Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το αλαλούμ για τα σχολεία - Κικίλιας, Γεραπετρίτης, Πελώνη «βλέπουν» νέα μέτρα και αναβολή, ενώ Κεραμέως ανακοινώνει άνοιγμα στις 11/1

Το αλαλούμ για τα σχολεία - Κικίλιας, Γεραπετρίτης, Πελώνη «βλέπουν» νέα μέτρα και αναβολή, ενώ Κεραμέως ανακοινώνει άνοιγμα στις 11/1
Η πλειοψηφία των επιστημόνων θεωρεί πρόωρο το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021
Θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου με πρωταγωνιστές κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης -οι οποίοι μάλιστα ξέφυγαν από τον ανασχηματισμό- είναι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Τις τελευταίες ημέρες μετά και την κινητικότητα που σημειώθηκε την εορταστική περίοδο σε κυβέρνηση και επιστήμονες σήμανε συναγερμός για εκτόξευση των κρουσμάτων κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Άλλωστε οι ειδικοί προειδοποιούν για τριπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής την Πρωτοχρονιάς, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν και οι εικόνες από τις εκκλησίες στον εορτασμό των Θεοφανείων.
Στο πλαίσιο αυτό άρχισαν να διακινούνται σενάρια για αναβολή στο άνοιγμα ακόμα και των δημοτικών και των νηπιαγωγείων που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (11/1/2021).
Η πλειοψηφία των επιστημόνων θεωρεί πρόωρο το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα και προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες και ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν σήμερα δύο υπουργοί της κυβέρνησης -Γιώργος Γεραπετρίτης και Βασίλης Κικίλιας- αλλά και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων ακόμα και αιφνιδιαστικά, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ λίγη ώρα αργότερα η κ. Πελώνη δήλωσε πως τίποτα δεν είναι βέβαιο.
Σε τελείως διαφορετική γραμμή ωστόσο κινήθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων (δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά  σχολεία) την προσεχή Δευτέρα. Μάλιστα, στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται η απόφαση της κυβέρνησης και επισημαίνεται ότι έχει σταλεί ειδική εγκύκλιος στα σχολεία, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στους ειδικούς και στην αναμενόμενη (κατά τους κκ. Γεραπετρίτη, Κικίλια, Πελώνη) σύσταση των ειδικών.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση είχε ληφθεί με βάση την τελευταία εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
Μάλιστα, η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας προκαλεί ερωτήματα κυρίως μετά και την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, για τη Θεσσαλονίκη.
«Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου» είχε δηλώσει ο κ. Γεωργιάδης.

Γεραπετρίτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ακόμα και αιφνιδιαστικά

Η αρχή έγινε από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπτρίτη, όταν, μιλώντας στον Σκάι 100,3, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα και μάλιστα αιφνιδιαστικά.
«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Κικίλιας: Με καλύπτει απολύτως η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε λίγο αργότερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Με καλύπτει απολύτως η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη» δήλωσε στον Σκάι αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά και να μην ανοίξουν τελικά τα σχολεία την ερχόμενη Δεύτερα.
«Αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών. Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc  (επί τούτω) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πελώνη: Δεν υπάρχουν βεβαιότητες

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες.
Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της» δήλωσε στον Σκάι 100,3.
«Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά.
Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις.
Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία με κάποιον τρόπο του λιανεμπορίου, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Και έπειτα από όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας εκδίδει μια ανακοίνωση που διαψεύδει όλα τα παραπάνω και ενημερώνει για το άνοιγμα των σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία) τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021.

Image
Δωρεάν τεστ

Στο μεταξύ τέθηκε σε λειτουργία τέθηκε και η ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για δωρεάν τεστ κορονοϊού.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επισκεφθούν την ιστοσελίδα edu.testing.gov.gr και να ακολουθήσουν τα βήματα συμπλήρωσης της πλατφόρμας.

 Καλπάκης (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ) : Το κυβερνητικό μπάχαλο με τα σχολεία συνεχίζεται

Τo κυβερνητικό μπάχαλο με τα σχολεία συνεχίζεται», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης.
Συγκεκριμένα επικρίνει το ότι «το πρωί η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως τελικά τα σχολεία μπορεί να μην ανοίξουν τη Δευτέρα», ενώ «μετά από δύο ώρες, η υφυπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα ανοίξουν κανονικά και δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής».
«Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τα έχει κάνει μπάχαλο και με τα σχολεία και αδιαφορεί για τις εισηγήσεις των επιστημόνων» αναφέρει ο κ. Καλπάκης και καλεί τον πρωθυπουργό «επιτέλους να σοβαρευτεί και να μην παίζει με την υγεία εκπαιδευτικών, των μαθητών και με την αγωνία των γονέων».
«Η Επιτροπή των ειδικών είναι για να κάνει εισηγήσεις βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και όχι για να επικυρώνει τις πολιτικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη», καταλήγει ο Στ. Καλπάκης.

Χρηστίδης (ΚΙΝΑΛ) για πιθανό μη άνοιγμα σχολείων: Παίζουν με την αγωνία μαθητών και γονιών

Τη θέση ότι η κυβέρνηση παίζει με την αγωνία μαθητών και γονιών διατύπωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Π. Χρηστίδης αναφερόμενος στα περί μη ανοίγματος των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 11/1.
«Παίζουν με την αγωνία μαθητών και γονιών, δημιουργούν σύγχυση, δείχνοντας ακόμα μια φορά έλλειψη στρατηγικής.
Αποδεικνύεται τελικά, ότι κεντρικό σύνθημα και της ανασχηματισμένης κυβέρνησης είναι το Ράβε Ξήλωνε» ανέφερε ο κ.Χρηστίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης