Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Great Reset ή Μεγάλη Επαναφορά: Θα εφαρμόσουν τον κινεζικό καπιταλισμό στην Δύση – Συνθλίβονται οι μικρές εταιρίες

Great Reset ή Μεγάλη Επαναφορά: Θα εφαρμόσουν τον κινεζικό καπιταλισμό στην Δύση – Συνθλίβονται οι μικρές εταιρίες
Οι μικρές εταιρίες παγκοσμίως στην νέα μετά τον κορωνοιό εποχή θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται
Το Great Reset ή Μεγάλη Επαναφορά είναι πλέον μια γνώριμη έννοια που αν και έχει ρίζες στο παρελθόν βρίσκεται στο προσκήνιο κυρίως λόγω του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum και του σχεδίου που παρουσίασε για την επανάκαμψη στην κανονικότητα μετά το σοκ του κορωνοιού – covid 19.

Ο καπιταλισμός με κινεζικά κομμουνιστικά χαρακτηριστικά… προσωρινής διάρκειας 100 ετών

Πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν η αυξανόμενη εξάρτηση της Κίνας από τους κερδοσκοπικούς τομείς της οικονομίας της δεν μπορούσε πλέον να αμφισβητηθεί αξιόπιστα από το Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας δημιούργησαν προπαγανδιστικά τον «σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά» για να περιγράψουν το κινεζικό οικονομικό σύστημα.
Διατυπώθηκε από τον Deng Xiaoping, η φράση έγινε ουσιαστικό στοιχείο της προσπάθειας του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας (Κ.Κ.Κ.) να εξορθολογήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη της Κίνας κάτω από ένα σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό πολιτικό σύστημα.
Σύμφωνα με το κόμμα, η αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση της κινεζικής οικονομίας επρόκειτο να είναι μια προσωρινή φάση - διάρκειας έως και εκατό ετών, σύμφωνα με ορισμένους ηγέτες του κόμματος - στο δρόμο προς μια αταξική κοινωνία πλήρους σοσιαλισμού-κομμουνισμού.
Οι ηγέτες του κόμματος ισχυρίστηκαν, και εξακολουθούν να υποστηρίζουν, ότι ο σοσιαλισμός με τα κινεζικά χαρακτηριστικά ήταν απαραίτητος στην περίπτωση της Κίνας, επειδή η Κίνα ήταν μια απαρχαιωμένη αγροτική χώρα όταν εισήχθη ο κομμουνισμός.
Η Κίνα χρειαζόταν ένα καπιταλιστικό πλάνο.
Με το σύνθημα σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά, το κόμμα μπόρεσε να υποστηρίξει ότι η Κίνα ήταν μια εξαίρεση στην ορθόδοξη μαρξιστική θεωρία ότι ο σοσιαλισμός προκύπτει μόνο μετά την ανάπτυξη του καπιταλισμού -.
Η κομμουνιστική επανάσταση της Κίνας ήρθε πριν από την ανάπτυξη του βιομηχανικού καπιταλισμού.
 Έτσι, ο καπιταλισμός εισήχθη στο οικονομικό σύστημα της Κίνας αργότερα.
Απογυμνωμένο από τις σοσιαλιστικές ιδεολογικές προσδοκίες του, ο σοσιαλισμός με κινέζικα χαρακτηριστικά ή το ίδιο το κινεζικό σύστημα, ισοδυναμεί με ένα σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό κράτος που χρηματοδοτείται όλο και περισσότερο από την καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη.
Η διαφορά μεταξύ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της σύγχρονης Κίνας είναι ότι όταν έγινε προφανές ότι η σοσιαλιστική-κομμουνιστική οικονομία είχε αποτύχει, η Σοβιετική Ένωση εγκατέλειψε τις σοσιαλιστικές-κομμουνιστικές οικονομικές προσδοκίες της, ενώ η Κίνα έκανε το ακριβώς αντίθετο.
Είτε οι ηγέτες του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας πιστεύουν τη δική τους ρητορική είτε όχι, η ιδεολογική γυμναστική είναι εντυπωσιακή.

Η αγιοποίηση

Στο πρόσωπό του, το σύνθημα σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά ενσωματώνει μια φαινομενικά προφανή αντίφαση σε μια προσπάθεια να αγιοποιήσει την κινεζική καπιταλιστική ανάπτυξη ως προϋπόθεση του πλήρους σοσιαλισμού-κομμουνισμού.
 Ωστόσο, το κινεζικό σύνθημα καταγράφει μια ουσιώδη αλήθεια για τον κομμουνισμό, κάτι που δεν αναγνωρίζεται από τους Δυτικούς Μαρξιστές.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των κομμουνιστών ηγετών και οπαδών, και ακόμη και αντίθετα με τους ισχυρισμούς πολλών που είναι αντίθετοι με τον κομουνισμό, ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός δεν είναι ουσιαστικά ένα οικονομικό αλλά ένα πολιτικό σύστημα. Μετά την εξουσία, οι σοσιαλιστές-κομμουνιστές ηγέτες αναγνωρίζουν ότι δεδομένου του ελέγχου τους στους πόρους, έχουν γίνει αποτελεσματικά οι νέοι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής (ενώ, όπως πρότεινε ο Ludwig von Mises, οι καταναλωτές κατέχουν αποτελεσματικά τη δύναμη της οικονομικής διάθεσης στις ελεύθερες αγορές).
Προσπαθώντας να εφαρμόσουν μια σοσιαλιστική-κομμουνιστική οικονομία, αναγνωρίζουν ότι, ελλείψει τιμών, η βιομηχανική παραγωγή μεγάλης κλίμακας απαιτεί εποπτική λήψη αποφάσεων.
Ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός είναι ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο η κατανομή των πόρων διοικείται από το κράτος και επομένως ελέγχεται αποτελεσματικά από τους ηγέτες του κράτους, την πραγματική άρχουσα τάξη.
Γι 'αυτό ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός μπορεί να συνδυαστεί με τον «καπιταλισμό» υπό μορφές όπως ο «κρατικός καπιταλισμός» ή ο εταιρικός σοσιαλισμός.

Η Μεγάλη Επαναφορά και η Κίνα…

Ο εταιρικός σοσιαλισμός είναι το επιθυμητό τέλος.
Η Κίνα είναι το πρότυπο για το οικονομικό και πολιτικό σύστημα που προωθείται στη Δύση, και η Μεγάλη Επαναφορά είναι η απόλυτη εφαρμογή αυτού του συστήματος.
Το Great Reset ουσιαστικά προωθεί την ανάπτυξη του κινεζικού συστήματος στη Δύση.
Ενώ η κινεζική πολιτική ελίτ ξεκίνησε με ένα σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό πολιτικό σύστημα και εφάρμοσε τον «καπιταλισμό» αργότερα, η ελίτ στη Δύση ξεκίνησε με τον «καπιταλισμό» και στοχεύει στην εφαρμογή ενός σοσιαλιστικού-κομμουνιστικού πολιτικού συστήματος τώρα.
Είναι σαν η δυτική ολιγαρχία να κοιτάζει τον «σοσιαλισμό» που εκτίθεται στην Κίνα και είπε, «ναι, το θέλουμε».
Αυτό εξηγεί πολλές διαφορετικά φαινομενικές αντιφάσεις, το λιγότερο από τα οποία είναι ο αριστερός αυταρχισμός των Big Tech.
Οι Big Tech οι 5 -6 μεγάλες εταιρίες νέας τεχνολογίας Apple, Google κ.α. και ειδικότερα το Big Digital, είναι ο ιδεολογικός μανδύας για τον εταιρικό σοσιαλισμό ή του καπιταλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά.
Τα κινέζικα χαρακτηριστικά που η Μεγάλη Επαναφορά στοχεύει να αναπαράγει σε σχέση με τον δυτικό καπιταλισμό θα μοιάζει με τον ολοκληρωτισμό του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
 Θα απαιτούσε περιορισμούς στα ατομικά δικαιώματα - συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, της ελεύθερης έκφρασης, της ελεύθερης κυκλοφορίας, της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, της θρησκευτικής ελευθερίας και του ελεύθερου επιχειρηματικού συστήματος όπως το καταλαβαίνουμε στην Δύση.
Η Μεγάλη Επαναφορά θα εφάρμοζε το πολιτικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο που πράττει η Κίνα - με έξυπνη επιτήρηση των πόλεων με δυνατότητα 5G ή 6G ή 7G και με βαθμολόγηση των πολιτών.
Θα χορηγούνταν κοινωνική πίστωση, ιατρικά διαβατήρια ή θα επιβαλλόταν φυλάκιση και θα υιοθετούνταν και άλλα μέσα κοινωνικής και πολιτικής καταστολής και ελέγχου.
 Στο τέλος, ο σοσιαλισμός με τα κινέζικα χαρακτηριστικά και ο καπιταλισμός με τα κινέζικα χαρακτηριστικά θα ισοδυναμούσαν με το ίδιο πράγμα.

Εταιρικός σοσιαλισμός

Εάν οι αρχιτέκτονες του Great Reset είχαν την δυνατότητα, θα μετασχημάτιζαν σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής.
Ας επικεντρωθούμε στα και στον ρόλο της Μεγάλης Επαναφοράς όπως προωθείται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), καθώς και σε πρόσφατες εξελίξεις που έχουν προωθήσει αυτά τα σχέδια.
Όπως έχει προταθεί για τον συλλογικό οικονομικό σχεδιασμό, ο σοσιαλισμός μπορεί να χωριστεί σε δύο πτυχές: τους σκοπούς και τα μέσα.
Τα σοσιαλιστικά μέσα είναι ο συλλογικός σχεδιασμός, ενώ οι στόχοι, τουλάχιστον υπό τον προλεταριακό σοσιαλισμό, είναι η συλλογική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και η «ισότιμη» ή «δίκαιη» διανομή των τελικών προϊόντων.
Η διάκριση μεταξύ αυτών των δύο πτυχών προκειμένου να παραμεριστεί το ζήτημα των σκοπών και να επικεντρωθεί στα μέσα, θα πρέπει ο συλλογικός σχεδιασμός να διαφοροποιηθεί από τον σοσιαλισμό του προλεταριάτου:
«Μια αριστοκρατική δικτατορία, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ίδιες μεθόδους για να προωθήσει το συμφέρον κάποιων ελίτ ή για την εξυπηρέτηση κάποιους άλλους σκοπούς.
Οι κεντρικοί σχεδιαστές του Great Reset δεν στοχεύουν στην μείωση των αγορών.
Αντίθετα, θέλουν να οδηγούν την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των πιο σημαντικών παραγόμενων προϊόντων σε εκείνους που συμμετέχουν σε αυτόν τον σχεδιασμό.
Ενώ αυτοί που θα ελέγχουν βασικά προϊόντα και υπηρεσίες δεν θα είναι απαραίτητα μονοπώλια, ο στόχος του WEF είναι να παραχωρήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο στην παραγωγή και τη διανομή σε αυτούς κόντρα σε προϊόντα ή οι υπηρεσίες που  θεωρούνται περιττές ή ασύμμετρες. στην επιθυμία των υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης για «ένα πιο δίκαιο, πιο πράσινο μέλλον». Φυσικά, αυτό συνεπάγεται περιορισμούς στην παραγωγή και την κατανάλωση και, επίσης, έναν διευρυμένο ρόλο για τις κυβερνήσεις προκειμένου να επιβάλουν τέτοιους περιορισμούς - ή, όπως έχει δηλώσει ο Klaus Schwab Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum στο πλαίσιο της κρίσης του Covid 19, η επιστροφή της μεγάλης κυβέρνησης.
Ο Schwab και το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum προωθούν τον καπιταλισμό της συμμετρίας ενάντια σε έναν υποτιθέμενο αχαλίνωτο «νεοφιλελευθερισμό».
Ο νεοφιλελευθερισμός είναι ο εχθρός της Αριστεράς.
Περιττό να πούμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός - τον οποίο ο Schwab ορίζει ως "ένα σώμα ιδεών και πολιτικών που μπορεί χαλαρά να οριστεί ως υπέρ του ανταγωνισμού για την αλληλεγγύη, της δημιουργικής καταστροφής έναντι της κυβερνητικής παρέμβασης και της οικονομικής ανάπτυξης έναντι της κοινωνικής πρόνοιας" – ίσως να μην είναι το ιδανικό.

Εταιροκρατία

Η Μεγάλη Επαναφορά θα μεγεθύνει τις συνέπειες της εταιροκρατίας δηλαδή της δύναμης των εταιριών όχι απλά να παρεμβαίνουν στις αγορές αλλά να ασκούν και εξουσία.
 Ωστόσο, οι στόχοι του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum δεν είναι να σχεδιάσουν κάθε πτυχή της παραγωγής και επομένως να κατευθύνουν κάθε μεμονωμένη δραστηριότητα.
Αντίθετα, ο στόχος είναι ο περιορισμός των δυνατοτήτων για μεμονωμένη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας των καταναλωτών.
«Κάθε χώρα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Κίνα, πρέπει να να μετασχηματιστεί».
Όταν το σύστημα της μεσαιωνικής συντεχνίας βρισκόταν στο απόγειό του και όταν οι περιορισμοί στο εμπόριο ήταν πιο εκτεταμένοι, δεν χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο για την κατεύθυνση της ατομικής δραστηριότητας.
Ομοίως, η Μεγάλη Επαναφορά δεν στοχεύει σε έναν αυστηρά κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι λάθος να υποθέσουμε ότι ο καπιταλισμός καθώς υπάρχει σήμερα είναι η βασική εναλλακτική.
Απέχουμε από τον καπιταλισμό στην καθαρή του μορφή όσο και από οποιοδήποτε σύστημα κεντρικού σχεδιασμού… σήμερα ισχύει το παρεμβατικό χάος.
Η Μεγάλη Επαναφορά θα μας οδηγήσει σε ένα είδος ιδιότυπης  φεουδαρχίας.
Ορισμένοι ονομάζουν αυτόν τον νεοελευθερισμό ως «εταιρικό σοσιαλισμό» - όχι μόνο επειδή η ρητορική για να αποκτηθούν κοινωνικά ερείσματα, προέρχεται από τη σοσιαλιστική ιδεολογία («δικαιοσύνη», «οικονομική ισότητα», «συλλογικό καλό», «κοινό πεπρωμένο» κ.λπ.) αλλά και επειδή de facto στόχος είναι ο μονοπωλιακός έλεγχος της παραγωγής μέσω της εξάλειψης των μη συμμορφούμενων παραγωγών - δηλαδή, μιας τάσης προς μονοπώλιο στην παραγωγή που είναι χαρακτηριστικό του σοσιαλισμού.
Αυτές οι παρεμβάσεις όχι μόνο θα προσθέσουν στο «παρεμβατικό χάος» που υπάρχει ήδη, αλλά περαιτέρω θα στρεβλώσουν τις αγορές σε βαθμό άνευ προηγουμένου.
Οι ελίτ θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν, a priori, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των καταναλωτών περιορίζοντας την παραγωγή σε αποδεκτά αγαθά και υπηρεσίες. Θα περιορίσουν επίσης την παραγωγή στα είδη που επιδέχονται οι κυβερνήσεις και οι παραγωγοί.
Οι νέοι κανόνες θα οδηγούσαν τους μικρούς παραγωγούς στις μαύρες αγορές, στο βαθμό που οι μαύρες αγορές θα μπορούσαν να υπάρχουν υπό το ψηφιακό νόμισμα και μεγαλύτερο έλεγχο από το τραπεζικό σύστημα.

Ο κορωνοιός και ο ρόλος του 

Οι καραντίνες με αφορμή τον κορωνοιό και σε μικρότερο βαθμό οι ταραχές από τους αριστερούς, μας οδηγούν στον εταιρικό σοσιαλισμό.
Τα δρακόντεια μέτρα καραντίνας που εφαρμόζουν οι κυβερνήτες επιταχύνουν τις εξελίξεις.
Εκτός από την αποσταθεροποίηση του έθνους-κράτους, αυτές οι πολιτικές συμβάλλουν στην καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων, εξαλείφοντας έτσι τους ανταγωνιστές.
Όπως επισημαίνει το Ίδρυμα Οικονομικής Εκπαίδευσης (FEE), οι καραντίνες και οι ταραχές έχουν συνδυαστεί για να επιτύχουν το κλείσιμο εκατομμύρια μικρών επιχειρήσεων - «τη ραχοκοκαλιά της αμερικανικής ή ευρωπαϊκής οικονομίας» -.
Το FEE ανέφερε ότι 7,5 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις στην Αμερική κινδυνεύουν να κλείσουν για πάντα.
Μια πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ακόμη και με ομοσπονδιακά δάνεια, σχεδόν οι μισοί από όλους τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων λένε ότι θα πρέπει να κλείσουν για πάντα.
Μόνο στη Νέα Υόρκη, η παραμονή στο σπίτι οδήγησε στο μόνιμο κλείσιμο περισσότερων από 100.000 μικρών επιχειρήσεων.
Εν τω μεταξύ, όπως σημείωσε το Ίδρυμα Οικονομικής Εκπαίδευσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα lockdowns έχουν επιβραδύνei την εξάπλωση του ιού.
Ομοίως, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Black Lives Matter έχει συμβάλλει στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των μαύρων.
Αν μη τι άλλο, οι ταραχές και οι δολοφονικές ενέργειες των Black Lives Matter και Antifa έχουν αποδείξει ότι οι ζωές των μαύρων δεν έχουν σημασία για το Black Lives Matter.
Οι ταραχές των Black Lives Matter και Antifa έχουν κάνει τεράστιες ζημιές σε επιχειρήσεις και γειτονιές μαύρων, και κατά συνέπεια στους μαύρους των ΗΠΑ.
Καθώς οι μικρές επιχειρήσεις έχουν συνθλιβεί από τον συνδυασμό δρακόντειων lockdwon και ταραχών, οι εταιρίες γίγαντες όπως η Amazon έχουν αναπτυχθεί όπως ποτέ άλλοτε.
Όπως σημείωσε το BBC, τουλάχιστον τρεις από τους τεχνολογικούς γίγαντες - Amazon, Apple και Facebook - έχουν αυξήσει τα τεράστια κέρδη κατά τη διάρκεια των lockdowns.
Κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2020, το «τριμηνιαίο κέρδος της Amazon ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν το μεγαλύτερο από την έναρξη της εταιρείας το 1994 και ήρθε παρά τις μεγάλες δαπάνες λόγω του κορωνοιού».
Οι πωλήσεις της Amazon αυξήθηκαν κατά 40% στο β ΄ τρίμηνο του 2020.
Όπως αναφέρθηκε από την TechCrunch, το Facebook και οι πλατφόρμες WhatsApp και Instagram σημείωσαν αύξηση 15% στους χρήστες, γεγονός που αύξησε τα έσοδα σε 17,74 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το α΄ τρίμηνο του 2020.
 Οι συνολικοί χρήστες του Facebook αυξήθηκαν στα 3 δισεκατομμύρια τον Μάρτιο 2020, ή τα δύο τρίτα των χρηστών του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.
Τα έσοδα της Apple αυξήθηκαν κατά την ίδια περίοδο, με τα τριμηνιαία κέρδη να αυξάνονται 11% σε 59,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Η Walmart, ο μεγαλύτερος έμπορος στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα κέρδη αυξήθηκαν 4%, σε 3,99 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό από τις καραντίνες του covid-19 και τις ταραχές των Black Lives Matter / Antifa, ενώ οι εταιρίες γίγαντες έχουν παγιώσει την επιρροή τους στην οικονομία, καθώς και τη δύναμή τους επιβάλλοντας κανόνες στην ατομική έκφραση στο Διαδίκτυο.
Οι μικρές εταιρίες εξαφανίζονται, εν μέσω της πανδημίας, του κορωνοιού, των lockdowns οι μικροί εξαφανίζονται και οι μεγάλοι γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι και αυτό μπορούμε να το θεωρήσουμε οικονομική υγεία;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης