Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζα της Γαλλίας: Συστημικός κίνδυνος η αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας

Τράπεζα της Γαλλίας: Συστημικός κίνδυνος η αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας
Η κρίση ρευστότητας μετατρέπεται σε κρίση φερεγγυότητας, επισημαίνει Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας στην εξαμηνιαία έκθεσή της στην οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Η αύξηση του εταιρικού χρέους και ταυτόχρονα η προοπτική της επιβολής νέων γύρων lockdowns για την ανάσχεση της ανόδου των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 αποτελούν συστημικούς κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
Και, μάλιστα, επισημαίνει ότι πρόκειται για κινδύνους οι οποίοι αναμένεται να ενταθούν τους προσεχείς μήνες, όπως καταγράφεται στην εξαμηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Αυτή την εποχή, τα χρέη των επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του συστήματος, αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας στην εξαμηνιαία έκθεσή της.
Παρότι το δεύτερο lockdown που άρχισε τον Δεκέμβριο δεν είχε τόσο αρνητικές συνέπειες στις επιχειρήσεις όσο το πρώτο, εντούτοις η επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης θα καταστήσει πιο δύσκολο για ορισμένες εταιρείες να εξυπηρετήσουν τις οφειλές που σωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της βραδείας ανάκαμψης, τότε το ενδεχόμενο σημαντικής αύξηση στις στάσεις πληρωμών από επιχειρήσεις θα έχει αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, με συνέπεια την αύξηση των ζημιών και προβλέψεων για επισφαλή δάνεια», αναφέρει η γαλλική κεντρική τράπεζα.

Μερίσματα

Οι αρνητικές προοπτικές αυτές προοπτικές ενδέχεται να αναζωπυρώσουν τις συζητήσεις για τα τραπεζικά μερίσματα εν μέσω κορύφωσης της κρίσης της πανδημίας.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσε την άρση της απαγόρευσης καταβολής μερισμάτων τον Δεκέμβριο, επέβαλε αυστηρά όρια ως προς αυτές που οδήγησαν στις έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Societe Generale Lorenzo Bini-Smaghi.
Η Τράπεζα της Γαλλίας «μπορεί να αποδεχθεί μια προσεκτική επιστροφή στη διανομή μερισμάτων για να μην εξαντλήσει τη μελλοντική της κεφαλαιακή επάρκεια», δήλωσε η δεύτερη αναπληρωτής επικεφαλής της τράπαζας Sylvie Goulard σε συνέντευξη Τύπου.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων την οποία έχουν υιοθετήσει οι κεντρικές ανά τον κόσμο ασκεί ήδη πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών.

Δανεισμός

Από την άλλη πλευρά, οι ισχυροί ισολογισμοί επιτρέπουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια και να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη, εκτιμά η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας.
Οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος διατυπώνονται σε μια εποχή εντεινόμενης αβεβαιότητας για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη.
«Οι υψηλές αποτιμήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνονται ασυμβίβαστες με την πραγματική οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι «το σενάριο της κατάρρευσης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε περίπτωση αιφνίδιων δυσμενών μελλοντικών εξελίξεων», σημειώνει η Τράπεζα της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης