Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποσοστό 33% μπορεί να συγκεντρώσει η Invesco στον Ελλάκτωρα, εξετάζει δημόσια πρόταση – Η Γενική Συνέλευση 27 Ιανουαρίου

Ποσοστό 33% μπορεί να συγκεντρώσει η Invesco στον Ελλάκτωρα, εξετάζει δημόσια πρόταση – Η Γενική Συνέλευση 27 Ιανουαρίου
Η Invesco εξετάζει δημόσια πρόταση προς τους μετόχους του Ελλάκτωρα
Ποσοστό 33% μπορεί να συγκεντρώσει η Invesco στον Ελλάκτωρα έναντι σχετικά ανάλογου ποσοστού που μπορεί να συγκεντρώσει η πλευρά της Reggeborgh.
Ως γνωστό για την διεκδίκηση του Ελλάκτωρα έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα.
Από την μια η Reggeborgh η οποία έχει υιοθετήσει πρακτικές επιθετικής εξαγοράς και ενώ αποδομούσε το τελευταίο διάστημα τον Ελλάκτωρα… στην πράξη θα διαμελίσει την εταιρία.
Από την άλλη πλευρά η Invesco των Καυμενάκη και Μπάκου η οποία προσέγγισε την διοίκηση και την Farallon ως δανειστής των μετόχων – έως πρότινος – αδερφών Καλλιτσάντση θέλει να ισχυροποιήσει τον Ελλάκτωρα εξετάζοντας πέραν από αύξηση και δημόσια πρόταση.  

Ποιοι οι πραγματικοί μετοχικοί συσχετισμοί;

Στις 7 Ιανουαρίου 2021 έχει προγραμματιστεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρα αλλά θα αναβληθεί μετά από αίτημα της Invesco που κατέχει ή θα κατέχει 23,33%.
Η επόμενη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου 2021.

Μάχη ποσοστών

Από την μια πλευρά η Reggeborgh Invest που κινείται με όρους επιθετικής εξαγοράς αλλά ακόμη δεν έχει ενεργοποιήσει την Option για να αγοράσει το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,5% του Ελλάκτωρα.
Με την οption του ποσοστού του Μπόμπολα που θεωρητικά μπορεί να εξασκηθεί έως αρχές Μαρτίου 2021 η Reggeborgh φθάνει στο 26,73%.
Μαζί με άλλα ξένα funds δυνητικά η Reggeborgh θα μπορούσε να προσεγγίσει το 31% με 32%.
Από την πλευρά της η Invesco δύναται να κατέχει το 23,33% των μετοχών και θα το αποκτήσει προσεχώς, ολοκληρώνοντας την τυπική διαδικασία αγοράς μετοχών.
Ο εφοπλιστής Διαμαντίδης με ένα στόλο 62 πλοίων έχει αποκτήσει στο παρελθόν το 4,9% του Ελλάκτωρα αλλά στην πράξη το ποσοστό του πλησιάζει στο 7,23%.
Ο Διαμαντίδης διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση και διάκειται αρνητικά στην Reggeborgh.
Υπό αυτό το πρίσμα η Invesco συγκεντρώνει 23,33% + 7,23% = 31%.

Με βάση τα ποσοστά Reggeborgh και Invesco έχουν ίδια ποσοστά αν και η πλευρά της Invesco έχει ένα ακόμη άσσο που… προσεχώς θα αποκαλύψει.
Ρόλο στις μετοχικές ισορροπίες θα διαδραματίσουν και οι τράπεζες που κατέχουν 4,14% κατά άλλους 7%.
Η Eurobank κατέχει 1,19% του Ελλάκτωρα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, η Alpha bank 1,41%, η Εθνική 0,34% και η Πειραιώς 0,72%.

Η Invesco εξετάζει δημόσια πρόταση

Η Invesco εξετάζει την υποβολή δημόσιας πρότασης με στόχο να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στον Ελλάκτωρα πέριξ του 51%.
Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες κινήσεις που θα λάβουν χώρα και οι οποίες θα έχουν μεγάλη σημασία, σημειολογία και ουσία…
Πιθανότατα η μάχη στον Ελλάκτωρα να μην κριθεί από τους μετόχους ενώ δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews έχει παρέμβει θέτοντας 15 ερωτήσεις στα διαδραματιζόμενα στον Ελλάκτωρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης