Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Παγκόσμια ανάπτυξη +6,4% το 2021 - Ποιοι οι παράγοντες - κλειδιά

Goldman Sachs: Παγκόσμια ανάπτυξη +6,4% το 2021 - Ποιοι οι παράγοντες - κλειδιά
Στους παράγοντες που διαμόρφωσαν τη χρονιά που πέρασε αναφέρεται η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs
Στους παράγοντες που διαμόρφωσαν τη χρονιά που πέρασε και οι οποίοι πρόκειται να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο και κατά τη διάρκεια του 2021, φέρνοντας ανάπτυξη +6,4%, αναφέρεται με έκθεσή για την παγκόσμια οικονομία, που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Ειδικότερα:
-Η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισε ένα ισχυρό σοκ, λόγω του ξεσπάσματος της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της στα μέσα Απριλίου του 2020, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να κατρακυλά κατά 20%.
Η επίπτωση, βέβαια, ήταν διαφορετική από οικονομία σε οικονομία.
-Τα άνευ προηγουμένου μέτρα επεκτατικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής έθεσαν τις προϋποθέσεις για μια μέτρια ανάκαμψη στα μισά του 2020.
Η δημοσιονομική επέκταση κατοχύρωσε το ύψος των εισοδημάτων στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος στις ΗΠΑ, παρά την προηγηθείσα κατάρρευση του ΑΕΠ.
Η χαλαρή νομισματική πολιτική σταθεροποίησε τις αγορές, οδηγώντας τες σε νέα ιστορικά υψηλά.
Στοχευμένες πολιτικές όπως η χρήση μάσκας προσώπου, καθώς και άλλα επιχειρηματικά και καταναλωτικά μέτρα, π.χ. προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, λείαναν τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης που επέφεραν τα διαδοχικά κύματα του ιού.
-Το σχετικά χαμηλό επίπεδο χρεοκοπιών αύξησε τις αναδιαρθρώσεις σε εταιρικό επίπεδο, περιόρισε την ανεργία στην Ευρώπη και την Ιαπωνία και οριοθέτησε την απασχόληση στη Νότιο Αμερική, αμβλύνοντας τις όποιες επιπτώσεις στην πλευρά της προσφοράς.
-Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει οριακή πρόοδο το 2021, καθώς τα έθνη θα κατακτούν σιγά σιγά τον στόχο της ανοσίας της αγέλης.
Η προμήθεια εμβολίων προς το παρόν δεν καλύπτει τη ζήτηση, αλλά η προσφορά θα αυξηθεί στις ανεπτυγμένες χώρες τους επόμενους μήνες.
Αναλόγως, με σχετική καθυστέρηση, θα καλυφθεί η ζήτηση και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Μένουν, ωστόσο, να διευθετηθούν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
-Η τιθάσευση του ιού θα αναγεννήσει τους ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, με τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 να φτάνουν στο +6,4%.
Στη συνέχεια, η αμερικανική τράπεζα παρουσιάζει σε διαγράμματα το Παγκόσμιο Ξαφνικό Stop στην οικονομική δραστηριότητα, με την Κίνα να γίνεται η χώρα που ηγήθηκε χρονικά της ανάκαμψης από τον ιό.

... Μετά από κατάρρευση έως -20% στο παγκόσμιο ΑΠΕ τον Απρίλιο του 2020...

... Παρ’ όλα αυτά, η πτώση δεν ήταν για όλα τα κράτη ίδια και ποίκιλλε σε ό,τι αφορά την ταχύτητα και το εύρος της.

Η κατάρρευση αντιμετωπίστηκε άμεσα και ακαριαία στο δεύτερο μισό του έτους, χάρη στην άνευ προηγουμένου απάντηση σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε το επίπεδο προσαρμογής του κόσμου.

Στο μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες απελευθέρωσαν μια βόμβα ρευστότητας ύψους 20 τρισεκ. δολ. (QE).

...Αυτή η πολιτική ενίσχυσε τις χρηματαγορές, οδηγώντας τες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Σε αυτό το οικονομικό κλίμα, η Goldman Sachs προβλέπει περιορισμένες ζημιές από την πλευρά των εφοδιαστικών αλυσίδων και αυξημένο έλεγχο του ιού, που θα οδηγήσει σε παγκόσμια ανάπτυξη +6,4%...

... Η ανάπτυξη θα τροφοδοτηθεί από την ισχυρή επιχειρηματική ανάκαμψη, που, ευτυχώς, δεν γνώρισε πολλές χρεοκοπίες.

Αισιόδοξοι όντες, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας θεωρούν ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να διασπείρεται, καθώς η έλευση της άνοιξης και, κατόπιν, του καλοκαιριού θα ζεστάνουν το βόρειο ημισφαίριο – κάτι που δεν ευνοεί τις αναπνευστικές νόσους.

... και καθώς επιτυγχάνεται ανοσία της αγέλης…

... με τη διανομή των εμβολίων, η πορεία του κορωνοϊού θα ανακοπεί...

... σύντομα οι ανεπτυγμένες χώρες θα έχουν αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς…

... Δεδομένου ότι το ζήτημα των εφοδιαστικών αλυσίδων θα διευθετηθεί, η Goldman Sachs κάνει ιδιαίτερη μνεία στο roll out του Ισραήλ.

Η σταδιακή εξάλειψη της πανδημικής κρίσης θα δώσει έμφαση σε κρίσιμους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που επλήγησαν βάναυσα από τον ιό.

... Σε αυτό το πλαίσιο, λόγω της υπερθέρμανσης της οικονομίας, ο πληθωρισμός τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης