Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Τζόρτζια: Eπικράτησαν και στις δύο έδρες της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί έπειτα από 18 χρόνια - Αποκτούν 50 + 1 έδρες

ΗΠΑ - Τζόρτζια: Eπικράτησαν και στις δύο έδρες της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί έπειτα από 18 χρόνια - Αποκτούν 50 + 1 έδρες
Στις 50 έδρες οι Ρεπουμπλικάνοι, στις 50 + 1 έδρες οι Δημοκρατικοί 
Μία μεγάλη νίκη κατέκτησαν στην πολιτεία της Τζόρτζια  οι Δημοκρατικοί, καθώς μετά την πρώτη έδρα που κλείδωσε στον Raphael Warnock εξασφάλισαν και τη δεύτερη έδρα, με τον Jon Ossoff να διακηρύσσει τη νίκη του έναντι του Perdue των Ρεπουμπλικάνων.
Ωστόσο ο Perdue δεν έχει παραδεχθεί προς το παρόν την ήττα, καθώς οι διαφορές είναι οριακές.
Η Πολιτεία της Τζόρτζια εκλέγει δύο γερουσιαστές, αριθμός που είναι ικανός να ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες.
Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, οι Δημοκρατικοί έχουν "κλειδώσει" και τις δύο έδρες και η Γερουσία περνά στα χέρια τους έπειτα από 18 χρόνια.
Στόχος τους ήταν να κερδίσουν και τις δύο έδρες, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια ισορροπία 50 - 50 εδρών, καθώς σε αυτήν την περίπτωση τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο για την έγκριση ή όχι των νομοθετημάτων θα έχει η Δημοκρατική αντιπρόεδρος Kamala Harris.
Σε αυτήν την περίπτωση οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, αν και πρέπει να σημειωθεί πως για να εγκριθούν από τη Γερουσία κάποια κρίσιμα νομοσχέδια απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 60 ψήφων.
FOLLOW LIVE: Pivotal Senate runoffs tighten, showing neck-and-neck battle as votes pour in
Η αναμέτρηση στην Πολιτεία της Τζόρτζια ήταν καθοριστική όχι μόνο για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και για τις αγορές.
Εάν κέρδιζαν οι Ρεπουμπλικάνοι θα έλεγχαν την Γερουσία και η πολιτική Biden θα μετριαζόταν.
Τώρα που κέρδισαν οι Δημοκρατικοί αποκτούν τον έλεγχο, θα ασκούν ό,τι πολιτική θέλουν και οι αγορές θα διορθώσουν.
«Σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο έδρες, αναμένουμε ότι ο S&P 500 να είναι ευάλωτος και να σημειώσει πτώση από 6% έως 10%», έγραψε ο John Stoltzfus της Oppenheimer.
«Οι αγορές προτιμούν το Capitol Hill της Ουάσιγκτον να έχει αρκετές ισορροπίες στην πολιτική εξουσία ενός μόνο κόμματος», πρόσθεσε.
Kατά τ’ άλλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Trump επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 ήταν απόρροια νοθείας καθώς μίλησε κατά τη διάρκεια εκδήλωση με αφορμή τις εκλογές στην Πολιτεία της Τζόρτζια.

Ψήφισαν 4,5 εκατομμύρια πολίτες

Μια από τις πλέον κρίσιμες παραμέτρους για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων.
Εκτιμάται πως στις εκλογές αυτές συμμετείχαν περίπου 4,5 εκατομμύρια Αμερικάνοι πολίτες, αριθμός που θεωρείται ρεκόρ για τέτοια εκλογική διαδικασία.
Σύμφωνα με το Reuters, το εναπομείναν 2% των ψήφων που απομένει για να καταμετρηθεί, προέρχεται από κομητείες, στις οποίες επικράτησε ο Joe Biden στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία των Δημοκρατικών για τελική επικράτηση.
Σημειώνεται πως οι Δημοκρατικοί έχουν να εκλέξουν γερουσιαστή στη Τζόρτζια εδώ και 20 χρόνια.
Image
Oppenheimer: Πτώση 10% στον S&P 500 εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις 2 έδρες της Τζόρτζια

Στις εκλογές της Τζόρτζια των ΗΠΑ έχουν στρέψει το βλέμμα τους οι επενδυτές της Wall Street, με την Oppenheimer να εκτιμά ότι πιθανή νίκη των Δημοκρατικών στις δύο αμφισβητούμενες έδρες της Γερουσίας θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική πτώση στις αγορές.
«Σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο έδρες, αναμένουμε ότι ο S&P 500 να είναι ευάλωτος και να σημειώσει πτώση από 6% έως 10%», έγραψε ο John Stoltzfus της Oppenheimer.
«Οι αγορές προτιμούν το Capitol Hill της Ουάσιγκτον να έχει αρκετές ισορροπίες στην πολιτική εξουσία ενός μόνο κόμματος», πρόσθεσε.
Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν ήδη τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ένα sweep της Δημοκρατικής Γερουσίας «θα ήταν αρνητικό για τις επιχειρήσεις με την πιθανότητα οι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές να αυξηθούν σημαντικά», πρόσθεσε ο Stolzfus.
«Επιπλέον, ένα δημοκρατικό sweep στη Τζόρτζια θα μπορούσε πιθανότατα να αυξήσει τη δημιουργία και τη δαπάνη ενός νέου κυβερνητικού προγράμματος σε μια εποχή που πολλοί ψηφοφόροι, συμμετέχοντες στην αγορά και επιχειρηματικοί ηγέτες ανησυχούν για το αρκετά μεγάλο χρέος στο οποίο το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε μέσω δημοσιονομικών κινήτρων».
Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον μία έδρα στη Γερουσία για να κατέχουν μια μικρή πλειοψηφία.
Εάν χάσουν και τις δύο έδρες, τότε η Γερουσία θα χωριστεί 50/50, με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Kamala Harris να έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Trump έχασε την πολιτεία της Τζώρτζια από τον εκλεγμένο Πρόεδρο Joe Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης