Διεθνή

Γαλλία: Συναγερμός στην κυβέρνηση για την περικοπή 2.300 θέσεων εργασίας από τη Michelin

Γαλλία: Συναγερμός στην κυβέρνηση για την περικοπή 2.300 θέσεων εργασίας από τη Michelin
Στο πλαίσιο του τριετούς σχεδίου αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε η Michelin η μείωση των θέσεων εργασίας ενδέχεται να φθάσει έως τις 2.300 από τις 21.000 θέσεις εργασίας σήμερα

Η γαλλική κυβέρνηση θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την τήρηση των δεσμεύσεων του κατασκευαστή ελαστικών Michelin, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, σχετικά με τη διατήρηση του εργατικού δυναμικού της, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Gabriel Attal την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Να σημειωθεί ότι η Michelin ανακοίνωσε την Τετάρτη (6/1) ότι θα περικόψει έως και 2.300 θέσεις εργασίας σε διάστημα τριών ετών στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της και άνοδου της ανταγωνιστικότητάς της στη Γαλλία, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα συνεπάγεται απολύσεις ή κλείσιμο εργοστασίων.
Η γαλλική κυβέρνηση σημείωσε ότι η Michelin δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, υπογράμμισε ο Attal σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Ο όμιλος έχει στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του έως 5% ετησίως, γεγονός που μπορεί να σημαίνει «μέσα σε τρία χρόνια μια μείωση των θέσεων εργασίας που μπορεί να φθάσει έως τις 2.300» από τις 21.000 σήμερα.
Ο όμιλος έχει ήδη περικόψει 1.500 θέσεις εργασίας από το 2017 στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής του, κυρίως στην ιστορική έδρα του στο Κλερμόν-Φεράν (κεντρική Γαλλία) και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έως το 2024, «σχεδόν το 60% των προβλεπόμενων αποχωρήσεων θα γίνουν στη βάση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και οι υπόλοιπες με εθελούσιες αποχωρήσεις» στο πλαίσιο συλλογικών διακοπών σύμβασης, διευκρίνισε η εταιρεία.
Ωστόσο, η Michelin δεσμεύεται να αναδημιουργήσει τόσες θέσεις εργασίες όσες θα έχει καταργήσει, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της.

Διαπραγματεύσεις

Ο αριθμός των αποχωρήσεων ανά μονάδα θα διευκρινιστεί τους επόμενους μήνες: η διεύθυνση του ομίλου επιθυμεί να ξεκινήσει σύντομα διαπραγματεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις γύρω από μια «συμφωνία πλαίσιο διάρκειας τριών ετών».
Ο όμιλος είναι αντιμέτωπος εδώ και δέκα χρόνια με βαθιές δομικές αλλαγές της παγκόσμιας αγοράς ελαστικών, κυρίως με τον ανταγωνισμό από προϊόντα χαμηλού κόστους.
Παράλληλα, συνεχίζει τη «στρατηγική τοπικής προσαρμογής στη Γαλλία νέων δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας» όπως το υδρογόνο, η τρισδιάστατη εκτύπωση, οι κόλλες ή τα πλαστικά απορρίμματα.
Η εταιρεία ευελπιστεί πως το 30% του κύκλου εργασιών της θα αφορά δραστηριότητες εκτός ελαστικών με ορίζοντα το 2030. 


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης