Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στην Τουρκία ο Rama - Συνάντηση με Erdogan για 12 ναυτικά μίλια της Ελλάδας στο Ιόνιο

Στην Τουρκία ο Rama - Συνάντηση με Erdogan για 12 ναυτικά μίλια της Ελλάδας στο Ιόνιο
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα σήμερα και αύριο (6-7/1/2021)
Στον απόηχο της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πραγματοποιείται η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Edi Rama, στην Άγκυρα και η συνάντηση του με τον Recep Tayyip Erdogan.

Image
Ειδικότερα, το επίκεντρο της συνάντησης Erdogan και Rama θα αποτελέσει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια αλλά και η κατασκευή οικιών στους σεισμόπληκτους του Δυρραχίου του 2019, όπως υποσχέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Rama θα παραμείνει στην Άγκυρα για δύο ημέρες (6-7/1/2021), ενώ -όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu- η επίσκεψη πραγματοποιείται έπετια από σχετική πρόσκληση του Erdogan.

Image
Σύμφωνα με την abcnews.al, «επί του παρόντος, τα δύο ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας είναι η κατασκευή ορισμένων οικιών για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό, υπόσχεση της Τουρκίας, καθώς και η θαλάσσια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία βασικά επηρεάζει περισσότερο τους Τούρκους».
Υπενθυμίζεται ότι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε χθες (5/1/2021) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Rama, και σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών συζήτησαν για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις.

Image
Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ανάβει το πράσινο φως και για τη σύνταξη του συνυποσχετικού Ελλάδας – Αλβανίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με στόχο την επίλυση διαφοράς για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Κάτι το οποίο συμφωνήθηκε σε πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στα Τίρανα και στη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Edia Rama.
Μια εκκρεμότητα με «παρελθόν», αφού πρόκειται για την πρώτη συμφωνία θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε η Ελλάδα το 2009 και ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ως ετεροβαρής υπέρ της Αθήνας.
Στο τότε ναυάγιο σημαντικό ρόλο φέρεται να έπαιξε η Τουρκία.
Ως γνωστό, η Τουρκία όχι μόνο δεν αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά ούτε συναινεί στην παραπομπή μια διαφοράς οριοθέτησης στη Χάγη.
Επίσης, η Τουρκία όχι μόνο δεν αποδέχεται το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αλλά απαιτεί η οποιαδήποτε κίνηση της Ελλάδας σε αυτή την κατεύθυνση να έχει την έγκριση της.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης