Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανατροπές σε ασφαλιστικό και... συνδικαλιστές φέρνει ο Χατζηδάκης στο Υπ. Εργασίας

Ανατροπές σε ασφαλιστικό και... συνδικαλιστές φέρνει ο Χατζηδάκης στο Υπ. Εργασίας
Η μετακίνηση του Χατζηδάκη σηματοδοτεί a priori στροφή στον νεοφιλελευθερισμό όσον αφορά τον χειρισμό των ανωτέρω θεμάτων
Στροφή στο μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αντικατάσταση του Γιάννη Βρούτση από τον Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Βρούτσης, θεωρείται ότι ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο ασφαλιστικό με τις διορθώσεις του νόμου Κατρούγκαλου και τις αλλαγές που έκανε σε Εργάνη, την επαναφορά του συστήματος Ηλιος που καταγράφει τα δεδομένα κάθε μήνα των συντάξεων, αλλά και την επαναφορά του συστήματος ΑΤΛΑΣ, που καταγράφει το ασφαλιστικό βιογραφικό κάθε εργαζόμενου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έλευση του κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο, σχετίζεται άμεσα με τα ανοιχτά θέματα όπως το νέο Επικουρικό, αλλά και οι αλλαγές στον εργασιακό νόμο, για τα οποία η κυβέρνηση χρειάζεται να «σπάσει αυγά». Κάτι τέτοιο ενδεχόμενα το Μ. Μαξίμου δεν θεωρούσε ότι μπορούσε να γίνει με τον Γιάννη Βρούτση ο οποίος προέρχεται από τον συνδικαλιστικό χώρο (εφοριακοί) και ως εκ τούτου δύσκολα θα συγκρούονταν μαζί τους.
Εξάλλου, όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Βρούτσης διατηρούσε σχέσεις επικοινωνίας με την ΓΣΕΕ και τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς.
Με δεδομένο ότι αναμένονται δομικές αλλαγές σε εργασιακό και Ασφαλιστικό με αιχμή την προώθηση της ευελιξίας στον χρόνο απασχόλησης αλλά και στον τόπο εργασίας, όσο και στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος, με την κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία  της τραυματισμένης αγοράς εργασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα, με τις δεκάδες ακόμη εγχώριες παθογένειες του παρελθόντος.
Ως εκ τούτου η μετακίνηση του κ. Χατζηδάκη σηματοδοτεί a priori στροφή στον νεοφιλελευθερισμό όσον αφορά τον χειρισμό των ανωτέρω θεμάτων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης