Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο κόκκινο η Αττική, φόβοι για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού - Πολύ πιθανό σκληρό lockdown - Έξαρση στην περιφέρεια

Στο κόκκινο η Αττική, φόβοι για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού - Πολύ πιθανό σκληρό lockdown - Έξαρση στην περιφέρεια
Στο κόκκινο η Αττική, φόβοι για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων - Δεν αποκλείεται σκληρό lockdown - Πηγή ανησυχίας και οι ανοικτές εκκλησίες
(Συνεχές Upd) Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούν οι ειδικοί επιστήμονες την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς η κύρια εκτίμηση τους είναι πως τις επόμενες ημέρες θα αποτυπωθεί μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Με την Αττική να είναι μονίμως «στο κόκκινο» μια και εξακολουθεί να αναφέρει καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία από τα λύματα που δείχνουν… τριπλασιασμό του ιικού φορτίου στο Λεκανοπέδιο, φοβούμενοι ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σήμερα Θεοφάνεια στις εκκλησίες, οι οποίες είναι ανοικτές παρά την κυβερνητική απαγόρευση, προειδοποιώντας ότι ύστερα από αυτά τα φαινόμενα, δεν θα πρέπει να απορεί κανείς αν τις επόμενες ημέρες υπάρξει μια ραγδαία έξαρση νέων μολύνσεων και πολύ αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Κυβέρνηση και επιστήμονες παραμένουν σε αυξημένο συναγερμό ενόψει και του ανοίγματος των νηπιαγωγείων και των δημοτικών την ερχόμενη Δευτέρα 11/1, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που κάνουν λόγο ακόμα και για ένα σκληρό lockdown, όπως αυτό που εφαρμόστηκε τον περασμένο Μάρτιο, εφόσον η κατάσταση αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.
Άλλωστε οι επιστήμονες επισημαίνουν πως αν και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι καλύτερη τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς έχουν μειωθεί οι εισαγωγές ασθενών, οι διασωληνωμένοι παραμένουν πάνω από 400, κάτι που σημαίνει πως η πίεση παραμένει στο ΕΣΥ.
Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως παρατείνεται το lockdown στη δυτική Αττική και στην Κοζάνη καθώς και ότι αυστηροποιούνται τα περιοριστικά μέτρα και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Ροδόπη, στη Σητεία και στη Βοιωτία.

Χωρίς παρατράγουδα τα Θεοφάνεια - Ανοικτές οι εκκλησίες με «μέτρα Χριστουγέννων»

Χωρίς παρατράγουδα και φαινόμενα συνωστισμών εορτάστηκαν χθες 6/1 τα Θεοφάνεια.
Κατόπιν του συμβιβασμού που υπήρξε τελικά, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές αλλά τηρώντας τα μέτρα που ίσχυαν τα Χριστούγεννα.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε ότι δεν προτίθεται να παραστεί στον Αγιασμό των υδάτων στο Μοσχάτο και ότι δεν θα επιτρέψει πουθενά λειτουργία και αγιασμό εκτός των ναών.
Την ίδια στιγμή η Αστυνομία επιβλέπει την αυστηρή τήρηση των μέτρων με ηχητικά μηνύματα προς τους πιστούς αλλά δεν προτίθεται να βάλει πρόστιμα σε όσους παρευρίσκονται έξω ή μέσα στους ναούς.

Στους 5.099 οι νεκροί
 
Ανακοινώθηκαν τα τελευταία (6/1) στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 816 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142.267, εκ των οποίων 52,3% άνδρες.
Image
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.547 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.716 (30%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 399 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 270 (67,7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες.
To 82,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 912 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 48 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.099 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.023 (59,3%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Δεν αποκλείεται σκληρό lockdown – Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων λόγω των γιορτών

Το σενάριο ενός σκληρού lockdown δεν απέκλεισε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα.
Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων.
Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι αριθμός των διασωληνωμένων δε μπορεί να πέσει όταν μέσα στις μονάδες πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες.
«Αν αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα θα είναι δύσκολα» ανέφερε η κα.Παγώνη, η οποία σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, τόνισε ότι «δεν είναι lockdown αυτό, ο κόσμος είναι έξω».
Η κα.Παγώνη είπε πως η κατάσταση είναι καλύτερη στο ΕΣΥ, κάτι που πρέπει να διατηρηθεί, αν και σημείωσε πως σε πολλές περιοχές έχουμε ακόμα πολύ αυξημένο ιικό φορτίο και πολύς κόσμος είναι ασυμπτωματικός.
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι, τα παιδιά δε μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα.
«Αυτό που μας φοβίζει είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία» υποστήριξε η κα.Παγώνη, επισημαίνοντας ότι την ερχόμενη Δευτέρα 11/1 θα γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων.
Όπως είπε, click away και λοιπές δραστηριότητες πρέπει να ανοίξουν αργότερα, αφού εξεταστούν όλοι οι παράμετροι.

Εξαδάκτυλος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος): Παρά πολύ ανησυχητικές οι εικόνες έξω από τις εκκλησίες

Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ειδικότερα, ο κ. Εξαδάκτυλος -μιλώντας στο Σκάι- έκανε λόγο για «πάρα πολύ ανησυχητικές» εικόνες και τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει.
Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο.
Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα».
Επεσήμανε, επίσης, ότι η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας.
Για ένα lockdown τύπου Μαρτίου ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί και ότι θα ήταν χρήσιμο αν είχε γίνει στην αρχή.
«Η πορεία θα μας δείξει προς τα πού θα πάμε» είπε.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει εισήγηση να ξεκινήσουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί».
Οι ειδικοί δεν αισθάνονται ασφάλεια να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες, όπως ανέφερε.

Έξαρση στην περιφέρεια

Συνολικά 16 περιοχές της επικράτειας σημείωσαν σήμερα διψήφιο αριθμό περιπτώσεων κορωνοϊού.
Η Ροδόπη εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα με 55 νέα ενεργά κρούσματα, ενώ την κούρσα συνεχίζει η Βοιωτία με 36.
Στον δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων της Βοιωτίας, μάλιστα, επιβλήθηκε από χθες 4/1 αυστηρό lockdown έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης