Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΒοΕ: Στα 80 δισ. στερλίνες θα διαμορφωθεί το κόστος του Brexit για τη Βρετανία

ΒοΕ: Στα 80 δισ. στερλίνες θα διαμορφωθεί το κόστος του Brexit για τη Βρετανία
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey υπογράμμισε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα αφαιρέσει μακροπρόθεσμα το 4% από το ετήσιο ΑΕΠ της
Διακινδυνεύοντας να αναζωπυρώσει την πολιτικά φορτισμένη συζήτηση για το Brexit, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey προέβλεψε ότι η εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυνατόν να κοστίσει στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ποσό άνω των 80 δισεκατομμυρίων λιρών (109 δισεκατομμύρια δολάρια),  σύμφωνα με δημοσείευμα του Bloomberg.
Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του από τότε που η Βρετανία ολοκλήρωσε την αποχώρησή της από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ο Bailey συμφώνησε με τα στοιχεία του Γραφείου για την Δημοσιονομική Υπευθυνότητα, την αρμόδια αρχή εποκτείας των δημοσιονομικών, ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μακροπρόθεσμα θα διαμορφωθεί κατά 4% χαμηλότερο από ό,τι θα ήταν εάν η χώρα παρέμεινε στην ΕΕ.

Οι αρνητικές συνέπειες

Οι εν λόγω παρατηρήσεις του επικεφαλής της Bank of England είναι πιθανό να εξοργίσουν τους υποστηρικτές του Brexit, οι οποίοι χαιρέτισαν την τελευταία συμφωνία του πρωθυπουργού Boris Johnson ως θρίαμβο που θέτει τα θεμέλια για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας.
Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η συμφωνία θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με γραφειοκρατικά βάρη και δημιουργεί στον τεράστιο τομέα υπηρεσιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, ένα σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Bailey δήλωσε ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή συμφωνούν με τις προβλέψεις της BοE του Νοεμβρίου, όταν αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εκτιμούσαν ότι η κρίση εξαιτίας της πανδημίας θα συρρίκνωνε την οικονομία κατά 2% σε τρία χρόνια.

Προσαρμογή

Ωστόσο, το κόστος αυτό θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, όπως προέβλεψε το γραφείο του προϋπολογισμού, σημείωσε.
Αυτό που θα συμβεί στην πράξη θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο η οικονομία της Βρετανίας τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί εν μέσω αναταράξεων και, στη συνέχεια, από το πόσο σύντομα θα προσαρμοσθεί στο νέο καθεστώς των εμπορικών σχέσεων, επισήμανε.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης