Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άλμα 5% στο πετρέλαιο λόγω Σαουδικής Αραβίας - Στα 53,60 δολ. το βαρέλι το αμερικανικό αργό

Άλμα 5% στο πετρέλαιο λόγω Σαουδικής Αραβίας - Στα 53,60 δολ. το βαρέλι το αμερικανικό αργό
Τα futures του Brent σημείωσαν άνοδο 2,51% δολ. ή 4,9%, για να κλείσουν στα 53,6 δολ. το βαρέλι
Άλμα σημείωσαν τα futures του πετρελαίου την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, μετά την είδηση πως η Σαουδική Αραβία προθυμοποιείται να προβεί σε περιστολή της παραγωγής, ενώ σε γεωπολιτικό επίπεδο η ένταση «ανεβαίνει» λόγω της κατάσχεσης εκ μέρους του Ιράν ενός πλοίου της Νότιας Κορέας.
Σε αυτό το κλίμα τα futures του Brent σημείωσαν άνοδο 2,51% δολ. ή 4,9%, για να κλείσουν στα 53,6 δολ. το βαρέλι.
Από την άλλη, το αμερικανικό αργό (WTI) παρουσίασε άνοδο 2,31 δολ. ή 4,9%, στα 49,93 δολ., πολύ κοντά στα 50 δολάρια, όπου βρέθηκε ενδοσυνεδριακά.
Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που το αμερικανικό αργό έσπασε το φράγμα των 50 δολ. το βαρέλι ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, προτού ξεσπάσει η πανδημική κρίση.

Ο λόγος της αύξησης είναι το γεγονός πως ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν για μικρότερη του αναμενομένου αύξηση της παραγωγής.
Σύμφωνα με τον Reza Zand, ο ΟΠΕΚ και σύμμαχοί του θα αυξήσουν την παραγωγή κατά 75 χιλ. βαρέλια, αντί για 500 χιλ. βαρέλια που είχε εξαρχής επιδιωχθεί.
Όπως φαίνεται, η Ρωσία θα αυξήσει την παραγωγή της κατά 65 χιλ. βαρέλια, ενώ το Καζακστάν θα παράγει 10 χιλ. βαρέλια περισσότερα.
Σύμφωνα με την WSJ εξάλλου, η Σαουδική Αραβία θα κόψει 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή της, ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα.
Η μείωση από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αντισταθμίζει την αύξηση από τη Ρωσία και το Καζακστάν κατά συνολικά 75.000 βαρέλια το Φεβρουάριο και στη συνέχεια και τον Μάρτιο.
Τα υπόλοιπα μέλη του OPEC+ θα κρατήσουν αμετάβλητη την παραγωγή τους.
Η κίνηση αυτή προσφέρει διέξοδο στο πρόβλημα που είχε προκύψει κατά τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία που επιθυμούσε αύξηση της παραγωγής.
«Η Σαουδική Αραβία έβαλε το κερασάκι στην τούρτα και αν υπάρχει ένας τρόπος να περιγράψουμε τι σημαίνει η εθελοντική περικοπή της για την αγορά, το happy hour είναι ο καταλληλότερος», δήλωσε ο Bjornar Tonhaugen, επικεφαλής των αγορών πετρελαίου της Rystad Energy.
Ο ΟΠΕΚ+ επανέλαβε τις συνομιλίες για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου τον επόμενο Φεβρουάριο την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, αφού πρώτα οι εταίροι είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Πτώση στη ζήτηση

Ένα έγγραφο του ΟΠΕΚ + με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου, το οποίο αποκαλύπτει το Reuters, επισημαίνει τους πτωτικούς κινδύνους και τονίζει ότι «η εκ νέου εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19 σε όλες τις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων των lockdowns, περιορίζει την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου το 2021».
Εν τω μεταξύ, κλιμακώνεται η ένταση με σημείο αναφοράς την κατάσχεση εκ μέρους του Ιράν ενός πλοίου της Νότιας Κορέας, η οποία αποτελεί χώρα μέλος του ΟΠΕΚ.
Το Ιράν αρνήθηκε ότι κρατά το πλοίο και το πλήρωμά του ως ομήρους, διότι θέλει να πιέσει τη Σεούλ να αποδεσμεύσει κεφάλαια 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πάγωσαν λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Στην πτώση της ζήτησης συμβάλλουν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.
Η Βρετανία ξεκίνησε την Τρίτη νέο lockdown.
Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ κινήθηκαν σε χαμηλότερα εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα, ενώ πιθανότατα αυξήθηκαν τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης