδημίας, με τα νοσοκομεία μέσα και γύρω από το Λος Άντζελες να ανακοινώνουν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας τους είναι πλήρεις.
Οι ειδικοί αποδίδουν την επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας στις ΗΠΑ στον πιο ψυχρό καιρό και την αποτυχία πολλών Αμερικανών να τηρήσουν τις συστάσεις και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και τα μη απαραίτητα ταξίδια στη διάρκεια των γιορτών.

Επιβράδυνση της πανδημίας στην Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 21.822 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 10.266.674.
Παράλληλα, άλλοι 299 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 148.738 νεκρούς ως εδώ.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 57.656. Παραμένουν κάτω από το όριο των 280.000 από την Κυριακή.
Παρότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση του ιού έχει επιβραδυνθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα στον ασιατικό γίγαντα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, όταν είχε φθάσει στην κορύφωσή της — 98.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο —, η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Γερμανία: Σαρώνει η πανδημία, 964 νεκροί σε 24 ώρες

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραμένουν νεκροί και κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η καγκελάριος Angela Merkel, στο διάγγελμά της ενόψει της νέας χρονιάς, έκανε λόγο για τη δυσκολότερη χρονιά της θητείας της, ενώ σημείωσε ότι οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες και το 2021, όσον αφορά την πανδημία.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 32.552 το προηγούμενο 24ωρο, φθάνοντας τα 1.719.737, δείχνουν χθες Πέμπτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.
Το ίδιο διάστημα, ακόμη 964 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει πλέον τους 33.071 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Βραζιλία: Σε υψηλά επίπεδα κρούσματα και θάνατοι ακόμη ένα 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 55.649 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.194 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Βραζιλία έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 193.875 νεκρούς επί συνόλου τουλάχιστον 7,6 εκατομμυρίων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Η Βραζιλία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ, και τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca – Στις 4/1 οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία

Η Μ.Βρετανία έγινε προχθές Τετάρτη 30/12 η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο όπως έγινε γνωστό αναμένεται να αρχίσει να χορηγείται στη Μ. Βρετανία από την ερχόμενη Δευτέρα 4/1.
«Η κυβέρνηση δέχθηκε προχθές τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να δώσει άδεια χρήσης στο εμβόλιο κατά της covid-19 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca.
Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας» ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Μ. Βρετανίας, με τον υπ.Υγείας, Matt Hancock να αναφέρει πως οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 4/1 και ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.
Σημειώνεται ότι η Μ.Βρετανία έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με τις οποίες θα εμβολιαστούν 50 εκατ. άνθρωποι.
Ο Hancock ανέφερε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτό τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.
Η ταχεία έγκριση του εμβολίου μάλλον θα πρέπει να συνδυαστεί με το σφοδρό χτύπημα που δέχεται το Λονδίνο και το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Αγγλίας από το β' κύμα του κορωνοϊού και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος που προκαλεί καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία στο Λονδίνο να είναι υπερπληρή.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι εντός της ημέρας θα ανακοινώσει αυστηρότερο lockdown.

AstraZeneca: Προς έγκριση ο πλήρης φάκελος του εμβολίου της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Η εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι υπέβαλε πλήρη δεδομένα για να ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την αδειοδότηση για το εμβόλιο που έχει αναπτύξει μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19, αλλά ο Οργανισμός ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερες πληροφορίες για να δώσει την έγκρισή του για το εν λόγω εμβόλιο.
Ένας αξιωματούχος του EMA τόνισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα και ότι η AstraZeneca δεν είχε δώσει αρκετές λεπτομέρειες για να δικαιολογήσει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης.

Το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνεται στη Μ. Βρετανία

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που εγκρίνει η MHRA, μετά από αυτό των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει χορηγηθεί ήδη σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από τις 8 Δεκεμβρίου.
Το εμβόλιο αυτό είναι πιο φθηνό και διατηρείται σε απλά ψυγεία, κάτι που καθιστά πιο εύκολη τη διανομή του σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή κυμαίνεται από 62% έως 90%.
Οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο 70%, ποσοστό που έπεσε στο 62% όταν χορηγούνταν και οι δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά ανέβαινε στο 90% όταν δίνονταν αρχικά η μισή δόση και στη συνέχεια η δεύτερη δόση.
Πάντως η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου σε δύο δόσεις, την ώρα που μελέτες αναφέρουν πως αφήνοντας ένα μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της χορήγησης των δύο δόσεων, αυξάνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το εμβόλιο μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερη δόσης.

Sinopharm: Στο 79% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας κατά του κορωνοϊού

Στην ανακοίνωση ότι το εμβόλιο της είναι κατά 79,34% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού προχώρησε η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinopharm, η οποία γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει αίτημα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Κίνας για να εγκριθεί η χρήση του εμβολίου της.
Η Sinopharm είναι η πρώτη κινεζική φαρμακευτική εταιρεία που δημοσιοποίησε εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου της.
Σύμφωνα με το Reuters, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Sinopharm, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3, είναι χαμηλότερη από το 86% που είχε ανακοινωθεί για το ίδιο εμβόλιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 9/12.
Ειδικοί στον χώρο της Υγείας επισημαίνουν ότι τα διαφορετικά αποτελέσματα είναι πιθανό να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτά τα εμβόλια.
Είναι χαρακτηριστικό πως Τούρκοι ερευνητές ανακοίνωσαν βάσει δικών τους κλινικών μελετών πως το εμβόλιο της Sinovac είχε αποτελεσματικότητα της τάξης του 91,25%, τη στιγμή που την ίδια ημέρα η Βραζιλία ανακοίνωνε πως η αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου κυμαίνεται από το 50% έως το 90%.

Von der Leyen (ΕΕ): Ανακοίνωσε την αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer/Biontech

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι 27 χώρες-μέλη θα έχουν επομένως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, πρόσθεσε η Ursula Von der Leyen.
Όπως έγραψε στην ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν: «αποφασίσαμε να αγοράσουμε 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, που ήδη χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό των πολιτών σε όλη την ΕΕ.
Ως εκ τούτου θα έχουμε 300 εκατ. δόσεις αυτού του εμβολίου, που έχει αξιολογηθεί ως ασφαλές και αποδοτικό.
Περισσότερα εμβόλια θα ακολουθήσουν».

Ξεπέρασε τους 500.000 θανάτους η Λατινική Αμερική

Τους 500.000 θανάτους λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασε η Λατινική Αμερική, η οποία έγινε η δεύτερη περιοχή του κόσμου – μετά την Ευρώπη – που ξεπερνά αυτό το όριο.
Συγκεκριμένα, οι 29 χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν καταγράψει πλέον συνολικά 500.818 θανάτους (επί συνόλου 15.320.568 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2), πίσω από την Ευρώπη (559.334), αλλά μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (352.478) και την Ασία (217.224).
Η Βραζιλία και το Μεξικό μετρούν πάνω από τα μισά θύματα ολόκληρης της περιφέρειας (192.681 και 122.855, αντίστοιχα), τη στιγμή που υπάρχει έντονη ανησυχία πως οι εορτασμοί για τη νέα χρονιά ενδεχομένως να πυροδοτήσουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων.

Ένας χρόνος με κορωνοϊό - Τι δεν ξέρουμε ακόμα

Αν και σε λίγες ώρες θα κλείσει ένας χρόνος από την 31η Δεκεμβρίου του 2019, όταν και η Κίνα ενημέρωνε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για μια σειρά μυστηριωδών κρουσμάτων πνευμονίας, που σηματοδότησαν και την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού, είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες
Αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα εμβόλια αποτελούν αρχή του τέλους της πανδημίας, είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον κορωνοϊό, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως θα χρειαστούν δεκαετίες για τους ιολόγους και τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας μέχρι να κατανοήσουν τα πάντα σχετικά με τον κορωνοϊό.
Το πρώτο βασικό ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι το που και πώς δημιουργήθηκε ο ιός.
Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει τροφοδοτήσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, καθώς η αρχική ερμηνεία ότι ο ιός σχετιζόταν με την αγορά της Wuhan όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα, έχει χάσει σε ισχύ καθώς έρευνα αναφέρει πως το ένα τρίτο των πρώτων ασθενών δεν είχε άμεση σχέση με αυτήν την αγορά.
Άλλωστε υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν πως ο ιός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη από τον Δεκέμβριο του 2019, αρκετούς μήνες νωρίτερα από ότι αρχικά πιστευόταν.
Το δεύτερο που δεν ξέρουμε είναι πότε ο ιός πέρασε στους ανθρώπους και εάν υπήρξε και άλλο ζώο – ενδιάμεσος, ερώτημα που ίσως δεν απαντηθεί ποτέ.
Μια τρίτη παράμετρος για την οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, είναι γιατί ο ιός επηρεάζει κάποιους ανθρώπους περισσότερο από άλλους, γιατί κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο και για μήνες από συμπτώματα του κορωνοϊού καθώς και γιατί οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν πιο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.
Ένα τέταρτο μεγάλο αναπάντητο ερώτημα, είναι πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία κάποιου ανθρώπου που έχει μολυνθεί και έχει αναρρώσει από τον ιό ενώ το ίδιο ερώτημα υπάρχει και για την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.
Και ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως και το πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ιός, αν δηλαδή γίνεται μέσω των σταγονιδίων ύστερα από βήχα, φτάρνισμα ή και μέσω αερολυμάτων κάτι που σημαίνει ότι τα σταγονίδια παραμένουν αρκετή ώρα στον αέρα και διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις, το μεγάλο ερώτημα των επιστημόνων, είναι το πότε θα τελειώσει αυτή η πανδημία καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης