Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Γιατί καθυστερούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη - Πόλεμος στη σκιά του κορωνοϊού

Politico: Γιατί καθυστερούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη - Πόλεμος στη σκιά του κορωνοϊού
Eντείνεται ο πόλεμος για την απόδοση ευθυνών εξαιτίας του πολύ αργού ρυθμού των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση...
Eντείνεται ο πόλεμος για την απόδοση ευθυνών εξαιτίας του πολύ αργού ρυθμού των εμβολιασμών στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Κομισιόν να συλλέγει τα περισσότερα πυρά από το εν εξελίξει blame game, σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό Politico.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με τους επικριτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω αυτής της κατάστασης, να αυξάνονται εκθετικά.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 και 3 Ιανουαρίου, ο Markus Söder, ηγέτης της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης στη Γερμανία, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Uinur Şahin, άσκησαν σφοδρότατη κριτική στην Επιτροπή επειδή δεν αγόρασε αρκετά εμβόλια των BioNTech / Pfizer - το πρώτο εμβόλιο που πρόκειται να πάρει έγκριση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.
Η Κομισιόν τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου απέρριψε τις αιτιάσεις, λέγοντας ότι είχε εξασφαλίσει περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις από επτά παραγωγούς.
«Δεν νομίζω ότι το ζήτημα είναι ο αριθμός των εμβολίων, αλλά το γεγονός ότι δεν έχει αρχίσει η διάθεσή τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Eric Mamer.
«Ασκούμε κριτική σαν να έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο τώρα ξεκινάμε».
Σίγουρα, έχει γίνει μια νωχελική αρχή.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν εμβολιάσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, όμως οι αριθμοί διαφέρουν δραστικά μεταξύ των χωρών.
Ακόμη και η Γερμανία, που έχει εμβολιάσει 265.000 άτομα - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ - από τις 4 Ιανουαρίου πόρρω απέχει από το 1,3 εκατομμύριο δόσεις που διαθέτει.
Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους ενώ στις ΗΠΑ έχουν λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα.
Και οι δύο χώρες ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα ενώ αντιμετωπίζουν τα δικά τους ζητήματα (για παράδειγμα, οι ΗΠΑ διαθέτουν 13,2 εκατομμύρια δόσεις).
Από την άλλη, η αργή διανομή της ΕΕ οφείλεται σε καθυστερήσεις στην παραγωγή, στη γραφειοκρατία και στον κακό προγραμματισμό πολλών χωρών.

Γιατί η Επιτροπή δεν αγόρασε αρκετά εμβόλια των BioNTech / Pfizer

Τον Ιούνιο, όταν η Επιτροπή άρχισε να αγοράζει εμβόλια, κανείς δεν ήξερε με βεβαιότητα ποιο θα ήταν το πιο αποτελεσματικό, πόσω μάλλον ποιο θα ήταν διαθέσιμο πρώτο.
Η BioNTech / Pfizer, καθώς και οι Moderna, Oxford / AstraZeneca και Johnson & Johnson, ήταν μεταξύ των υποψηφίων και υπόσχονταν φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα.
Αλλά καθένα από αυτά τα εμβόλια είχε διαφορετικά εμπόδια για να ξεπεράσει.
Από την άλλη, κανείς δεν περίμενε ότι κάποιο από αυτά θα ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό - σίγουρα όχι αυτά που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, η οποία δεν είχε εγκριθεί ποτέ από τις ρυθμιστικές αρχές.
Έτσι, η Επιτροπή διαφοροποίησε το χαρτοφυλάκιο εμβολίων, εξασφαλίζοντας περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από έξι παραγωγούς.
Μάλίστα, είναι κοντά σε μια συμφωνία για την αγορά επιπλέον 200 εκατομμυρίων δόσεων του Novavax.

Θα έπρεπε η ΕΕ να έχει αγοράσει περισσότερα εμβόλια;

Σε σύγκριση με άλλα εμβόλια, το εμβόλιο των BioNTech / Pfizer είναι δύσκολο να διανεμηθεί επειδή πρέπει να αποθηκευτεί σε ξηρό πάγο στους -70 βαθμούς Κελσίου και είναι ακριβό - περίπου 12 ευρώ.
Στον αντίποδα, το εμβόλιο των Oxford / AstraZeneca είναι κοστίζει 2 € ανά δόση, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που διέρρευσε.
Επίσης, η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει 200 εκατομμύρια δόσεις του γερμανοαμερικανικού εμβολίου των BioNTech / Pfizer, με την option να αγοράσει άλλα 100 εκατομμύρια.
Οι ΗΠΑ αγόρασαν 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου με την option να αγοράσουν 500 εκατομμύρια ακόμη τον Ιούλιο.
Μετά από κριτική, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγόρασε άλλα 100 εκατομμύρια στις 23 Δεκεμβρίου - ακόμη λιγότερα από όσα αγόρασε αρχικά η ΕΕ.
Αλλά ακόμη και αν η ΕΕ είχε αγοράσει περισσότερα εμβόλια, πιθανότατα δεν θα είχε κάνει τη διαφορά αυτή τη στιγμή.
Το ζήτημα έχει να κάνει κυρίως με την παραγωγή και τις χώρες που δεν είναι προετοιμασμένες.

Θα έπρεπε οι χώρες να έχουν αγοράσει και εγκρίνει οι ίδιες τα εμβόλια;

Το επιχείρημα υπέρ του μπλοκ είναι ότι μαζί τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα εξασφαλίσουν καλύτερες συμφωνίες.
Έχουν μάθει από την εμπειρία του παρελθόντος: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης των χοίρων το 2009 οι φαρμακευτικές εταιρείες χρέωσαν περισσότερα τις χώρες της ΕΕ, με ορισμένες πολιτείες να καταλήγουν σε πάρα πολλές δόσεις και να τις μεταπωλούν σε γείτονες.
Αυτή τη φορά, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Επιτροπή να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις.
Τα κράτη μέλη εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της διαδικασίας.
Η ΕΕ θα μπορούσε τεχνικά να είχε αγοράσει 1 δισεκατομμύριο δόσεις για κάθε εμβόλιο, αλλά τα χρήματα ήταν ένας περιορισμός.
Γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή χρησιμοποίησε περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολές για τα εμβόλια και ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ άλλα 750 εκατομμύρια ευρώ το φθινόπωρο.
Κάθε χώρα της ΕΕ πληρώνει ανά δόση όταν υποβάλει παραγγελίες. Ωστόσο, έχει συγκεντρωθεί ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια εμβολίων στον κόσμο.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Η Γερμανία προέτρεψε την Επιτροπή τον Ιούνιο, συνεργαζόμενη με τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες, να υπογραφεί συμφωνία για την προμήθεια έως και 400 εκατ. εμβολίων των Oxford / AstraZeneca για όλη την ΕΕ ώστε οι ΗΠΑ να μην να τα πάρουν όλα.
Άλλες χώρες, ιδίως το Βέλγιο, επέκριναν την πρωτοβουλία και η Επιτροπή παρενέβη στις διαπραγματεύσεις για το μπλοκ.
Αυτό αναφέρεται τώρα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ως η αρχή της «καταστροφής».
Η Bild ανέφερε ότι ο Spahn ζήτησε συγγνώμη για τη στάση της συμμαχίας των τεσσάρων χωρών, οπότε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel θα μπορούσαν να κάνουν τη «μεγάλη χειρονομία» να αφήσουν την ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη.

Γιατί λοιπόν η ΕΕ χρειάζεται τόσο πολύ χρόνο για τον εμβολιασμό των ανθρώπων;

Μήπως, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, η ΕΕ υπέγραψε προσφορές για εμβόλια πολύ αργά;
Οι περισσότερες από τις συμφωνίες ολοκληρώθηκαν έως τις αρχές Αυγούστου.
Είναι αλήθεια ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ κατάφεραν να εμβολιάσουν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα προτού οι Ευρωπαίοι ρυθμιστικοί φορείς εγκρίνουν το πρώτο εμβόλιο κορωνοϊού.
Υπάρχουν λόγοι για αυτό, ιδίως το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας, η οποία συνοδεύεται από πολλές συμβολοσειρές.
Ως αποτέλεσμα, εάν υπάρξουν απρόβλεπτα ζητήματα με τα εμβόλια, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα θεωρηθεί υπεύθυνη.
Αυτό δεν συμβαίνει στην ΕΕ.

Δεν πρέπει να είναι καλό ένα εμβόλιο όταν πάρει το πράσινο φως;

Η BioNTech / Pfizer δεν μπόρεσε να παράσχει τα 12,5 εκατομμύρια εμβόλια που υποσχέθηκε στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2020, κυρίως λόγω ζητημάτων αλυσίδας εφοδιασμού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Şahin είπε στο Der Spiegel ότι πρέπει να εγκριθούν περισσότερα εμβόλια ενώ η εταιρεία αυξάνει την παραγωγική ικανότητα.
«Δεν φαίνεται καλό - εμφανίζεται μια τρύπα επειδή υπάρχει έλλειψη άλλων εγκεκριμένων εμβολίων και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας εμβόλιο», είπε.
Όσον αφορά τη χρήση εμβολίων, οι περισσότερες χώρες ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης στην ΕΕ (Γερμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία πήδηξαν το όπλο και ξεκίνησαν μια ημέρα νωρίτερα).
Άλλες χώρες δεν ήταν έτοιμες.
Οι Κάτω Χώρες δεν θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό μέχρι αυτήν την εβδομάδα, με τον υπουργό Υγείας Hugo De Jonge να λέει ότι αυτό συνέβη επειδή πίστευαν ότι η Οξφόρδη / η AstraZeneca θα ήταν το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο.
«Ίσως αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε γίνει διαφορετικά», έγραψε σε επιστολή του στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα.
Πολλά άλλα κράτη ήταν απίστευτα αργά, ιδίως η Γαλλία, η οποία είχε εμβολιάσει μόνο 138 άτομα από τις 30 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης