Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι (2) λόγοι απομάκρυνσης του Βρούτση και οι αλλαγές που φέρνει σε εργασία και ασφάλιση ο Κωστής Χατζηδάκης

Οι (2) λόγοι απομάκρυνσης του Βρούτση και οι αλλαγές που φέρνει σε εργασία και ασφάλιση ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας με ανοιχτά τρία μεγάλα ζητήματα.....
Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που υπερβαίνουν τις 165.000 (μόνο για κύρια σύνταξη), αλλά και η κατάσταση στον e-ΕΦΚΑ είναι οι δύο σημαντικοί λόγοι της απομάκρυνσης του Γιάννη Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας, ταυτόχρονα με την πρόθεση της κυβέρνησης να «σπάσει αυγά» με το νέο συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και το ασφαλιστικό που σηματοδότησαν την έλευση του Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του bankingnews (BN) ουσιαστικό ρόλο στην απομάκρυνση του κ. Βρούτση φαίνεται ότι έπαιξε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ στις 9 Δεκεμβρίου 2020 βγήκε υποστηρίζοντας και άλλους βουλευτές λέγοντας ότι το υψηλό πολιτικό κόστος που έχει η υπόθεση για την κυβέρνηση, είναι τεράστιο.
Επικαλέστηκε μάλιστα το γεγονός ότι  βουλευτές της ΝΔ δέχονται, επί μήνες, βροχή παραπόνων από τους ψηφοφόρους τους που περιμένουν μάταια έως και πάνω από χρόνο να εκδοθεί η σύνταξή τους.
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τον διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χρήστο Χάλαρη ο οποίος λειτουργεί τεχνοκρατικά αρνούμενος οιοδήποτε «ρουσφέτι» ακόμα και σε υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας με ανοιχτά τρία μεγάλα ζητήματα.


Το πρώτο σχετίζεται με το νέο επικουρικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τους νέους ασφαλισμένους.
Το δεύτερο με την αλλαγή του εργασιακού νόμου, ο οποίος πρέπει να είναι «ελκυστικός» προς τους εργοδότες ώστε να ανοίξει το πεδίο των προσλήψεων/απολύσεων, αλλά και του θέματος των απεργιών.
Και ο τρίτος και ενδεχόμενα πιο σημαντικός λόγος είναι να βάλει τις βάσεις για δομικές αλλαγές στο υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα κατά τα πρότυπα της επιτροπής Πισσαρίδη.

Έρχεται εργασία «λάστιχο»


Μια από τις βασικές παρεμβάσεις στο εργασιακό που αναμένεται να φέρει ο νέος εργασιακός νόμος είναι η εργασία «λάστοχο» έως και 10 ώρες την ημέρα, χωρίς να επηρεάζεται ο συνολικός αριθμός ωρών ετήσιας απασχόλησης και κατά συνέπεια το ύψος του μισθού.
Η ευελιξία στο ωράριο εργασίας θα μπορεί να αποφασίζεται υπό προϋποθέσεις, ή ακόμη και μετά ατομική συμφωνία εργαζομένου  – εργοδότη.
Στόχος του κ. Χατζηδάκη θα είναι η διευκόλυνση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στην οργάνωση του χρόνου μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής με ισορροπία, καθώς και η οργάνωση της παραγωγής κατά τρόπο που να επιτρέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.  
Για παράδειγμα, όταν υπάρχει αύξηση των παραγγελιών και ανάγκη για επιπλέον εργασία από το προσωπικό, θα μπορεί η επιχείρηση να ζητεί και να λαμβάνει έγκριση από το ΑΣΕ.
Οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται για ένα χρονικό διάστημα έως και 10 ώρες ημερησίως και σε άλλη χρονική περίοδο (περίοδος μειωμένης απασχόλησης) θα εργάζονται λιγότερες ώρες αντίστοιχα, ή θα τους χορηγείται ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό), ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών ανάπαυσης.
Στις προωθούμενες αλλαγές, περιλαμβάνεται και η αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών πιθανότατα ως 160 από τις 120 ώρες τον χρόνο που ισχύει σήμερα για το εμπόριο, ενώ το όριο θα είναι ενιαίο για όλους τους κλάδους, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα της εργασίας τις Κυριακές.
Επίσης, στο σκέλος του συνδικαλιστικού νόμου  προωθούνται αλλαγές όπως η προϋπόθεση απογραφής στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος αλλά και η πρόβλεψη ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κατά τη Γενική Συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας.
Αλλαγές επέρχονται και στην προειδοποίηση για απεργία, καθώς βάσει του σχεδιασμού θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν, ενώ θα απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας.
Προβλέπεται, τέλος, σημαντική αύξηση στο 40% για το προσωπικό ασφαλείας που θα πρέπει να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας


Με την ίδια μεταρρύθμιση αναμένεται να προωθηθούν σε πειραματικό στην αρχή στάδιο παρεμβάσεις, όπως η  ψηφιακή κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, θεσμική θωράκιση της τηλεργασίας, άδεια τοκετού 14 εργάσιμων ημερών στον πατέρα, πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας, άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου καθώς και προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.

Νέα επικουρική ασφάλιση


Τη σύσταση ενός νέου, δημόσιου, ασφαλιστικού ταμείου που θα διαχειριστεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την πλήρη κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου.
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του πρώτου 6μήνου του νέου έτους και θα λειτουργήσει για τους νέους ασφαλισμένους, από 1η Ιανουαρίου 2022.
Στο πλαίσιο του νέου συστήματος θα συσταθεί ένα νέο Δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των ατομικών λογαριασμών, δηλαδή των εισφορών των ασφαλισμένων.
Οι νεοεισερχόμενοι αυτοαπασχολούμενοι που θα μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και απασχολούνται σε κλάδους στους οποίους σήμερα είναι υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση (π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι).
Σε εθελοντική βάση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) ηλικίας έως 35 ετών,  καθώς και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μετά την 1/1/2022 χωρίς υποχρεωτικό κλάδο επικουρικής ασφάλισης σήμερα (π.χ. αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες).
Οι σημερινοί ασφαλισμένοι άνω των 35 ετών δεν θα μπορούν να ενταχθούν ούτε εθελοντικά.
θα δημιουργηθούν τρία επενδυτικά προφίλ, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, και οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν πού θα εντάξουν τον «κουμπαρά» τους.
Το προφίλ μεσαίου ρίσκου θα είναι πιθανότατα η προεπιλογή, σε περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος δεν επιλέξει πώς θα τοποθετηθεί, ενώ ο βαθμός του ρίσκου θα μειώνεται υποχρεωτικά, καθώς θα αυξάνεται η ηλικία και θα πλησιάζει η στιγμή της συνταξιοδότησης.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης