Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αγορές αγνοούν το χάος στις ΗΠΑ, προεξοφλούν νέα μέτρα στήριξης - Κέρδη +1,48% ο S&P 500, σε νέα ιστορικά υψηλά ο Nasdaq, ο DAX +0,55%

Οι αγορές αγνοούν το χάος στις ΗΠΑ, προεξοφλούν νέα μέτρα στήριξης - Κέρδη +1,48% ο S&P 500, σε νέα ιστορικά υψηλά ο Nasdaq, ο DAX +0,55%
Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden θα μπορεί μετά την 20ή Ιανουαρίου να εφαρμόσει την πολιτική του ατζέντα
Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 7/1 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street , μετά και την επικύρωση της εκλογής του J. Biden στην προεδρία των ΗΠΑ από το Κογκρέσο της χώρας, με αποτέλεσμα ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq να βρεθεί σε ιστορικά υψηλά και να κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τις 13.000 μονάδες.
Οι επενδυτές αγνόησαν  το χάος που προκάλεσε στις ΗΠΑ η εισβολή των οπαδών του Donald Trump στο Καπιτώλιο.
Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden θα μπορεί μετά την 20ή Ιανουαρίου να εφαρμόσει την πολιτική του ατζέντα, ιδίως να λάβει περαιτέρω μέτρα για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, που πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ενώ παράλληλα  αξιολογούν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας μετά την επικράτηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία, κάτι που ανοίγει τον δρόμο στον εκλεγμένο πρόεδρο για άλλο ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης της οικονομίας.  
Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών επικράτησαν στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια, δίνοντας στο κόμμα άλλες δύο θέσεις και τον έλεγχο της Γερουσίας.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται ήδη από τους Δημοκρατικούς, ενώ από τις 20 Ιανουαρίου το αξίωμα του προέδρου περνά στον Δημοκρατικό J. Biden.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η απόλυτη κυριαρχία των Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον ανοίγει τον δρόμο για ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας.
Μάλιστα οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2021 λαμβάνοντας υπόψη την επικράτηση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.
Σε ανάλυση τους, οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα επεκταθεί κατά 6,4% τo 2021, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 5,9%.
Η αναθεώρηση οδηγήθηκε από την εκτίμηση ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Biden θα είναι σε θέση να περάσει από το Κογκρέσο ένα δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης ύψους 750 δισ. δολ. αυτό το τρίμηνο με τα 300 δισ. δολ. να είναι με τη μορφή επιταγών προς τα αμερικανικά νοικοκυριά.  

Επίσημα πρόεδρος των ΗΠΑ ο Biden - Για ομαλή μετάβαση δεσμεύεται ο Trump

Τη νίκη του Joe Biden και της Kamala Harris στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, επικύρωσε το Κογκρέσο, μετά από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.
Η επικύρωση ήρθε μετά από την επεισοδιακή συνεδρίαση, η οποία διεκόπη χθες από την εισβολή των οπαδών του Donald Trump στο Καπιτώλιο.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Joe Biden, έναντι 232 για τον Donald Trump, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το σώμα αρχικά απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Trump να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Αριζόνα, απορρίπτοντας την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6.
Λίγο μετά την κύρωση της προεδρίας του Biden από το Κογκρέσο o Trump αφού εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την κύρωση της νίκης του Biden, υποστήριξε ότι κατόπιν αυτής της εξέλιξης «η μετάβαση της προεδρικής εξουσίας θα γίνει ομαλά στις 20 Ιανουαρίου». «Ακόμα και αν διαφωνώ πλήρως με το αποτέλεσμα των εκλογών, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου.

Σαρώνει ο κορωνοϊός

Σαρωτικό είναι το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τη στιγμή που για πρώτη φορά και ύστερα από περίπου 6 μήνες αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται και στην Κίνα.
Με τους εμβολιασμούς κατά της covid να προχωρούν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς και σε κάθε περίπτωση πολύ πιο καθυστερημένα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη καλείται να αντιμετωπίσει τα συνεχή ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων.
Στις ΗΠΑ όπου και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, καταγράφεται ένας θάνατος από κορωνοϊό κάθε 24 δευτερόλεπτα, τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown όχι μόνο διατηρούνται αλλά και παρατείνονται στην Ευρώπη και στη Μεγάλη Βρετανία.
Αυξημένα κρούσματα όμως για πρώτη φορά εδώ και μήνες ανακοίνωσε και η Κίνα, η οποία από την περασμένη άνοιξη έχει καταφέρει να περιορίσει, αν όχι να εξαφανίσει την επιδημία χάρη στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έλαβε, ενώ στο κόκκινο παραμένει και η Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.
Την ίδια στιγμή η Moderna, το εμβόλιο της οποίας ενέκρινε χθες 6/1 η ΕΕ, ανακοίνωσε πως εντός του 2021 θα είναι σε θέση να παράξει και να διανείμει από 600 εκατομμύρια δόσεις έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της αναφέροντας πως εκτιμάται πως το εμβόλιο μπορεί να προσφέρει αντισώματα έως και δύο χρόνια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,69% στις 31.041 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,48% στις 3.803 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +2,56% στις 13.067 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 22,5 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ ενισχύεται +0,74% στις 13.995 μονάδες
Image
ΗΠΑ: Στα 68,1 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Νοέμβριο 2020

Στα 68,1 δισ. δολ. διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, σημειώνοντας άνοδο 8% τον Νοέμβριο του 2020, καθώς οι Αμερικανοί διατήρησαν την διάθεσή τους για εισαγόμενα προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Τον Οκτώβριο, το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 63,1 δισ. δολ.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν συρρίκνωση του ελλείμματος, στα 67,3 δισ. δολ.
Tόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές αυξήθηκαν το Νοέμβριο, αλλά οι εισαγωγές επεκτάθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό.

ΗΠΑ: Στις 787 χιλ. υποχώρησαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας

Ελαφρώς μειωμένες κατά 3000 είναι οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας των ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιανουαρίου 2020, με τον νέο αριθμό να διαμορφώνεται στις 787.000 από το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι αναλυτές πάντως ανέμεναν μια υψηλότερο άνοδο στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μετά από δύο εβδομάδες βελτιώσεων.
Συνολικά, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν σε κυβερνητικές παροχές.

Συνέχισαν ανοδικά οι ευρωαγορές

Με ήπια άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αγνοούν το χάος που προκάλεσε στις ΗΠΑ η εισβολή των οπαδών του Donald Trump στο Καπιτώλιο, αντλώντας ώθηση από τις προσδοκίες για άλλο ένα δημοσιονομικό πακέτο στις ΗΠΑ μετά την επικράτηση των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία.  
Image
Την αντίθεσή του στην εξαγορά της ανταγωνίστριας Monte dei Paschi εξέφρασε o Ιταλός κροίσος Leonardo Del Vecchio, ιδρυτής της Luxottica, η οποία ελέγχει το 1,9% της UniCredit, και πραγματοποιεί επαφές με άλλους μεγάλους Ιταλούς επενδυτές οι οποίοι μοιράζονται τις αντιρρήσεις του για μία πιθανή συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει το μερίδιο της, της τάξης του 64%, στη Monte dei Paschi (MPS), αφού δαπάνησε 5,4 δισ. ευρώ το 2017 για τη διάσωση της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου.
H MPS χρειάζεται τώρα έως και 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια.


Ευρωζώνη: Σταθερός στο -0,3% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2020

Σταθερός στο -0,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2020, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Οι τιμές τροφίμων, καπνού και αλκοόλ σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση (1,4% από 1,9% τον Νοέμβριο).
Ακολουθούν οι υπηρεσίες (0,7% από 0,6% τον Νοέμβριο).
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), καθώς οι προοπτικές επιδεινώθηκαν δραματικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ευρωζώνη: Βουτιά 6,1% στο λιανεμπόριο τον Νοέμβριο 2020

Πτώση 6,1% σημείωσε ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2020, σε μηνιαία βάση, λόγω της επαναφοράς των αυστηρών περιοριστών μέτρων για τον κορωνοϊό, σε πολλές οικονομίες της νομισματικής ένωσης.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωση, η πτώση διαμορφώθηκε στο 5,1%.
Το Οκτώβριο είχε σημειωθεί άνοδος 1,4% τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Γερμανία: Απρόσμενη αύξηση 2,3% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Νοέμβριο 2020

Απρόσμενη αύξηση 2,3% σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Νοέμβριο στη Γερμανία, έναντι του Οκτωβρίου.
Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 6,3%, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Η ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας, εν μέσω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους αναλυτές, οι οποίοι είχαν προβλέψει πτώση 1,2% στις παραγγελίες.
Σημειώνεται ότι απρόσμενη άνοδο σημείωσαν και οι λιανικές πωλήσεις Νοεμβρίου, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Δεκέμβριο, κόντρα στις εκτιμήσεις.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αγνόησαν το χάος που προκάλεσε στις ΗΠΑ η εισβολή των οπαδών του απερχόμενου προέδρου Donald Trump στο Καπιτώλιο.
Αντίθετα, το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν τον έλεγχο της Γερουσίας, διαμόρφωσε το θετικό κλίμα στις αγορές.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,2% στις 3.872 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +1,60%, στις 27.490,13 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1990.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,68%, στις 1.826,30 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες -0,3% στις 27.604 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,7% στις 3.576 μονάδες.  
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,3% στις 48.331 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης