Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ύποπτα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό σε Πορτογαλία - Μεξικό προκαλούν ανησυχίες

Τα ύποπτα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό σε Πορτογαλία - Μεξικό προκαλούν ανησυχίες
Ο πρόσφατος θάνατος μια υγειονομικού στην Πορτογαλία η οποία απεβίωσε δύο μόλις ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Pfizer ενώ δεν είχε ποτέ παρουσιάσει πρόβλημα υγείας, δίνει νέα διάσταση για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών
Έντονα είναι τα ερωτηματικά και ο σκεπτικισμός γύρω από το φλέγον ζήτημα που απασχολεί εν συνόλω την ανθρωπότητα και αφορά στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Ο πρόσφατος θάνατος μια υγειονομικού στην Πορτογαλία η οποία απεβίωσε δύο μόλις ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Pfizer ενώ δεν είχε ποτέ παρουσιάσει πρόβλημα υγείας, δίνει νέα διάσταση για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά του Covid19.

Σε κόκκινο συναγερμό οι κυβερνήσεις

Την ώρα που οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις κινήσεις για την προώθηση των πρώτων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, η ανησυχία των πολιτών γύρω από την ασφάλειά τους απειλεί να υπονομεύσει αυτές τις προσπάθειες.
Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες πίσω από τη διστακτικότητα είναι ακριβώς η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα πράγματα.
Για τα εμβόλια Covid-19, εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna συρρίκνωσαν το διάστημα της μιας 10ετίας που συνήθως απαιτεί η διαδικασία ανάπτυξης και δοκιμών εμβολίων σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Πόσο ορθή είναι όμως αυτή μέθοδος;
Οι απόψεις των επιστημόνων πάνω στις οποίες στηρίζεται ο πλανήτης για την επιστροφή στην λεγόμενη «κανονικότητα», δυστυχώς διίστανται.
Η εν λόγω « αδυναμία» της επιστημονικής κοινότητας θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη προς τα εμβόλια συνολικά.

Οι περιπτώσεις που δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά

Πορτογαλία: 41χρονη υγειονομικός πέθανε 2 ημέρες αφότου έκανε το εμβόλιο της Pfizer αναφέρθηκε τη Δευτέρα 04/01/2021.

Ερωτηματικά προκαλεί η είδηση θανάτου της 41χρονης Sonia Acevedo, από την Πορτογαλία, εργαζόμενης στον υγειονομικό τομέα, που κατέληξε δύο ημέρες αφότου έλαβε το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό.
Η μητέρα δύο παιδιών εμβολιάστηκε, σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail, στις 30 Δεκεμβρίου και έφυγε από τη ζωή την πρώτη ημέρα του 2021.
Η νεκροψία αναμένεται να διαλευκάνει την αιτία του αιφνίδιου θανάτου της γυναίκας που εργαζόταν στη μονάδα Παιδιατρικής σε Ινστιτούτο Ογκολογίας στο Πόρτο.
Πορτογαλία: 41χρονη υγειονομικός πέθανε 2 ημέρες αφότου έκανε το εμβόλιο της Pfizer

Δεν ανέφερε παρενέργειες

Εκείνο που απασχολεί, σε μεγάλο βαθμό, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε η γυναίκα είναι ότι δεν ανέφερε παρενέργειες μετά την έγχυση της δόσης.
Τον θάνατο της υγειονομικής υπαλλήλου επιβεβαίωσε και η ιατρική μονάδα στην οποία εργαζόταν , λέγοντας ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι αιτίες που οδήγησαν στην απώλεια της ζωής της.
23.png
Η άτυχη γυναίκα, που ζούσε με την οικογένειά της στο Πόρτο, εργαζόταν για περισσότερα από δέκα χρόνια στο Ινστιτούτο Ογκολογίας.

23.png

Μολύνθηκαν τρεις γιατροί του ΑΧΕΠΑ λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό τους

Με κορωνοϊό μολύνθηκαν τρεις γιατροί του ΑΧΕΠΑ λίγες μέρες αφότου έκαναν το εμβόλιο.
Την είδηση έκανε γνωστή ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ και διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Χρήστος Σαββόπουλος .
Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν ευθύνεται το εμβόλιο για τη μόλυνση των τριών γιατρών, ενώ τόνισε πως απαιτείται ένα χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων για να αρχίσει να «χτίζεται» η ανοσία έναντι του κορωνοϊού.
Επίσης, ανέφερε πως από τους 35 γιατρούς της Προπαιδευτικής Παθολογικής κλινικής οι 23 (συμπεριλαμβανομένων των τριών που μολύνθηκαν μετά τον εμβολιασμό) έχουν προσβληθεί από τον ιό και κάποιοι έχουν νοσήσει ή ακόμη νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαββόπουλο το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό ήταν ιδιαίτερα υψηλό από τους υγειονομικούς του ΑΧΕΠΑ (75%-77% από τους γιατρούς και 55-60% από τους νοσηλευτές).
Μάλιστα προέβλεψε πως σύντομα όλοι οι πολίτες θα παρακαλούν να κάνουν το εμβόλιο και θα κατηγορούν τις κυβερνήσεις εάν δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων.
Ερωτηθείς για το πόσο ασφαλές είναι το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ ήταν κατηγορηματικός:
«Δεν μπορείς να έχεις στο »ψυγείο» όλη την κοινωνία, αλλά δεν είναι εύκολο και το restart».
Τόνισε δε πως δεν επιτρέπεται η χαλάρωση καθώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.
Ο κ. Σαββόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στην κατάσταση που επικρατούσε στο ΑΧΕΠΑ όσον αφορά στις κενές κλίνες για ασθενείς με ή χωρίς κορωνοϊό και χαρακτήρισε «βαρόμετρο» για την «εικόνα» της πανδημίας τη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου.
Πάντως, όπως, ο ίδιος σημείωσε αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σε μη covid κρεβάτια.

Μεξικό: Γιατρός νοσηλεύεται μετά το εμβόλιο


Οι μεξικανικές αρχές γνωστοποίησαν πως μελετούν την περίπτωση μιας 32χρονης γιατρού, που νοσηλεύεται, αφότου έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19.
Η γιατρός, το όνομα της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός δημόσιου νοσοκομείου, στην πολιτεία Νουέβο Λεόν, στο βόρειο τμήμα του Μεξικού, αφότου εμφάνισε δυσκολία στην αναπνοή, σπασμούς και δερματικό εξάνθημα.
«Η αρχική διάγνωση είναι εγκεφαλομυελίτιδα», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ.
Το υπουργείο πρόσθεσε πως η γιατρός έχει ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές πως οποιοσδήποτε ανέπτυξε φλεγμονή στον εγκέφαλο, μετά τη χορήγηση του εμβολίου.
Περισσότεροι από 126.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο Covid-19 στο Μεξικό.
Η χώρα άρχισε τη διανομή της πρώτης δόσης των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού σε υγειονομικούς, στις 24 Δεκεμβρίου.

Θάνατοι δύο εθελοντών που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer

Τη ζωή τους έχασαν δύο εθελοντές στις ΗΠΑ, που έκαναν το εμβόλιο των «Pfizer» /«BioNTech» κατά του κορωνοϊού, αλλά θάνατος τους, όπως ανακοινώθηκε ήταν από φυσικά αίτια και δεν είχε σχέση με τον εμβολιασμό.
Και οι δύο εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο ήταν άνω των 55 ετών.
Τι έγινε γνωστό…
Αυτή η είδηση έρχεται να δημιουργήσει προβληματισμό, την ώρα που το γνωστό εμβόλιο βρίσκεται ένα βήμα πριν να λάβει έγκριση για διάθεση στους αμερικανούς πολίτες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που δημοσίευσε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ πέθαναν έξι άτομα.



Όπως διευκρινίζεται στον πίνακα, οι δύο από τους έξι εθελοντές είχαν κάνει το εμβόλιο, και οι άλλοι τέσσερις είχαν λάβει το placebo φάρμακο.
Σύμφωνα με τα έγγραφα και οι δύο εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο ήταν άνω των 55 ετών.
Ο ένας από τους δύο εμφάνισε καρδιακή ανακοπή, 60 ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου, ενώ έχασε τη ζωή του τρεις ημέρες αργότερα.
Ο άλλος ασθενής, ο οποίος ήταν παχύσαρκος και έπασχε από προϋπάρχουσα αθηροσκλήρωση πέθανε από αρτηριοσκλήρωση τρεις ημέρες μετά τη λήψη του πρώτου εμβολιασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης