Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δύσκολη εξίσωση για Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκη οι εκλογές μέσα στο 2021 - Θα χρειαστεί 45% λόγω απλής αναλογικής

Δύσκολη εξίσωση για Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκη οι εκλογές μέσα στο 2021 - Θα χρειαστεί 45% λόγω απλής αναλογικής
Μέγαρο Μαξίμου και ΝΔ συζητούν για εκλογικό αιφνιδιασμό το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτός αποτελεί μία πολύ δύσκολη πολιτική εξίσωση
Παρόλο που στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία συζητούν για εκλογικό αιφνιδιασμό το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο 2021, αυτός αποτελεί μία πολύ δύσκολη πολιτική εξίσωση.
Και όχι μόνο.
Αποτελεί και μία εξαιρετικά πολύπλοκη αριθμητική διαδικασία.
Είναι μία ριψοκίνδυνη κίνηση.

Η ΝΔ χρειάζεται 45% για να βγάλει 151 έδρες

Καταρχάς, η επόμενη εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με απλή αναλογική - με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή - και συγχρόνως με το όριο εισόδου στην Βουλή να παραμένει το 3%. Αν πάρουμε ως δεδομένα τα εκλογικά ποσοστά που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2019, τότε έχουμε 130 έδρες που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μόνη της.
Γενικά, για να μπορέσει να έχει 150+ έδρες θα πρέπει να πιάσει ένα εκλογικό ποσοστό πάνω από 45%.
Και αυτό αφού θα υπάρχει ένα ποσοστό γύρω στο 8% που θα μείνει εκτός βουλής, δηλαδή δεν θα πιάσει το ψυχολογικό όριο του 3% για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.
Εκτός, βέβαια εάν υπάρξουν νέα κόμματα στο προσκήνιο και μπορέσουν να μπουν στη Βουλή, οπότε το ποσοστό αυτό θα μικρύνει και θα πέσει κάτω από το 45%.

Δύσκολη η προεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

Η μόνη περίπτωση να κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση απλής αναλογικής είναι ή να συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ ή να κυβερνήσει με τη ψήφο ανοχής του ΚΙΝΑΛ (ή και της Ελληνικής Λύσης), το οποίο δεν θεωρείται και απίθανο.
Η σημερινή αντιπολίτευση δεν θα ήθελε να ταυτιστεί με την σημερινή κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ όταν συνεργάστηκε με τη ΝΔ, κατακρημνίστηκε εκλογικά. Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε καθώς έχει ένα αρκετά φιλελεύθερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που δεν μπορούν εύκολα να συμφωνήσουν τα υπόλοιπα «πρόθυμα» κόμματα.
Επίσης, ο νόμος της απλής αναλογικής δίνει το δικαίωμα (καταργεί προηγούμενο άρθρο του νόμου Παυλόπουλου) για προεκλογική συνεργασία δύο κομμάτων με σκοπό να πάρουν μεγαλύτερο ποσοστό μαζί.
Το ΚΙΝΑΛ – που φαντάζει το κόμμα που βρίσκεται πιο κοντά ιδεολογικά στη ΝΔ- πολύ δύσκολα θα υπέπεφτε σε ένα τέτοιο λάθος καθώς ο Κ. Μητσοτάκης θα έπαιρνε με το μέρος του και το υπόλοιπο δυναμικό του κεντρώου χώρου που τώρα κρατάει με νύχια και με δόντια η Φώφη Γεννηματά.

Οι διπλές εκλογές, η ΝΔ και οι λιγότερες έδρες

Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία θα στραφεί στη λογική της διπλής κάλπης.
Δηλαδή δεύτερες εκλογές με το νόμο Θεοδωρικάκου με το κλιμακωτό μπόνους των εδρών, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το 40% που δίνει το μεγάλο μπόνους και δίχως να μπορεί να πιάσει και την εκλογική επιτυχία του Ιουλίου του 2019, δηλαδή 39,85%.
Γιατί;
Διότι, τα πραγματικά δεδομένα έχουν αλλάξει επί τα χείρω για την κυβερνώσα παράταξη.
Η φθορά της πανδημίας, τα ελληνοτουρκικά, η οικονομική κρίση, το μέτωπο με την Εκκλησία και την απογοήτευση της μεσαίας τάξης έχει αλλάξει τα δεδομένα.
Eίναι αδύνατο να προβλεφθεί η αντίδραση του κόσμου έπειτα από τόσους μήνες με πανδημία, με 5 χιλιάδες νεκρούς και με πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατεστραμμένα.
Αν αυτή τη στιγμή η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται σίγουρος ότι δεν απειλείται, αυτό είναι διότι δεν υπάρχει οργανωμένη και συσπειρωμένη αξιωματική αντιπολίτευση.
Ωστόσο, σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται γύρω από το ψυχολογικό όριο του 30% (έλαβε 31,65% στις εκλογές του 2019). Στις διπλές εκλογές, όμως, η φθορά της ΝΔ θα παίξει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμά και βάσει του νέου νόμου δεν θα μπορέσει ποτέ να πιάσει 158 βουλευτές που έχει τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη ΚΙΝΑΛ και ΓΑΠ

Στην αντιπέρα όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερες επιλογές και όπλα στη φαρέτρα του.
Καταρχάς, στην εκλογική διαδικασία με απλή αναλογική μπορεί να στραφεί σε μία προεκλογική συνεργασία με προγραμματική συμφωνία με το ΚΙΝΑΛ.
Και μπορεί η Φώφη να μην είναι και τόσο υπέρ, ωστόσο το φλερτ Παπανδρέου-Τσίπρα πριμοδοτεί μία τέτοια συνεργασία.
Γι’ αυτό και ο Αλέξης πασχίζει να διατηρήσει μία σχέση με τον ΓΑΠ.
Αν η Νέα Δημοκρατία δεν μπορέσει να κάνει κυβέρνηση στην 1η εντολή σχηματισμού που θα λάβει, θα πρέπει να παραδώσει την εντολή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και εκείνη να δώσει την 2η εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.
Αν αθροίσουμε τα ποσοστά της εκλογικού συνδυασμού (παίρνοντας ως δεδομένα τα ποσοστά του Ιουλίου 2019 και όχι τις δημοσκοπήσεις καθώς δεν μπορεί σε 18 μήνες να υπάρξει φθορά για την αντιπολίτευση παρά μόνο παρωδική αποσυσπείρωση) τότε βγάζουν ένα ποσοστό γύρω στο 39,65 άρα περίπου 130 βουλευτές, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν νέα κόμματα και δεν θα μείνουν εκτός βουλής τα υπάρχοντα κόμματα.

Πιο εύκολος ο ΣΥΡΙΖΑ σε συμμαχίες

Σε αυτή τη περίπτωση μπορούν τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός ΚΚΕ, να δώσουν ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας.
Αλλά θα μπορούσε και το ΚΚΕ, εφόσον υπάρξει μία προγραμματική συμφωνία ιδεολογικού προσανατολισμού, να στηρίξει την εκλογική συνεργασία δια της αποχής του.
Θα μπορούσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας να σχηματίσει και μόνος του μία κυβέρνηση μειοψηφίας με την στήριξη όλων των υπόλοιπων κομμάτων και να σταματήσει τα σχέδια του Κ. Μητσοτάκη για διπλές εκλογές.
Με άλλα λόγια, στην διαδικασία της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερους συμμάχους για να στηριχτεί από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.
Άλλωστε, έχει αποδείξει ήδη ότι μπορεί να συγκυβερνήσει με κόμμα διαφορετικής ιδεολογίας, όπως το 2015-2019 που συγκυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου.

Η ΝΔ μπαίνει σε μία περίοδο συνεχούς φθοράς και αμφισβήτησης

Εν τω μεταξύ, οι κινήσεις Μητσοτάκη μέσα στο 2021 θα είναι υπό συνεχή πίεση.
Το στοίχημα του εμβολιασμού δεν μπορεί να κερδηθεί (εάν κερδηθεί) τον Μάιο-Ιούνιο καθώς τότε δεν αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 30% του πληθυσμού, ειδικά με αυτούς τους ρυθμούς που εξελίσσεται. Άρα εκλογές ενώ η πανδημία ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορούν να γίνουν.
Ταυτόχρονα, η Κομισιόν το καλοκαίρι θα χτυπήσει ένα γερό καμπανάκι για την ελληνική οικονομία ότι θα επανέλθει στο δημοσιονομικό έλεγχο για πρωτογενή πλεονάσματα.
Αν η αγορά και ο ελληνικός τουρισμός το 2021 δεν λειτουργήσει κανονικά, δύσκολα η ελληνική οικονομία θα πετύχει τους αναπτυξιακούς στόχους που έχει βάλει ο Προϋπολογισμός του 2020.
Ωστόσο, αυτό φαντάζει δύσκολο αν δεν υπάρξει έγκαιρος εμβολιασμός και μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.
Και τρίτον, η ελληνοτουρκική κρίση που έχει ξεσπάσει από το καλοκαίρι του 2020 θα έχει και νέα επεισόδια που θα φθείρουν εκ νέου τη κυβέρνηση.
Συνεπώς, όσοι εξυφαίνουν σενάρια εκλογολογίας, θα πρέπει να σκεφτούν ότι η ΝΔ μπαίνει σε μία ατραπό περαιτέρω φθοράς και αμφισβήτησης.
Με όλα τα παραπάνω, για να έρθουν οι διπλές εκλογές θα πρέπει να έρθουν σε χρόνο ουδέτερο δηλαδή από Σεπτέμβρη και έπειτα και θα σπαταλήσουν τουλάχιστον 2 μήνες.
Ο Κ. Μητσοτάκης θα ξαναναλάβει την εξουσία τέλη του 2021 με μία ελληνική οικονομία να βρίσκεται στα τάρταρα. Μία χρονιά ακόμα θα έχει χαθεί.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης