Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν το βασικό σενάριο με τον εμβολιασμό δεν αποδώσει, έχει εκτιμηθεί τι θα συμβεί σε ελληνική οικονομία και μετοχές το 2021;

Εάν το βασικό σενάριο με τον εμβολιασμό δεν αποδώσει, έχει εκτιμηθεί τι θα συμβεί σε ελληνική οικονομία και μετοχές το 2021;
Υπάρχει μια εκτίμηση ότι η ροή εμβολιασμών θα οδηγήσει στο να εμβολιαστεί το 35% με 40% του πληθυσμού και όχι το 70% ή 80% που απιατείται για ανοσία της αγέλης.
Ενώ έχει εκτιμηθεί και αναλυθεί το βασικό σενάριο της επιστροφής στην κανονικότητα με στόχο από το τέλος της Άνοιξης ή το Καλοκαίρι του 2021 να ομαλοποιείται η κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς… έως σήμερα δεν έχει αναλυθεί τι θα συμβεί ένα ο εμβολιασμός κατά του κορωνοιού - Covid 19 δεν αποδώσει.
Εάν ο εμβολιασμός δεν γίνει αποδεκτός από την κοινωνία και η ροή εμβολιασμένων παραμείνει χαμηλά είτε γιατί οι πολίτες είναι καχύποπτοι από πιθανές παρενέργειες, είτε γιατί είναι αδιάφοροι κόντρα στις δημοσκοπήσεις που αναφέρουν ότι το 70% των ελλήνων θα εμβολιαστεί.
Υπάρχει μια εκτίμηση ότι η ροή εμβολιασμών θα οδηγήσει στο να εμβολιαστεί το 35% με 40% του πληθυσμού και όχι το 70% ή 80% που απιατείται για ανοσία της αγέλης.
Τι θα συμβεί εάν ο εμβολιασμός δεν αποδώσει στην Ελλάδα;

Άπαξ και δεν θα έχει επιτευχθεί ανοσία της αγέλης καθώς απαιτείται 70% με 80% του πληθυσμού να εμβολιαστεί τι θα μπορούσε να συμβεί στην οικονομία και το χρηματιστήριο;

Η επίδοση του ΑΕΠ το 2021 θα είναι μέτρια, ειδικά στο α΄ τρίμηνο του 2021 – Στόχος 2% έως 3% ανάπτυξη

Σε αυτό το σενάριο η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι μέτρια με εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ από 2% έως 3%.
Στην περίπτωση αυτή το ΑΕΠ από 165 δισεκ. το 2020 θα αυξηθεί μόλις 5 δισεκ. στα 170 δισεκ. ευρώ οπότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να φθάσει έως το 2023 για να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους του 2019.
Ο τουρισμός ίσως να μην καταφέρει να ανακτήσει έσοδα 8,5 δισεκ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα 6,5 με 7 δισεκ. σε σχέση με τα 18,8 δισεκ. που είχαν επιτευχθεί το 2019.
 Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της οπότε ίσως επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες.
Όμως το πρόβλημα εδώ εδράζεται στον εκλογικό νόμο.
Η ΝΔ έχει εκλογική υπεροχή που δεν θα αμφισβητηθεί στις επόμενες εκλογές αλλά η απλή αναλογική δημιουργεί σκηνικό πολιτικής ομίχλης με αμφίβολα αποτελέσματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα έχει αξία… εάν ακολουθήσει εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου σε ενισχυμένη αναλογική.

Τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο και στις τραπεζικές μετοχές

Στο σενάριο όπου ο εμβολιασμός δεν αποδώσει, είτε γιατί η κοινωνία είναι καχύποπτη, είτε γιατί δεν είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια, σενάριο που επιστημονικά αρχίζει να αναλύεται… προφανώς η έννοια επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι επίπλαστη.
Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για τις 1000 μονάδες καθυστερήσει, δηλαδή ενώ παραμένει ως στόχος η άνοδος καταστεί πιο αργή και πιο λελογισμένη.
Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τις τραπεζικές μετοχές.
Έχουμε αναλύσει ότι οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να φθάσουν σε διπλάσια επίπεδα αποτίμησης έως το τέλος του 2021.
Π.χ. η Εθνική στα 4,5 με 5 ευρώ, η Alpha bank 2 με 2,20 ευρώ, η Eurobank 1,10 ευρώ και η Πειραιώς πάνω από 3 ευρώ.
Το σενάριο αυτό μπορεί να μην επιβεβαιωθεί έως το τέλος του 2021.
Θα μπορούσε να υπάρξει ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών αλλά σε πιο συντηρητικά επίπεδα.
Σε ένα όχι αισιόδοξο σενάριο οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να φθάσουν έως τα εξής επίπεδα.
Εθνική 3 ευρώ, Eurobank 0,80 ευρώ, Πειραιώς 1,8 ευρώ και Alpha bank 1,6 ευρώ.
Εάν ο εμβολιασμός δεν αποδώσει εντός και εκτός Ελλάδος θα πρέπει να μετριαστούν και αναθεωρηθούν αισθητά οι χρηματιστηριακοί και οικονομικοί στόχοι.
Όπως έχει αναλυθεί ενώ οι αγορές σπεύδουν να προεξοφλήσουν την κατάληξη… υποβαθμίζουν την και υποεκτιμούν την διαδρομή έως την κατάληξη.
Επίσης για το 2021 ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η υπερβολική  εμπιστοσύνη ότι όλα θα εξελιχθούν ιδανικά.
Πιθανόν αυτό να μην συμβεί και το 2021 να είναι μέτρια χρονιά από όλες τις απόψεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης