Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο επίπεδο του 2012 οι πωλήσεις αυτοκινήτων το 2020 – Ανθεκτική η αγορά

ΗΠΑ: Στο επίπεδο του 2012 οι πωλήσεις αυτοκινήτων το 2020 – Ανθεκτική η αγορά
Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της ζήτησης στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 ώθησε τους καταναλωτές να πληρώσουν ποσά-ρεκόρ για νέα μοντέλα
Η αυξημένη ζήτηση για νέα οχήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας βοήθησε την General Motors και άλλες κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράψουν ισχυρές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Τα στελέχη του κλάδου εκφράζουν εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η ανάκαμψη της αγοράς από τις χαμηλές πωλήσεις κατά τη διάρκεια lockdown του Απριλίου-Μαΐου θα συνεχιστεί το 2021.

Ανακοπή δυναμικής

Αναλυτές του κλάδου προβλέπουν ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ έφθασαν τα 14,4 έως 14,6 εκατομμύρια το 2020, αριθμός κατά 15% μικρότερος σε σχέση με το 2019 και ο οποίος σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2012.
Η μείωση τερματίζει μία άνευ προηγουμένου δυναμική που παρουσίαζε η αμερικανική αγορά αυτοκινήτου επί πέντε συναπτά έτη, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια ετησίως.
Αξιωματούχοι της Toyota δήλωσαν ότι αναμένουν το 2021 οι πωλήσεις νέων οχημάτων στις ΗΠΑ να διαμορφωθούν στα 16 εκατομμύρια, ενώ η VW κάνει πρόβλεψη για 15,6 εκατομμύρια μονάδες.

Επιστροφή

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε δυναμική επιστροφή το 2021», δήλωσε ο David Christ, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος Toyota Motor North America, περιγράφοντας «ανθεκτική» την κατανάλωση αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen της Αμερικής Scott Keogh συμφώνησε ότι το 2021 αποτελεί ξεχωριστή πρόκληση για τον κλάδο.
«Είμαι τόσο αισιόδοξος όσον είναι δυνατόν», σημείωσε.
Ο επικεφαλής οικονομική αναλύτρια της GM Elaine Buckberg δήλωσε ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία βλέπει ένα «σημείο καμπής» για την οικονομία των ΗΠΑ την άνοιξη.
Η μέση τιμή για την αυτοκινητοβιομηχανία του Ντιτρόιτ ανά νέο όχημα σημείωσε ρεκόρ έτους, στα 39.229 δολ. το 2020.

Τα στοιχεία

Τις καλύτερες επιδόσεις στην αμερικανική αγορά παρουσίασαν οι General Motors και η Toyota.
Η GM ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων μικρών φορτηγών και μεγάλων SUVs στο τέταρτο τρίμηνο, με τις συνολικές πωλήσεις της για το 2020 να μειώνονται 11,8%, επίδοση ωστόσο καλύτερη του αναμενομένου, σύμφωνα με την καταγραφή των αναλύσεων της αγοράς από τους New York Times.
Η Toyota ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν 11,3%, καθώς η σταθερή ζήτηση για μοντέλα της όπως το Rav4 SUV και το ημιφορτηγό Tacoma αντισταθμίστηκε από την πτώση των πωλήσεων μοντέλων όπως Corolla και Camry.
Oι πωλήσεις της Nissan γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση από κάθε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία το 2020, της τάξης του 33%.

Tesla

Έδαφος κέρδισε όμως η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla.
Οι πωλήσεις της στην αμερικανική αγορά αυξήθηκαν 15% από τις αρχές του έτους έως το Νοέμβριο του 2020, φθάνοντας περίπου τα 180.000 αυτοκίνητα, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών Motor Intelligence.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Tesla ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις της πέρυσι αυξήθηκαν 36% περίπου στα 500.000 αυτοκίνητα.

Μέση τιμή

Η μέση τιμή που οι καταναλωτές πλήρωσαν για ένα αυτοκίνητο στις ΗΠΑ το μήνα Δεκέμβριο διαμορφώθηκε γύρω στα 38.000 δολάρια έναντι 34.000 δολαρίων στις αρχές του 2020, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών J.D.Power.
Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι η βελτίωση της ζήτησης θα συνεχιστεί και εφέτος, αν και πιστεύουν ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς αυτοκινήτου θα είναι περισσότερο σταδιακή παρά εκρηκτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης