Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με σημαντικά κέρδη στο... 2021 οι ευρωπαϊκές αγορές - Ανοδικά τα futures της Wall Street

Με σημαντικά κέρδη στο... 2021 οι ευρωπαϊκές αγορές - Ανοδικά τα futures της Wall Street
Οι προσδοκίες για σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας παραμένουν υψηλές, οδηγώντας τον δείκτη Stoxx 600 στο +1,6%
(upd 2) Με σημαντικά κέρδη κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τον κλάδο των ταξιδίων, ο οποίος δείχνει να ανακάμπτει όσο προχωρά ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι του Covid 19.
Αν και η πορεία της πανδημίας δεν δείχνει σημαντικά σημάδια αποκλιμάκωσης, οι προσδοκίες για σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας παραμένουν υψηλές, οδηγώντας τον δείκτη Stoxx 600 στο +1,6%.
Ειδικότερα, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει κέρδη 1,30% στις 13.897 μονάδες.
Ο FTSE στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 2,78% στις 6.640 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι είναι στις 5.651 μονάδες με κέρδη 1,81%.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,82% στις 22.413 μονάδες και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται στις 8.190 μονάδες κατά 1,45%.
Στο επίκεντρο της ανόδου είναι ο όμιλος Tui ο οποίος ενισχύεται κατά 7%.
Ανοδικά κινούνται τα futures της Wall Street.
 
Ευρωζώνη: Τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τα μέσα του 2018 παρουσίασε η μεταποίηση

Αύξηση της δραστηριότητας με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2018 κατέγραψαν οι επιχειρήσεις μεταποίησης στην ευρωζώνη στο τέλος του 2020 γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης επλήγη λιγότερο από την πανδημία συγκριτικά με την αρχή του έτους (2020).

Η Γερμανία κρατάει τα σκήπτρα

Η Γερμανία για άλλη μια φορά ήταν η κινητήρια δύναμη με τα εργοστάσια στην χώρα να έχουν παραμείνει κατά κύριο λόγο ανοιχτά παρά την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI μεταποίησης της Markit σημείωσε άνοδο στις 55.2 μονάδες τον Δεκέμβριο σε σχέση με τις 53.8 μονάδες του Νοεμβρίου (2020), αν και ήταν χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 55.5 μονάδες.
"Η οικονομία φαίνεται ότι θα πληγεί από την πανδημία στο δ΄ τρίμηνο, πολύ λιγότερο από την άνευ προηγουμένου πτώση στο β΄ τρίμηνο, χάρη στην ανθεκτικότητα της μεταποίησης”, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Βρετανία: Ρεκόρ τριετίας για τη μεταποίηση το Δεκέμβριο (2020) - Στις 57,5 μονάδες ο PMI

Ρεκόρ τριετίας (2017 - 2020) κατέγραψε ο δείκτης μέτρησης της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βρετανία για τον Δεκέμβριο του 2020 καθώς οι επιχειρήσεις έσπευσαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, στις 31 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός PMI για τον Δεκέμβριο σημείωσε άνοδο στις 57,5 μονάδες έναντι των 55,6 μονάδων του Νοεμβρίου 2020, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017 και ελαφρώς υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για 57,3 μονάδες.
Τα επίσημα στοιχεία, για τον Οκτώβριο του 2020, έδειξαν ότι η εργοστασιακή παραγωγή διαμορφώθηκε 7,1% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος (20219), κυρίως χάρη στη μειωμένη ζήτηση των κλάδων που έρχονται σε άμεση επαφή με τους καταναλωτές, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Επιστροφή στην κανονικότητα σε δύο χρόνια;

Παρόλο και η οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα συρρικνώθηκε ξανά στο τελευταίο τρίμηνο καθώς τα μέτρα lockdown έπληξαν την δραστηριότητα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα μέσα σε δύο χρόνια.
Επιπλέον οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν χάρη στην ισχυρή ζήτηση για γερμανικά αγαθά και εν μέρει αποτυπώνουν την προσωρινή αύξηση της ζήτησης στη Βρετανία, πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου για το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης