Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχίες για ισχυρό 3ο κύμα κορωνοϊού - Προς παράταση το lockdown - Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία 11/1

Ανησυχίες για ισχυρό 3ο κύμα κορωνοϊού - Προς παράταση το lockdown - Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία 11/1
Στο κόκκινο η Αττική, φόβοι για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού - Πολύ πιθανό σκληρό lockdown - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
(Συνεχές upd) Αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναμένουν τις επόμενες 15 ημέρες οι επιστήμονες, οι οποίοι κατόπιν και του χθεσινού εορτασμού των Θεοφανείων, διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία αναφέροντας μάλιστα πως θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή η παράταση του lockdown.
Αν και σήμερα συμπληρώνονται δύο μήνες lockdown, οι ειδικοί φοβούνται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πολύ ισχυρό τρίτο κύμα της επιδημίας, το οποίο όπως υποστηρίζουν δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το ΕΣΥ, καθώς αν και έχουν μειωθεί ασθενείς και διασωληνωμένοι, η πίεση παραμένει καθώς οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι ελάχιστες.
Και ενώ υπουργοί της κυβέρνησης και επιστήμονες ανέφεραν ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν βάσει και της οριστικής εισήγησης των ειδικών, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία - νηπιαγωγεία, δημοτικά - θα ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα 11/1.
Το «πράσινο φως» για να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία ακόμη και στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, έδωσε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.
Πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο υπό αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί της επιτροπής λοιμωμιολόγων να εισηγηθούν άνοιγμα της αγοράς έστω και με τη μέθοδο του click away από την ερχόμενη Δευτέρα 11/1.
Στο επίκεντρο της ανησυχίας παραμένει η Αττική, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα σε όλη την χώρα, τη στιγμή που μια σειρά από τοπικά lockdown είναι σε ισχύ στη Δυτική Αττική, στη Βοιωτία, στην Κοζάνη, στη Σητεία, κα.

Στους 5.146 οι νεκροί
 
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142.777, εκ των οποίων 52,3% άνδρες.
Image
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.565 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.934 (30,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 391 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 266 (68%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες.
Image
To 85,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 911 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 47 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.146 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.041 (59,1%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image


Ανοίγουν σχολεία-νηπιαγωγεία και στις «κόκκινες» περιοχές - Πώς θα γίνεται η μετακίνηση

Πώς θα γίνει το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές εξέτασε η επιτροπή λοιμωξιολόγων στην έκτακτη σύσκεψη που είχε νωρίτερα.
Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», σε σκληρό lockdown είναι: Δυτική Αττική, Κοζάνη, Φλώρινα, Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρος, ενώ ήδη ο δήμος Σητείας έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία της περιοχής.
Η απόφαση για το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας, είναι ειλημμένη.
Για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.
O κωδικός 4 είναι αυτός που επιλέγεται για τη μεταφορά μαθητών, καθώς ο εν λόγω κωδικός αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Το SMS στο 13033 πρέπει να γράφει τα εξής:
4 [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Επίσης, απαιτείται α θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.
Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας που ανακοίνωσε το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) και για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς

Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορoνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.
Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Ανοιχτοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία από την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.
Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.

Ειδικότερα, οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι:

1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
3) Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.
4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Γεραπετρίτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, ακόμα και αιφνιδιαστικών

Τη θέση ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα παράταση του lockdown.
«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο.
Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεραπετρίτης.
Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν κλειστοί για τους πιστούς οι ναοί την ημέρα των Θεοφανείων, και την απόκλιση - όπως ανέφερε - από την πλευρά της Εκκλησίας, τόνισε ότι υπήρξε ενημέρωση της Εκκλησίας και για αυτό το λόγο είχε επιτρέψει την ατομική προσευχή.
Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης και έχουν διαρκή επικοινωνία.
«Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο», επισήμανε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος είπε «ότι είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση».
Σχετικά με τα σχολεία, ο κ.Γεραπετρίτης εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.
Για το λιανικό εμπόριο σχολίασε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει με τον τρόπο της παράδοσης έκτος, από την ερχόμενη Δεύτερα, ωστόσο αυτό θα το κρίνει η επιτροπή που συνεδριάζει τις επόμενες ώρες.

Δερμιτζάκης: Φοβάμαι μην γίνει Θεσσαλονίκη όλη η Ελλάδα – Σοκαριστικές οι εικόνες από τα Θεοφάνεια

Την ανησυχία του να γίνει η Ελλάδα… Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος χαρακτήρισε σοκαριστικές τις εικόνες από τον χθεσινό εορτασμό των Θεοφανείων.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης είπε πως τα κρούσματα θα αυξηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες ενώ εκτίμησε ότι τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι.
«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις.
Το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα.
Το να προστεθεί αυτό που έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος τόνισε ότι τον σόκαραν οι εικόνες από τα Θεοφάνεια, γιατί όπως είπε, καταλαβαίνει «τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις».
«Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία.
Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων.
Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη» είπε ο κ.Δερμιτζάκης.

Καπραβέλος (διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου): Έρχεται γ’ κύμα – Θα θρηνήσουμε πολλά θύματα

Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα» και ότι «θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» διατύπωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.
«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος.
Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας...
Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Καπραβέλος, τονίζοντας ότι η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ.
«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος είπε ότι η εισαγγελία της πόλης τον είχε καλέσει για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την κατάσταση που επικρατούσε από τα τέλη Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί.
Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα.
Πρώτον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει,
Δεύτερον ποτέ έπρεπε να γίνει και
Τρίτον ποιοι ευθύνονται…
Βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα,  την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» είπε ο κ.Καπραβέλος, αναφέροντας ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.
 
Τοπικά lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη - Αυστηρότερα μέτρα σε Σητεία και Ροδόπη

Πέρα όμως από την ανησυχία που υπάρχει για το Λεκανοπέδιο της Αττικής, τους επιστήμονες προβληματίζει και η διασπορά του ιού και σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο έχουν επιβληθεί τοπικά lockdown στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, στους Δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, στην ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και στις ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης αλλά και στο δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων Βοιωτίας.
- Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και των ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
- Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
- Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

Επίσης:

-Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας ,Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης  για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
-Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης  για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
-Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν


α) από την Τετάρτη  06-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 11-01-2021 για τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας , Εορδαίας, Βοΐου και Κοζάνης
β) από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 για δέκα (10) ημέρες ήτοι έως και 15-1-2021 για την Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου  
γ) από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 έως και 10-1-2021 για τις Τοπικές Κοινότητες Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης
οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης