Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Τζόρτζια δοκιμάζεται στις 5/1 το πολιτικό και οικονομικό μέλλον των ΗΠΑ: Μάχη για τις δύο θέσεις στην Γερουσία

Στην Τζόρτζια δοκιμάζεται στις 5/1 το πολιτικό και οικονομικό μέλλον των ΗΠΑ: Μάχη για τις δύο θέσεις στην Γερουσία
Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον μία έδρα στη Γερουσία για να κατέχουν μια μικρή πλειοψηφία
Έκλεισαν οι κάλπες στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ, όπου αναμένεται να αποφασιστεί το πολιτικό και οικονομικό μέλλον των ΗΠΑ.
Ο μάχες είναι δύο: η πρώτη είναι μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού γερουσιαστή David Perdue και του Δημοκρατικού του αντιπάλου Jonathan Ossoff και η δεύτερη μεταξύ των γερουσιαστών της Kelly Loeffler των Ρεπουμπλικάνων και του Raphael Warnock
Image

Όπως είναι γνωστό, η αναμέτρηση στην Πολιτεία της Τζόρτζια είναι καθοριστική όχι μόνο για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και για τις αγορές.
Εάν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν την Γερουσία και η πολιτική Biden θα μετριαστεί.
Εάν κερδίσουν οι δημοκρατικοί αποτκούν τον έλεγχο, θα ασκούν ότι πολιτική θέλουν και οι αγορές θα διορθώσουν.
«Σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο έδρες, αναμένουμε ότι ο S&P 500 να είναι ευάλωτος και να σημειώσει πτώση από 6% έως 10%», έγραψε ο John Stoltzfus της Oppenheimer.
«Οι αγορές προτιμούν το Capitol Hill της Ουάσιγκτον να έχει αρκετές ισορροπίες στην πολιτική εξουσία ενός μόνο κόμματος», πρόσθεσε.
Kατά τ’ άλλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Trump επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 ήταν απόρροια νοθείας καθώς μίλησε κατά τη διάρκεια εκδήλωση με αφορμή τις εκλογές στην Πολιτεία της Τζόρτζια.

Στις 7 μ.μ. (ώρα ΗΠΑ) κλείνουν οι κάλπες - Κλειδί η προσέλευση

Οι κάλπες στην Τζόρτζια έκλεισαν στις 7 μ.μ. (ώρα ΗΠΑ), όπερ σημαίνει πως οι ψηφοφόροι που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα εκλογικά κέντρα ψήφισαν.
Οι ψηφοφόροι μπορούσαν επίσης να αφήσουν ψηφοδέλτια σε ένα κουτί έως τις 7 μ.μ. εφόσον επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες.
Κλειδί για την ανάδειξη των νικητών θα είναι προσέλευση.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έγιναν ιδιαίτερες προσπάθειες είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά ώστε να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες.
Όπως και οι προεδρικές εκλογές, οι εκλογές στην Τζόρτζια θα κριθούν από τον κόσμο που θα προσέλθει να ψηφίσει, με κάθε πλευρά να «τρέχει» συνεχώς αρνητικές διαφημίσεις εναντίον της άλλης και να καταβάλλει προσπάθειες για να ενεργοποιήσει την εκλογική βάση της.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι Δημοκρατικοί προτιμούν την επιστολική ψήφο, ενώ οι ρεπουμπλικανοί την αυτοπρόσωπη παρουσία.

Η μάχη της Τζόρτζια

H μάχη της Γερουσίας θα καθορίσει τις ισορροπίες στο Κογκρέσο. 
Υπάρχουν δύο μάχες στην Πολιτεία της Τζόρτζια: η πρώτη είναι μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού γερουσιαστή David Perdue και του Δημοκρατικού του αντιπάλου Jonathan Ossoff και η δεύτερη μεταξύ των γερουσιαστών της Kelly Loeffler των Ρεπουμπλικάνων και του Raphael Warnock
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο μάχες, θα πάρουν δύο έδρες στη Γερουσία, κάτι που θα μπορούσε να είναι νίκη για τον Biden και τους Δημοκρατικούς 
Οι επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία, θα καθορίσουν αν τελικά οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να ελέγξουν και αυτό το σώμα του Κογκρέσου και κατά συνέπεια εάν ο Biden θα καταφέρει να προωθήσει την ατζέντα του χωρίς εμπόδια.
Η Τζόρτζια δεν έχει εκλέξει έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή εδώ και 20 χρόνια. 
Αν καταφέρουν να επικρατήσουν ο Raphael Warnock και ο Jonathan Ossoff, οι Δημοκρατικοί θα έχουν πλέον 50 έδρες στη Γερουσία, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι. 
Σε αυτή την περίπτωση η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris, θα έχει βάσει Συντάγματος την καθοριστική ψήφο, κάτι που θα επιτρέψει στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, να εφαρμόσει πιο εύκολα το πρόγραμμά του, καθώς θα ελέγχει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου. 
Στον αντίποδα, εάν η Γερουσία περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών με τους Kelly Loeffler και David Perdue τότε θεωρείται δεδομένο ότι ο Biden θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην προώθηση της ατζέντας του.
Image
Oppenheimer: Πτώση 10% στον S&P 500 εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις 2 έδρες της Τζόρτζια

Στις εκλογές της Τζόρτζια των ΗΠΑ έχουν στρέψει το βλέμμα τους οι επενδυτές της Wall Street, με την Oppenheimer να εκτιμά ότι πιθανή νίκη των Δημοκρατικών στις δύο αμφισβητούμενες έδρες της Γερουσίας θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική πτώση στις αγορές.
«Σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο έδρες, αναμένουμε ότι ο S&P 500 να είναι ευάλωτος και να σημειώσει πτώση από 6% έως 10%», έγραψε ο John Stoltzfus της Oppenheimer.
«Οι αγορές προτιμούν το Capitol Hill της Ουάσιγκτον να έχει αρκετές ισορροπίες στην πολιτική εξουσία ενός μόνο κόμματος», πρόσθεσε.
Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν ήδη τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ένα sweep της Δημοκρατικής Γερουσίας «θα ήταν αρνητικό για τις επιχειρήσεις με την πιθανότητα οι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές να αυξηθούν σημαντικά», πρόσθεσε ο Stolzfus.
«Επιπλέον, ένα δημοκρατικό sweep στη Τζόρτζια θα μπορούσε πιθανότατα να αυξήσει τη δημιουργία και τη δαπάνη ενός νέου κυβερνητικού προγράμματος σε μια εποχή που πολλοί ψηφοφόροι, συμμετέχοντες στην αγορά και επιχειρηματικοί ηγέτες ανησυχούν για το αρκετά μεγάλο χρέος στο οποίο το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε μέσω δημοσιονομικών κινήτρων».
Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον μία έδρα στη Γερουσία για να κατέχουν μια μικρή πλειοψηφία.
Εάν χάσουν και τις δύο έδρες, τότε η Γερουσία θα χωριστεί 50/50, με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Kamala Harris να έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Trump έχασε την πολιτεία της Τζώρτζια από τον εκλεγμένο Πρόεδρο Joe Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης