Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό 34 ετών οι αιτήσεις πτώχευσης στις ΗΠΑ – Οι ενισχύσεις απέτρεψαν τα «λουκέτα»

Σε χαμηλό 34 ετών οι αιτήσεις πτώχευσης στις ΗΠΑ – Οι ενισχύσεις απέτρεψαν τα «λουκέτα»
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αιτήσεων πτώχευσης
Οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για πτώχευση στις ΗΠΑ (πρόκειται άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ) στη διάρκεια του 2020 βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1986, καθώς η ροή της ρευστότητας από τα άνευ προηγουμένου προγράμματα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης άμβλυναν, τουλάχιστον πρόσκαιρα, τα σημαντικά πλήγματα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τη συνεπακόλουθη ύφεση, σύμφωνα με στοιχεία της Epiq AACER.

Τα στοιχεία

Ωστόσο και πάλι, ο αριθμός των αιτήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 11 που αφορά την αναδιάρθρωση κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων ήταν αυξημένος κατά 29% το 2020, φθάνοντας τις 7.128 εν συγκρίσει με τις 5.158 του 2019 αντικατοπτρίζοντας την μεγαλύτερο κύμα ύφεσης στη διάρκεια ενός αιώνα.
Σε αυτές περιλαμβάνεται και η αίτηση πτώχευσης μεγάλων ομίλων λιανικής, όπως ο περίφημος J.C.Penney.
Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων πτώχευσης, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, για το περυσινό έτος διαμορφώθηκε σε 529.068 συγκριτικά με τις 800.000 που καταγράφονται ετησίως τα τελευταία έτη.

Τα παράδοξα

Το χαμηλό επίπεδο των πτωχεύσεων ήταν ένα από τα παράδοξα της πανδημίας στη διάρκεια της οποίας χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αριθμός-ρεκόρ Αμερικανών υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας και πολλές μικρές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο».
Ωστόσο, τα επιδόματα ανεργίας, τα επιχειρηματικά δάνεια και άλλα προγράμματα ενισχύσεων υποκατέστησαν ένα μεγάλο μέρος αυτού του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα το ποσοστό αποταμίευσης των Αμερικανών να φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, διατηρώντας βιώσιμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τουλάχιστον προς το παρόν.
Περαιτέρω το πακέτο μέτρων ύψους 900 δισ. δολάρια που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο ενδέχεται να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Στο β΄ εξάμηνο 2021

Στελέχη της Epiq AACER προειδοποιούν ότι οι αιτήσεις πτώχευσης τόσο νοικοκυριών όσο επιχειρήσεων θα αυξηθεί σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, καθώς θα λήξουν πολλά κρατικά προγράμματα και θα συσσωρευθούν τα χρέη.
Αν και πολλά νοικοκυριά χρησιμοποίησαν τις κυβερνητικές ενισχύσεις και τα αυξημένα επιδόματα ανεργίας κατευθύνθηκαν στην εξόφληση χρεών, άλλα καθυστέρησαν τις πληρωμές ενοικίων και ενυπόθηκων δανείων.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης