Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wang (ΥΠΕΞ Κίνας): Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ – Παράθυρο ελπίδας με Biden

Wang (ΥΠΕΞ Κίνας): Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ – Παράθυρο ελπίδας με Biden
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου υφίστανται αυξανόμενες πιέσεις εν μέσω μιας σειράς διαφορών
Οι σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι» και θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον σωστό δρόμο μετά από μία περίοδο σημαντικών δυσκολιών, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου υφίστανται αυξανόμενες πιέσεις εν μέσω μιας σειράς διαφορών για το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προέλευση του Covid -19, παρατηρεί το Reuters.
Σε μία τελευταία τους κίνηση, οι ΗΠΑ δημιούργησαν μία μαύρη  λίστα δεκάδων κινεζικών εταιρειών που ανέφεραν ότι είχαν δεσμούς με τον κινεζικό στρατό.

Η Κίνα ελπίζει στον Biden

Ο Wang δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και άλλα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι οι πρόσφατες πολιτικές των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα έβλαψαν τα συμφέροντα και των δύο χωρών και έφεραν τεράστιους κινδύνους στον κόσμο.
Αλλά υπάρχει τώρα μια ευκαιρία για τις δύο πλευρές να «ανοίξουν ένα νέο παράθυρο ελπίδας» και να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο διαλόγου, είπε.
Η εκλογή του Joe Biden ως προέδρου των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου μετά από τέσσερα χρόνια κλιμακωτών εντάσεων υπό τη διοίκηση του Donald Trump.

Προσεκτικός ο Biden

Τον Δεκέμβριο 2020, ο Wang εξέφρασε την ελπίδα  ότι η εκλογή Biden  θα επιτρέψει στην αμερικανική πολιτική έναντι της Κίνας να «επιστρέψει στην αντικειμενικότητα και τον ορθολογισμό».
Ωστόσο, ο Biden, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, συνέχισε να επικρίνει την Κίνα για τις «καταχρήσεις» της στο εμπόριο και άλλα θέματα.
Ο Wamg  δεν ανέφερε το όνομα Trump ή Biden, αλλά προέτρεψε τις ΗΠΑ να «σεβαστούν το κοινωνικό σύστημα και την πορεία ανάπτυξης» που επέλεξε η Κίνα, προσθέτοντας ότι εάν η Ουάσινγκτον «μάθει μαθήματα», θα μπορούσαν να επιλυθούν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης