Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρουσία Ιερώνυμου η ορκωμοσία της κυβέρνησης - Μητσοτάκης σε Αρχιεπίσκοπο: Η Eκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της, να δίνει θετικό παράδειγμα

Παρουσία Ιερώνυμου η ορκωμοσία της κυβέρνησης - Μητσοτάκης σε Αρχιεπίσκοπο: Η Eκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της, να δίνει θετικό παράδειγμα
Ο Ιερώνυμος παρέστη στην ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό
(upd 6) Παραμένει το αδιέξοδο όσον αφορά τη λειτουργία των εκκλησιών τα Θεοφάνεια μετά και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αψηφήσει τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέστη τελικά στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, ενώ είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε τον προβληματισμό του
για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να αψηφήσει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και να ανοίξει τις εκκλησίες τα Θεοφάνεια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να δίνει το θετικό παράδειγμα.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Αρχιεπίσκοπος αφού τέλεσε την ορκωμοσία στο πρώτο γκρουπ των υπουργών παρέμεινε στο Προεδρικό Μέγαρο για μισή ώρα μέχρι να αρχίσει η ορκωμοσία της δεύτερης ομάδας.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, υπήρξε και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Ερωτηθείς ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης για το θέμα που ανέκυψε με την Εκκλησία απάντησε «όλα θα πάνε καλά».
Αυτό που απομένει είναι να φανεί αν θα υπάρξει νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια εντός της ημέρας προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για «καλή συνεργασία»

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου μετά το πέρας της ορκωμοσίας που τέλεσε ο ίδιος στο πρώτο γκρουπ των υπουργών.
«Συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία» ευχήθηκε.
Υπενθυμίζεται πως ύστερα από πρόταση του προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ), που αποφάνθηκε ομόφωνα θετικά, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάπου στο Μοσχάτο ή την Καλλιθέα, και θα τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.
Αν και η τελετή θα είναι ιδιαίτερα λιτή με τον Αρχιεπίσκοπο μόνο, συνοδευόμενο από έναν διάκονο, ο συμβολισμός είναι εξαιρετικά ισχυρός αφού η ΚΥΑ απαγορεύει ρητώς αυτές τις τελετές και δεν προβλέπει την παραμικρή εξαίρεση.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι δήλωναν αιφνιδιασμένοι από την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των εκκλησιών τα Θεοφάνεια, επιμένοντας ότι τα συμφωνηθέντα (περιοριστικά μέτρα ανάλογα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς) πρέπει να τηρηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΙΣ αποφάσισε οι ιεροί ναοί να λειτουργήσουν τα Θεοφάνεια όπως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
«Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν» απάντησε η κυβέρνηση στην απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες τα Θεοφάνεια παρουσίασα πιστών, όπως συνέβη τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Ιερώνυμο

Στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ενώ κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους, και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Πελώνη: Καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του

Την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο περιθώριο της ορκωμοσίας των υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha η κα Πελώνη είπε ότι όντως η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έγινε αλλά περισσότερα θα γίνουν γνωστά σε λίγο.
«Καθένας θα πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία» δήλωσε και επεσήμανε «ζητάμε τη τη συνεργασία της Εκκλησίας.
Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θ' αναθεωρήσει τη στάση της».
Η κ. Πελώνη επισήμανε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας και αναγνώρισε ότι η Εκκλησία, από την πλευρά της, έχει επιδείξει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση.
Παράλληλα, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στο προϊσχύον καθεστώς περιορισμών βασίζεται στην ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική εικόνα, εν όψει της προτεραιότητας που έχει δοθεί στο άνοιγμα των σχολείων και γι' αυτό όλοι πρέπει να συνεργαστούν γι' αυτό το σκοπό.
Ανέφερε τέλος ότι ακόμη και σε περιπτώσεις διαδηλώσεων έγινε προσπάθεια για συνεννόηση αντί επεμβάσεων της Αστυνομίας.

Το παρασκήνιο από το Προεδρικό Μέγαρο

Στη διάρκεια της ορκωμοσίας της πρώτης ομάδας των υπουργών που ορκίστηκαν μετά τον ανασχηματισμό, παραβρέθηκε τελικά ο Αρχιεπίσκοπος παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου Αθηναγόρα.
Αρχικά το κλίμα φαινόταν τεταμένο μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου.
Όπως φάνηκε και στα πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο μόνος χαιρετισμός ήταν από μακριά, όταν έφθασε στην αίθουσα όπου έγινε η ορκωμοσία ο Αρχιεπίσκοπος.
Αργότερα όταν ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία, ο Αρχιεπίσκοπος -αφού υπέγραψε το έγγραφο της ορκωμοσίας- πλησίασε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και συνομίλησε μαζί της.
Μάλιστα, φάνηκε πως Αρχιεπίσκοπος απέφυγε ένα τετ α τετ με τον πρωθυπουργό.
Το ίδιο συνέβη και όταν οι υπουργοί υπέγραψαν το έγγραφο και μαζεύτηκαν για μια οικογενειακή φωτογραφία.
Ωστόσο, αργότερα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που φαίνεται να υπήρξε μια μικρή στιχομυθία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο.

Εκπρόσωπος τύπου Ιεράς Συνόδου: Οι πιστοί να έχουν στο μυαλό τους ότι μπορεί να πληρώσουν πρόστιμο

Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου είχε τονίσει πως ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία καθώς δεν είθισται να «ορκίζει υπουργούς».
Επαναλαμβάνοντας πως όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να τηρηθούν, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου σημείωσε ότι έπρεπε να έχει ενημερωθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό.
Mιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ.κ. Αθηναγόρας χαρακτήρισε το «αντάρτικο» της εκκλησίας ειρηνικό και ανέφερε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα γίνουν συμπλοκές στους ναούς.
Ανοίγουμε τους ναούς, οι πιστοί που θέλουν να έρθουν να έχουν στο μυαλό τους ότι μπορεί να πληρώσουν πρόστιμο.
Δεχόμαστε μια επίθεση και μέσα από την εκκλησία ότι τα έχουμε κάνει πλακάκια με τους εκάστοτε κυβερνώντες.
Είμαι έτοιμος να πληρώσω τα 1.500 ευρώ», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Μητροπολίτης «αφού η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά τηρήσαμε τα μέτρα, γιατί να μην το κάνουμε τώρα;».

Γεωργιάδης: Ο νόμος ισχύει για όλους - Δεν θέλαμε «νέο Άγιο Δημήτριο»

«Ο νόμος ισχύει για όλους» διεμήνυσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι δεν ενημερώθηκε κανείς για το lockdown για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι στη Θεσσαλονίκη έγινε λάθος όταν δεν επιβλήθηκε lockdown πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
«Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης...
Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου.
Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης «κατά την ημέρα αυτή συνέρρεαν οι πιστοί, δεν μπόρεσε η εκκλησία να ελέγξει τη συρροή, και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα.
Αυτή η εικόνα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προβαλλομένη στην εικόνα των Θεοφανείων που είναι μια πάνδημη, πανηγυρική λειτουργία μας οδήγησε στο lockdown».
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «αστειότητες» τα περί κόντρας κυβέρνησης και Εκκλησίας, ενώ εκτίμησε ότι τα μέτρα που ανέφερε η Εκκλησία δεν είναι εφαρμόσιμα στην πράξη.
«Με την εκκλησία είχαμε από την αρχή της πανδημίας μια πάρα πολύ καλή συνεργασία... και το ξέρει αυτό ο Μακαριότατος, έπεσε κι ο ίδιος θύμα του κορωνοϊού γνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι, άλλωστε η εκκλησία της Ελλάδος έχει θρηνήσει θύματα από τον κορωνοϊό...
Πριν από λίγες μέρες έφυγε ένας πολύ σεβαστός ιεράρχης, ο μητροπολίτης Καστοριάς, και πολλοί άλλοι πριν, άρα είναι ένας λόγος παραπάνω η εκκλησία να δείξει μεγαλύτερη σπουδή και ευαισθησία.
Ο νόμος ισχύει για όλους δεν υπάρχει εξαίρεση στο νόμο» υπογράμμισε.

Σε τρεις φάσεις και με rapid test η ορκωμοσία

Με αυστηρά μέτρα λόγω του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων υπουργών.
Ειδικότερα, τα νέα μέλη της κυβέρνησης, καθώς και οι υπουργοί, υφυπουργοί που αλλάζουν χαρτοφυλάκιο χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και υποβλήθηκαν σε rapid test για τον κορωνοϊό πριν ορκιστούν.
Στις 11:00 ορκίστηκαν οι:
Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών
Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Βασίλης Κοντοζαμάνης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
Στις 11.45 ορκίστηκαν οι:
Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
Χρήστος Ταραντίλης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Γιώργος Κώτσηρας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης
Στις 12.30 ορκίστηκαν οι:
Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών
Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Γιώργος Στύλιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού
Σημειώνεται ότι με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν οι: Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ

Με εγκύκλιο προς όλες τις Μητροπόλεις, η Εκκλησία προανήγγειλε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2021 και σε αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
*    η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.
*    Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών
Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι η Εκκλησία «προσφεύγει άμεσα εις το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ υπ' αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.2 (ΦΕΚ Β' 1/2-1-2021)».
Ιερά Σύνοδος - Εγκύκλιος - Θεοφάνια
Ιερά Σύνοδος - Εγκύκλιος - Θεοφάνια
Ιερά Σύνοδος - Εγκύκλιος - Θεοφάνια

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης