Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρευστοποιήσεις στη Wall, πτώση έως -1,52% στο πλαίσιο της αποκομιδής κερδών, ανησυχία για τις εκλογές στην Τζόρτζια - Στάση αναμονής στην Ευρώπη

Ρευστοποιήσεις στη Wall,  πτώση έως -1,52% στο πλαίσιο της αποκομιδής κερδών, ανησυχία για τις εκλογές στην Τζόρτζια - Στάση αναμονής στην Ευρώπη
Επιδεινώνεται η εικόνα στη Wall Street - Bουτιά 600 μονάδων ο Dow Jones
(Συνεχές Upd) Με μεγάλες απώλειες υποδέχονται την πρώτη συνεδρίαση του 2021 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων που οδήγησε την αγορά να κλείσει το 2020 σε ιστορικά υψηλά.
Η αμερικανική αγορά επέστρεψε τις τελευταίες εβδομάδες του 2020 στα ρεκόρ αντλώντας ώθηση από τις εγκρίσεις των εμβολίων στις δυτικές χώρες και τους πρώτους εμβολιασμούς.
Την αισιοδοξία τροφοδότησε και η έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο του πακέτου στήριξης της οικονομίας, συνολικού ύψους 900 δισ. δολ. μετά από πολλούς μήνες αλλεπάλληλων πολιτικών κρίσεων και διαξιφισμών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πάντως ότι παρά την έναρξη των εμβολιασμών, η εικόνα από την πορεία της πανδημίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα ξεπέρασαν και τα 85 εκατ. τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University, ενώ οι θάνατοι από το ξέσπασμα της πανδημίας είναι πάνω από 1,8 εκατ.
Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς κατέγραψαν ένα εντυπωσιακό ράλι το 2020 αντλώντας ώθηση από τα γιγαντιαία προγράμματα νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε τον Δεκέμβριο με κέρδη +3,3%, ενώ στο τρίμηνο και στο έτος σημείωσε ράλι +10,2% και +7,3% αντίστοιχα.
Ο ευρύτερος S&P 500 ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο ενισχυμένος κατά +3,7%, το δ' τρίμηνο με άνοδο +11,7% και το έτος με συνολικά κέρδη +16,3%.
Ο τεχνολογικός Nasdaq από την πλευρά του κατέγραψε τα υψηλότερα ετήσια κέρδη από το 2009, σημειώνοντας άνοδο +43,6% το 2020.
Μόνο τον Δεκέμβριο ενισχύθηκε +5,7%, ενώ το τελευταίο τρίμηνο κέρδισε +15,7%.
Οι επενδυτές έχουν στραμμένο στο ενδιαφέρον τους στην πολιτεία της Τζόρτζια όπου  έχει μεταφερθεί η μάχη για τη Γερουσία, καθώς αύριο Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021, διεξάγονται οι επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία, που θα καθορίσουν αν τελικά οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να ελέγξουν και αυτό το σώμα του Κογκρέσου και κατά συνέπεια εάν ο Biden θα καταφέρει να προωθήσει την ατζέντα του χωρίς εμπόδια.
Η Τζόρτζια δεν έχει εκλέξει έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή εδώ και 20 χρόνια.
Αν καταφέρουν να επικρατήσουν ο Raphael Warnock και ο Jonathan Ossoff, οι Δημοκρατικοί θα έχουν πλέον 50 έδρες στη Γερουσία, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι.
Σε αυτή την περίπτωση η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris, θα έχει βάσει Συντάγματος την καθοριστική ψήφο, κάτι που θα επιτρέψει στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, να εφαρμόσει πιο εύκολα το πρόγραμμά του, καθώς θα ελέγχει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.
Στον αντίποδα, εάν η Γερουσία περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών τότε θεωρείται δεδομένο ότι ο Biden θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην προώθηση της ατζέντας του.
Στην πολιτεία της Τζόρτζια μεταβαίνουν οι Donald Trump και Joe Biden, προκειμένου να στηρίξουν τους υποψήφιους των κομμάτων τους.
Απώλειες που ισοδυναμούν με μια 20ετία ανάπτυξης κατέγραψε ο κλάδος των αερομεταφορών εξαιτίας της πανδημίας το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021.
«Η πανδημία και οι επιπτώσεις της εξανέμισαν 21 χρόνια ανάπτυξης της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης μόλις σε μερικούς μήνες, μειώνοντας την επιβατική κίνηση στα επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 1999», αναφέρει η Cirium, μία εταιρεία δεδομένων και στατιστικών για τον τομέα των ταξιδίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 67% το 2020.
Περισσότερες από 40 αεροπορικές εταιρείες διέκοψαν πλήρως ή ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους πέρυσι και οι ειδικοί περιμένουν και άλλα «λουκέτα» φέτος.
Η Cirium περιμένει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα ανακάμψει το 2024 ή το 2025, με τα κομμάτια των εσωτερικών μετακινήσεων και των ταξιδιών αναψυχής να είναι τα πρώτα που θα εμφανίσουν διατηρήσιμη ανάκαμψη.

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση -1,52% στις 30.142 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει απώλειες -1,52% στις 3.698 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq  καταγράφει πτώση -1,52% στις 12.692 μονάδες
Ο δείκτης VIX -ο λεγόμενος δείκτης φόβου-  ενισχύεται στις 27,93 μονάδες
Ειδικότερα, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη +0,06% στις 13.726 μονάδες

Κέρδη στις ευρωαγορές

Με κέρδη κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τον κλάδο των ταξιδίων, ο οποίος δείχνει να ανακάμπτει όσο προχωρά ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι του Covid 19.
Η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο των ευρωπαϊκών αγορών τώρα που ο διαχωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ολοκληρώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Image
Η εμπορική σχέση μετά το Brexit, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει με όλους να αναμένουν να δουν εάν υπάρχει οποιαδήποτε διαταραχή στις εμπορικές ροές που προκαλούνται από τους νέους κανόνες και τη γραφειοκρατία για τους εξαγωγείς.
Στο μέτωπο του εμβολιασμού, η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα αρχίσει να εμβολιάζει από σήμερα τους πολίτες της με το εμβόλιο κατά της covid-19 της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Έξι νοσοκομεία στην Αγγλία θα χορηγήσουν τις πρώτες δόσεις από τις περίπου 530.000 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Βρετανία. Η εκστρατεία εμβολιασμού θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα μπορέσει να χορηγήσει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις μέσα σε μερικούς μήνες.
Εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν θα εξαντλήσουμε ή θα αυξήσουμε το πρόγραμμα πανδημίας (PEPP).
Αυτό διαβεβαίωσε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Pablo Hernandez de Cos, τονίζοντας όμως ότι ο έλεγχος της καμπύλης αποδόσεων είναι μια επιλογή που αξίζει να διερευνηθεί από την ΕΚΤ.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αύξηση της δραστηριότητας με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2018 κατέγραψαν οι επιχειρήσεις μεταποίησης στην ευρωζώνη στο τέλος του 2020 γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης επλήγη λιγότερο από την πανδημία συγκριτικά με την αρχή του έτους (2020).
Παρόλο και η οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα συρρικνώθηκε ξανά στο τελευταίο τρίμηνο καθώς τα μέτρα lockdown έπληξαν την δραστηριότητα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα μέσα σε δύο χρόνια.
Επιπλέον οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν χάρη στην ισχυρή ζήτηση για γερμανικά αγαθά και εν μέρει αποτυπώνουν την προσωρινή αύξηση της ζήτησης στη Βρετανία, πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου για το Brexit.
Η Γερμανία για άλλη μια φορά ήταν η κινητήρια δύναμη με τα εργοστάσια στην χώρα να έχουν παραμείνει κατά κύριο λόγο ανοιχτά παρά την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI μεταποίησης της Markit σημείωσε άνοδο στις 55.2 μονάδες τον Δεκέμβριο σε σχέση με τις 53.8 μονάδες του Νοεμβρίου (2020), αν και ήταν χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 55.5 μονάδες.
Η οικονομία φαίνεται ότι θα πληγεί από την πανδημία στο δ΄ τρίμηνο, πολύ λιγότερο από την άνευ προηγουμένου πτώση στο β΄ τρίμηνο, χάρη στην ανθεκτικότητα της μεταποίησης, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.
Ρεκόρ τριετίας (2017 - 2020) κατέγραψε ο δείκτης μέτρησης της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βρετανία για τον Δεκέμβριο του 2020 καθώς οι επιχειρήσεις έσπευσαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, στις 31 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός PMI για τον Δεκέμβριο σημείωσε άνοδο στις 57,5 μονάδες έναντι των 55,6 μονάδων του Νοεμβρίου 2020, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017 και ελαφρώς υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για 57,3 μονάδες.
Τα επίσημα στοιχεία, για τον Οκτώβριο του 2020, έδειξαν ότι η εργοστασιακή παραγωγή διαμορφώθηκε 7,1% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος (20219), κυρίως χάρη στη μειωμένη ζήτηση των κλάδων που έρχονται σε άμεση επαφή με τους καταναλωτές, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Τη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως, υπό την ονομασία Stellantis, ενέκριναν οι μέτοχοι της Peugeot, ανάβοντας το «πράσινο φως» στη συγχώνευσή της με τη Fiat Chrysler.
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία διεξήχθη τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η συγκρότηση της Stellantis έλαβε τη θετική ψήφο του 99% των μετόχων, σε μία εξέλιξη η οποία θεωρούταν απολύτως αναμενόμενη.
«Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή τη συγχώνευση», δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο εκτελεστικός διευθυντής της Peugeot, Carlos Tavares.
Η Stellantis, η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τις εποπτικές αρχές, θα διαθέτει συνολικά 14 μάρκες, ανάμεσα στις οποίες η Fiat, η Maserati, η Jeep, η Dodge, η Peugeot, η Citroen, η Opel κ.α.
Η Peugeot, γνωστή και ως PSA, είναι γαλλική πολυεθνική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία διαθέτει τις μάρκες Peugeot, Citroen, DS, Opal και Vauxhall.
Η συγχώνευση των PSA – Fiat Chrysler, ένα deal αξίας 50 δισ. δολαρίων, θα οδηγήσει στη δημιουργία της 4ης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας, με βάση τον αριθμό των πωλήσεων.
Οι δύο Όμιλοι επιδιώκουν, μέσω της συνεργασίας, να δημιουργήσουν έναν νέο ισχυρό παίκτη, βεληνεκούς αναλογου με τις Volkswagen και Toyota Motor, θέλοντας να κάνουν δυναμική είσοδο στην πολλά υποσχόμενη αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Με κέρδη ξεκίνησαν το 2021 τα ασιατικά χρηματιστήρια

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησαν το 2021 τα ασιατικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα στην πρώτη συνεδρίαση του έτους.
Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού συνεχίζουν να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς ενώ την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός σε ορισμένες χώρες.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και τις γειτονικές περιοχές που έχουν πληγεί από τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με το Kyodo News.
Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης επεκτάθηκαν επίσης από τις υγειονομικές αρχές στη Νότια Κορέα το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, καθώς η χώρα βρέθηκε επίσης αντιμέτωπη με μια πρόσφατη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.
Μέτρια ανάπτυξη σημείωσαν τα ασιατικά εργοστάσια τον Δεκέμβριο του 2020, κυρίως χάρη στην ισχυρή ζήτηση από την Κίνα, σύμφωνα με τις έρευνες ιδιωτικής εταιρείας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, σύμφωνα με τους δείκτες Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ).
Ωστόσο, η επιβράδυνση της Κίνας υπογραμμίζει τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ασία, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.
Ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ της Caixin/Markit υποχώρησε στις 53,0 μονάδες τον Δεκέμβριο, σημείο που είναι το πιο χαμηλό των τελευταίων τριών μηνών.
Ήταν όμως υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Στην Ιαπωνία, ο Jibun PMI αυξήθηκε στις 50,0 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 49,0 που ήταν τον Νοέμβριο, βάζοντας τέλος στο ρεκόρ των 19 μηνών απωλειών.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai composite σημείωσε άνοδο +0,86% και ο Shenzhen component σημείωσε κέρδη + 2,47%.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε κατά 2,47%.
Σημειώνεται πως οι αγορές στη Νότια Κορέα άνοιξαν μια ώρα αργότερα από το σύνηθες τη Δευτέρα.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση -0,68% και στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη +1,47%.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο +0,84%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης