Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Περαιτέρω τραπεζική ενοποίηση - Unicaja και Liberbank δημιουργούν την 5η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα

DBRS: Περαιτέρω τραπεζική ενοποίηση - Unicaja και Liberbank δημιουργούν την 5η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα
Την εκτίμηση πως οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν στον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας θα συνεχιστούν περαιτέρω, αναφέρει σε report του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar
Την εκτίμηση πως οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν στον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας θα συνεχιστούν περαιτέρω, αναφέρει σε report του με τίτλο Further Banking Consolidation in Spain: Unicaja and Liberbank to Create the 5th Largest Spanish Bank, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Όπως τονίζει η DBRS η συγχώνευση των τραπεζών Liberbank και Unicaja θα δημιουργήσει τον πέμπτο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ισπανία με την συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρώνεται στις αρχές του γ’ τριμήνου του 2021, αφού λάβει τη σχετική κανονιστική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.
Image
Πιο ωφελημένη η Liberbank από τη συγχώνευση

Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι, σε πολύ προκαταρκτική βάση, η συναλλαγή θα είναι credit positive για τη Liberbank  καθώς η νέα νομική οντότητα θα επωφεληθεί από το να είναι μέρος ενός ισχυρότερου και πιο σημαντικού franchise
Η συγχώνευση θα δημιουργήσει την 5η μεγαλύτερη ενοποιημένη ισπανική τράπεζα, ενώ η Liberbank είναι σήμερα 12η.
Οι Liberbank και Unicaja αναμένουν ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση κόστους περίπου 160 εκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2023, ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το 17% της συνδυασμένης βάσης κόστους των τραπεζών.
Image
Σημαντικό κόστος αναδιάρθρωσης

Το σχέδιο συγχώνευσης περιλαμβάνει σημαντικό κόστος αναδιάρθρωσης που θα βελτιώσει τη δομικά ασθενή κερδοφορία της Liberbank.
Η Liberbank θα συγχωνευθεί με μια τράπεζα με παρόμοιο προφίλ βιβλίου δανείων με ελαφρώς υψηλότερους δείκτες κεφαλαίου.
Η συναλλαγή θα παρέχει επίσης πρόσθετες χρεώσεις απομείωσης για μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία (NPA).
Ως αποτέλεσμα, η νέα τράπεζα θα έχει χαμηλότερο λόγο Pro-Forma Net NPA από αυτόν που δημοσίευσε η Liberbank στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
Ωστόσο, τα πλήρη οφέλη της συγχώνευσης είναι πιθανό να χρειαστούν λίγο χρόνο για να συγκεντρωθούν αναφέρει η DBRS Morningstar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης