Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Όλο το παρασκήνιο για τις αλλαγές και τα πρόσωπα - Ο εμβολιασμός δεν πάει καλά

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Όλο το παρασκήνιο για τις αλλαγές και τα πρόσωπα - Ο εμβολιασμός δεν πάει καλά
Η εικόνα των εμβολιασμών πυροδότησε τον ανασχηματισμό
To νέο αυστηρό lockdown 3 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021 που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός σε πρώτη ανάγνωση σημαίνει ότι θέλησε να ανοίξει αργότερα τα σχολεία ενώ θα έχουν πέσει (θεωρητικά πάντα) ακόμα περισσότερο τα κρούσματα.
Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο στην κυβέρνηση μιλούν για ξεκάθαρη κίνηση του Πρωθυπουργού να κερδίσει χρόνο καθώς η εικόνα που υπάρχει στα νοσοκομεία και ειδικά στην οργάνωση του εμβολιασμού είναι τραγικότατη.
Έχει περάσει μία εβδομάδα από τότε που παραλάβαμε τα πρώτα εμβόλια και μέχρι τώρα ο αριθμός των εμβολίων που έχουν καταναλωθεί είναι υπερβολικά λίγος.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021.

Η εικόνα των εμβολιασμών πυροδότησε τον ανασχηματισμό


Το πρόβλημα, σύμφωνα με πηγές από το Υπ. Υγείας, παρατηρείται στο γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας και συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας διαβεβαίωναν ότι το εθνικό σχέδιο του εμβολιασμού θα μπορέσει να λειτουργήσει πέραν από τα νοσοκομεία και μέσω των Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή μέσω των Κέντρων Υγείας και των οικογενειακών γιατρών.
Ωστόσο, η ΝΔ πριν γίνει κυβέρνηση, ήταν σταθερά αντίθετη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα όπως είχε ψηφιστεί και εφαρμοστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά, πολύ λίγες περιοχές έχουν στελεχωθεί με οικογενειακούς γιατρούς.
Εν ολίγοις, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και ο Πρωθυπουργός φοβάται ότι το σχέδιο «Ελευθερία» θα είναι η ταφόπλακα της κυβέρνησής του.
Θέλει κυβέρνηση παντός καιρού και διαχείρισης εθνικών κρίσεων

Και κάπου εδώ, μπαίνει και το ζήτημα του ανασχηματισμού.


Ο Πρωθυπουργός ήθελε να φτιάξει μία πιο αποτελεσματική κυβερνητική ομάδα η οποία θα μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες έκτακτες καταστάσεις εθνικού ενδιαφέροντος.
Το ρεπορτάζ μας επιμένει ότι ο λόγος που πυροδοτείται ο ανασχηματισμός είναι η άσχημη εικόνα που υπάρχει για το Υπουργείο Υγείας και την οργάνωσή του στα θέματα της πανδημίας, των νοσοκομείων αλλά και των εμβολιασμών.
Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν το τραγικό φαινόμενο των εμβολιασμών των κυβερνητικών αξιωματούχων που δημιούργησε μία εικόνα κυβέρνησης των ελίτ…
Ουσιαστικά, αυτό που θα ήθελε ο Πρωθυπουργός είναι να αλλάξει τον Βασίλη Κικίλια καθώς εκείνος και οι συγκεκριμένα επιτελικά στελέχη (Θεμιστοκλέους, Κωτσιόπουλος κ.α), δεν παρουσίασαν λειτουργικό σχέδιο για τον εθνικό εμβολιασμό.
Το Μαξίμου, όμως, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να αλλάξει μόνο τον κ. Κικίλια από την θέση του υπουργού.
Θα ήταν μία άκομψη κίνηση.
Οπότε ενεργοποιήθηκε ολόκληρο το σχέδιο των αλλαγών που ήθελε να κάνει εδώ και καιρό ο Πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα και που η πανδημία είχε καθυστερήσει.

Ποιες αλλαγές σκέφτεται ο Μητσοτάκης


Σύμφωνα με το σκεπτικό του Μαξίμου, ο ανασχηματισμός, ο οποίος αναμένεται από μέρα σε μέρα, δεν μπορεί να είναι σαρωτικός καθώς αυτό θα αποτελέσει μία μεγάλη παραδοχή ήττας, η οποία θα στιγματίσει την κυβέρνηση και ίσως να σηματοδοτήσει και την αντίστροφη μέτρηση για το βίο της.
Ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε αλλαγές σε πρόσωπα που δεν είναι πια κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου όπως για παράδειγμα ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεωδορικάκος.
Στο οικονομικό επιτελείο, πολύ δύσκολα θα δούμε αλλαγές παρόλο που υπάρχει ασυμφωνία χαρακτήρων όπως π.χ ανάμεσα σε Σταικούρα-Σκυλακάκη.
Παρά τα όσα γράφονται ο Πρωθυπουργός, δύσκολα θα πειράξει την Νίκη Κεραμέως καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περάσει ένα πολύ δύσκολο νομοσχέδιο (αυτό για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια), που λίγοι θα θέλανε να χειριστούν.
Δύσκολη είναι, επίσης, παρά τα όσα λέγονται, η μετακίνηση του Γιάννη Βρούτση καθώς πρέπει να περάσει ένα πολύ δύσκολο νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα, αυτό για τα εργασιακά (ωράριο, διευθέτηση χρόνου, συνδικαλιστικός νομος).
Ωστόσο, υπάρχει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων που βαραίνει τον ίδιο, για το οποίο έχει δημιουργηθεί ζήτημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Για το ζήτημα του Υπουργείου Τουρισμού και τον Χάρη θεοχάρη έχουν ακουστεί πολλά, υπάρχει μία τάση από πλευράς Μαξίμου να αλλαχτεί αλλά κρίνεται και αυτό σχετικά δύσκολο καθώς το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας για το 2021 είναι ο τουρισμός.

Πιθανές μετακινήσεις κορυφαίων


Πάντως, υπάρχουν αρκετές εισηγήσεις για μετακινήσεις υπουργών, όπως π.χ ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον οποίο ακούγονται πολλά σενάρια για να μετακινηθεί στο Υπουργείο Ενέργειας αλλά και ταυτόχρονη μετακίνηση του έτερου αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη σε κάποιο άλλο υπουργείο όπως π.χ Παιδείας που το θέλει και ο ίδιος ή και στο Εργασίας.
Επίσης, σε πορεία να υπουργοποιηθεί βρίσκεται και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες φήμες που λένε ότι δεν έχει ταιριάξει με το υπόλοιπο επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου και θα πρέπει ή να πάει σε κάποιο οργανισμό ή σε κάποιο «safe» υπουργείο.
Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου παίζει δυνατά το όνομα του Χρήστου Ταραντίλη και ο Στέλιος Πέτσας προορίζεται ή στο Υπουργείο Οικονομικών σε θέση υφυπουργού ή σε κάποιο άλλο υπουργείο.
Από εκεί και πέρα, αναμένονται αλλαγές και στις θέσεις των υφυπουργών όπου, όπως έχει γραφτεί, πιέζουν στελέχη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας να τους αντικαταστήσουν, ειδικά αυτούς που είναι τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικούς.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης