Τελευταία Νέα
Οικονομία

Gentiloni (ΕΕ): Τα πρώτα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα έρθουν στην Ελλάδα αρχές Ιουνίου 2021

Gentiloni (ΕΕ): Τα πρώτα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα έρθουν στην Ελλάδα αρχές Ιουνίου 2021
Το 2020 είχαμε λιγότερες πτωχεύσεις σε σχέση με το 2019 όμως η πρόκληση θα είναι το 2021 και 2022
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία έπληξε σοβαρά την Ευρωπαϊκή οικονομία.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Eurogroup στις 16 Δεκεμβρίου για τα προσχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών για το 2021 προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ ύψους 8% για το 2020 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, σε συνδυασμό με χαμηλό πληθωρισμό.
Ο Ιταλός Επίτροπος οικονομίας της ΕΕ Paolo Gentiloni σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ εξηγεί πόσο κρίσιμο είναι το επόμενο εξάμηνο στα μέτωπα της πανδημίας, του εμβολιασμού και της οικονομίας και μιλά για τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης λέγοντας ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι ένας από τους νικητές της κρίσης αν και «η ανάκαμψη θα είναι ένα μακρύ ταξίδι».
«Μπορούμε ήδη να πούμε ότι δεν είχαμε μια μορφή V.
Είχαμε μια ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, η οποία ακολουθήθηκε από περισσότερες δυσκολίες στο τέταρτο τρίμηνο.
Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι τόσο η ιδέα μια άμεσης ανάκαμψης υπό τη μορφή V  όσο κι αυτή μιας διπλής ύφεσης δεν είναι ακριβείς» τονίζει ο Paolo Gentiloni.

Η κατάσταση των τραπεζών και η ανησυχία για τα NPLs

Αναφερόμενος στην κατάσταση των Ευρωπαϊκών τραπεζών εμφανίζεται ικανοποιημένος λέγοντας ότι «η κατάσταση των τραπεζών μας είναι αισθητά καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη κρίση.
Δεν είναι δυνατόν να αποκλείσουμε ότι μια μακροχρόνια πανδημία με επαναλαμβανόμενα lockdown θα προκαλούσε αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, όπως π.χ οι πτωχεύσει.
Αυτό δεν έχει προς το παρόν συμβεί και μάλιστα είχαμε λιγότερες πτωχεύσεις φέτος σε σχέση με το 2019.
Ο λόγος γι αυτό είναι οι μεγάλες δημόσιες εγγυήσεις που έπρεπε να χορηγήσουν τα κράτη. Η πρόκληση θα έρθει το 2021 και το 2022, όταν τα υποστηρικτικά μέτρα σταδιακά θα αποσυρθούν.
Η ΕΚΤ και η Κομισιόν εργάζονται για να αποτρέψουν πιθανά προβλήματα και πρόσφατα εγκρίναμε ένα σχέδιο δράσης για τα NPLs δημιουργώντας μια δευτερογενή αγορά γι αυτά και εργαζόμενοι επί πτωχευτικών κωδίκων στα κράτη μέλη όπου περιγράφονται και οι πιθανότητες, προληπτικής επανακεφαλαιοποίησης» υπογραμμίζει.     

Τα πρώτα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα έρθουν αρχές καλοκαιριού

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσουν να ρέουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης στις χώρες της ΕΕ ο Επίτροπος Οικονομίας δήλωσε πως «σε χώρες όπως η Ελλάδα που αναμένει να λάβει τα 32 δισ ευρώ, όπου τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν ανάσα αλλά και ευκαιρία για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου τα πρώτα χρήματα θα έρθουν στο τέλος της άνοιξης και αρχή του καλοκαιριού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης