Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις αγορές με το βλέμμα στις εκλογές στη Τζόρτζια - Κέρδη +1,44% ο Dow Jones, o DAX +1,76%

Θετικό κλίμα στις αγορές με το βλέμμα στις εκλογές στη Τζόρτζια - Κέρδη +1,44% ο Dow Jones, o DAX +1,76%
Θετικό κλίμα στις αγορές με το βλέμμα στην Τζόρτζια
(Συνεχές Upd) Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν σήμερα 6/1 οι αμερικανικές αγορές, παρά το πρωτοφανές χάος με την εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο.
Με το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Τζόρτζια των ΗΠΑ για τον έλεγχο της Γερουσίας βρίσκονται αναλυτές και επενδυτές, καθώς η διαφαινόμενη νίκη των Δημοκρατικών «τρομάζει τη Wall Street και ιδιαίτερα τον κλάδο τεχνολογίας.
Οι αναλυτές προβλέπουν σημαντική πτώση στους δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, με τον κλάδο τεχνολογίας να ανησυχεί για τις πολιτικές αυστηρότερου ελέγχου που θα εφαρμόσουν οι Δημοκρατικοί υπό την διακυβέρνηση του Joe Biden.
«Εάν οι Δημοκρατικοί αποκτήσουν τον έλεγχο και στα δύο νομοθετικά σώματα, τότε θα υπάρξει περισσότερη πίεση για να ρυθμιστεί ένας κλάδος που ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στην ανάπτυξη και αποκομίζει τα μεγαλύτερα κέρδη στην αγορά», σχολιάζει ο Sebastien Galy, μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής της Nordea Asset Management.
Το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στραμμένο στον κορωνοϊό καθώς η Βρετανία εισήλθε στο τρίτο της lockdown και η Γερμανία παρατείνει το δικό της έως τις 31 Ιανουαρίου.
Οι ανησυχίες των ειδικών εντείνονται καθώς το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.
Ο πρώην επικεφαλής επίσης της FDA Scott Gottlieb προειδοποίησε ότι το νέο στέλεχος φαίνεται να αναστέλλει τη δράση των φαρμάκων αντισωμάτων.  
Στο επίκεντρο των επενδυτών οι μετοχές των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών Tencent και Alibaba οι οποίες κατέγραψαν άνοδο παρά το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει τις συναλλαγές με οκτώ κινεζικές εταιρείες εφαρμογών λογισμικού, μεταξύ των οποίων οι WeChat Pay και η Alipay της Ant Group.
Το διάταγμα θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την αποχώρηση του D. Trump από την εξουσία.

Εκλογικό θρίλερ στην Τζόρτζια για τις δύο έδρες της Γερουσίας - Κέρδισαν τη μια οι Δημοκρατικοί

Οριακό προβάδισμα διατηρούν οι Δημοκρατικοί έναντι των Ρεπουμπλικάνων στην εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Πολιτεία της Τζόρτζια (Georgia) των ΗΠΑ κατά την οποία θα κριθεί ποιος θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας.
Η Πολιτεία της Τζόρτζια εκλέγει δύο γερουσιαστές, αριθμός που είναι ικανός να ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες, κατά τις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία με 50 γερουσιαστές έναντι 48 των Δημοκρατικών.
Βάσει των τελευταίων εκλογικών αποτελεσμάτων, οι Δημοκρατικοί φέρονται να έχουν "κλειδώσει" τη μια έδρα ενώ διατηρούν οριακό προβάδισμα και για τη δεύτερη.
Στόχος των Δημοκρατικών είναι να κερδίσουν και τις δύο έδρες, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια ισορροπία 50 - 50 εδρών καθώς σε αυτήν την περίπτωση τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο για την έγκριση ή όχι των νομοθετημάτων θα έχει η Δημοκρατική αντιπρόεδρος Kamala Harris.
Σε αυτήν την περίπτωση οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, αν και πρέπει να σημειωθεί πως για να εγκριθούν από τη Γερουσία κάποια κρίσιμα νομοσχέδια απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 60 ψήφων.
Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν έστω μια από τις δύο έδρες, θα διατηρήσουν την πλειοψηφία και θα καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολο για τον πρόεδρο Joe Biden και την κυβέρνηση του να περάσει την πολιτική του ατζέντα σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως για την οικονομία, την επιδημία του κορωνοϊού, την κλιματική αλλαγή, το σύστημα υγείας και τη Δικαιοσύνη.

Ο Trump «μπλοκάρει» 8 κινεζικές εφαρμογές πληρωμών - Κλιμακώνει την ένταση

Κλιμακώνει την ένταση με την Κίνα για ακόμη μία φορά, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δυο εβδομάδες πριν την αποχώρησή του από την εξουσία, απαγορεύοντας τις συναλλαγές με οκτώ κινεζικά apps.
Εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις συναλλαγές με οκτώ κινεζικές εφαρμογές λογισμικού, περιλαμβανομένης της Alipay, εφαρμογής mobile πληρωμών της Ant Group, υπέγραψε ο Donald Trump, μια ανάσα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Joe Biden.
Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στους FT πως έχει στόχο να εμποδίσει την απειλή που συνιστούν για τους Αμερικάνους οι κινεζικές εφαρμογές λογισμικού, που έχουν μεγάλες βάσεις χρηστών και πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.

Το διάταγμα

Στο διάταγμα του Trump υποστηρίζεται πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν «επιθετική δράση» κατά των developers κινεζικών εφαρμογών λογισμικού για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια.
Δίνει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να προσδιορίσει ποιες συναλλαγές θα απαγορευτούν στο πλαίσιο του διατάγματος εντός 45 ημερών και βάζει στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, τα QQ Wallet και WeChat Pay της Tencent Holdings, το CamScanner, το SHAREit, το Tencent QQ, VMate που εκδίδει η θυγατρική της Alibaba Group UCWEB καθώς και το WPS Office της Beijing Kingsoft Office Software.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε με την σειρά της, πως το Πεκίνο θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα των εταιρειών.

Εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού

Εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, καθώς και παρά την έναρξη των εμβολιασμών, το μόνο μέσο προστασίας απέναντι στον ιό παραμένει η τήρηση των περιοριστικών μέτρων.
Στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων (3.930) και εισαγωγών ασθενών με covid, τη στιγμή που δραματικές στιγμές ζουν τα νοσοκομεία του Λος Άντζελες, τα οποία λόγω έλλειψης κλινών και προσωπικού, ζητούν να μη μεταφέρονται σε αυτά ασθενείς που έχουν μηδενικές πιθανότητες να επιζήσουν.
Στο κόκκινο παραμένει και η Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία από τις αρχές Δεκεμβρίου να δέχεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα το β’ κύμα της επιδημίας ενώ εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη όπου η μια χώρα μετά την άλλη επεκτείνει τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, καθώς είναι αδύνατο να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανία παρέτεινε το lockdown έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ σε σκληρό lockdown εισέρχεται από σήμερα 6/1 και τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου η Αγγλία όπου εκτιμάται πως ένας στους 50 Βρετανούς έχει μολυνθεί με τον ιό και ενώ καθημερινά καταγράφονται ρεκόρ κρουσμάτων.
Αλλά ακόμα και η Κίνα, η οποία μέχρι πρότινος ανέφερε μερικές δεκάδες κρούσματα ημερησίως, ανακοίνωσε πως επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην βορειοανατολική επαρχία Hebei που περιβάλλει το Πεκίνο καθώς ύστερα από έξι μήνες εντοπίστηκαν τα πρώτα εγχώρια κρούσματα.
Την ίδια στιγμή πάντως εντύπωση στη διεθνή κοινότητα προκαλεί το «μπλόκο» της Κίνας στην ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία επρόκειτο να μεταβεί στην Wuhan προκειμένου να διερευνήσει το πώς και το πότε ξέσπασε η επιδημία στην πόλη Wuhan.
Όπως έγινε γνωστό, οι κινεζικές αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στην χώρα των μελών του ΠΟΥ διότι δεν είχαν ακόμα εγκριθεί οι visas τους.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,44% στις 30.829 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,57% στις 3.748 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,61% στις 12.740 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου – ενισχύθηκε στις 26,06 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ ενισχύθηκε +1,76% στις 13.891 μονάδες
Image
Χάθηκαν 123 χιλ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Δεκέμβριο 2020

Την απώλεια 123 χιλ. θέσεων εργασίας το διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το ADP.
Πρόκειται για μία απρόσμενη πτώση, τη χειρότερη από τον Απρίλιο του 2020.
Η πτώση καταγράφηκε σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι θέσεις αυξήθηκαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Η UnitedHealth Group εξαγοράζει τη Change Healthcare

Η ασφαλιστική εταιρεία UnitedHealth Group συμφώνησε να αγοράσει τη Change Healthcare έναντι 7,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά για να ενισχύσει τον κλάδο των υπηρεσιών τεχνολογίας υγείας στο τμήμα Optum.
Η UnitedHealth θα πληρώσει 25,75 δολάρια για κάθε μετοχή της Change Healthcare.
Οι μετοχές της αλλαγής διαπραγματεύονταν κοντά στην τιμή προσφοράς στα 24,9 δολάρια.
Η απόκτηση της Change, η οποία συνεργάζεται με πληρωτές και παρόχους για την απλοποίηση των διαδικασιών χρέωσης και πληρωμής, μεταξύ άλλων, αναμένεται να προσθέσει στα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της UnitedHealth περίπου 50 σεντς το 2022.
Το Optum προσφέρει δεδομένα, λογισμικό και υπηρεσίες σε ασφαλιστικές εταιρείες, γιατρούς, νοσοκομεία και φαρμακευτικές εταιρείες.
Η μονάδα αντιπροσώπευε περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά έσοδα της UnitedHealth ύψους 65,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.
«Μαζί θα βοηθήσουμε στον εξορθολογισμό των κλινικών, των διοικητικών διαδικασιών πληρωμής από τις οποίες εξαρτώνται οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Andrew Witty, πρόεδρος της UnitedHealth και διευθύνων σύμβουλος της Optum.

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Άνοδο κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το βλέμμα στην εκλογική αναμέτρηση της Τζόρτζια, καθώς οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κοντά στον έλεγχο της Γερουσίας.
Image
Ο γαλλικός όμιλος Michelin, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο στην κατασκευή ελαστικών, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει έως 2.300 θέσεις εργασίας στη Γαλλία, χωρίς αναγκαστικές αποχωρήσεις, στο πλαίσιο «ενός σχεδίου απλοποίησης και ανταγωνιστικότητας».
Ο όμιλος έχει στόχο «μια βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του που μπορεί να φθάσει έως το 5% ετησίως» για τις τριτογενείς δραστηριότητες και για τη βιομηχανία, κάτι που μπορεί να σημαίνει «μέσα σε τρία χρόνια μια μείωση των θέσεων εργασίας που μπορεί να φθάσει έως τις 2.300» από τις 21.000 που διαθέτει τώρα η Michelin στη Γαλλία.
Έως το 2024, «σχεδόν το 60% των προβλεπόμενων αποχωρήσεων θα γίνουν στη βάση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και οι υπόλοιπες με εθελούσιες αποχωρήσεις» στο πλαίσιο συλλογικών διακοπών σύμβασης, διευκρίνισε η εταιρία.

Σε διαρκή συρρίκνωση ο κλάδος των υπηρεσιών εξαιτίας των lockdowns

Η οικονομία της ευρωζώνης έδειξε σημάδια βελτίωσης στο τέλος του 2021, θετική προοπτική η οποία τώρα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί εξαιτίας της χρονικής επέκτασης των υγειονομικών μέτρων και των lockdowns και της καταγραφής καθυστερήσεων στην εξέλιξη των μαζικών εμβολιασμών κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Καθώς με αιχμή των κλάδο των υπηρεσιών που πλήττονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα προβλέπεται συνολική επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Γερμανία παρατείνει το lockdown έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ και η Ιταλία αποφάσισε να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα ενώ ακολούθησε και η Γαλλία.
Ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα  κατέγραψε άνοδο τον Δεκέμβριο, με συνεχιζόμενη αύξηση στον τομέα της μεταποίησης να αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την πτώση στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με την ανάγνωση μιας έρευνας της IHS Markit.

Στάση αναμονής στην Ασία

Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στην Ασία, καθώς η αναμέτρηση στην Τζόρτζια μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,24% στις 3.836 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,38% στις 27.055,94 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε αντίθετα με άνοδο +0,28% στις 1.796,18 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,2% στις 27.692 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,6% στις 3.550 μονάδες.  
Ο Sensex σημείωσε πτώση 0,7% στις 48.081 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης