Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κλειδώνει» η Ευρώπη μέχρι 15 Φεβρουαρίου - Ένας θάνατος κάθε 24 δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ – Στους 1,9 εκατ. οι νεκροί

«Κλειδώνει» η Ευρώπη μέχρι 15 Φεβρουαρίου - Ένας θάνατος κάθε 24 δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ – Στους 1,9 εκατ. οι νεκροί
Σε lockdown η Ευρώπη, περιμένει και τα εμβόλια της Moderna – Πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία στο Λονδίνο - Δύο χρόνια προστασία το εμβόλιο της Moderna
«Κλειδώνει» την Ευρώπη η αλματώδης πορεία του β' κύματος του κορωνοϊού καθώς Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν αποφασίσει την παράταση των μέτρων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, τη στιγμή που για πρώτη φορά και ύστερα από περίπου 6 μήνες αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται και στην Κίνα.
Με τους εμβολιασμούς κατά της covid να προχωρούν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς και σε κάθε περίπτωση πολύ πιο καθυστερημένα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη καλείται να αντιμετωπίσει τα συνεχή ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων.
Στις ΗΠΑ όπου και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, καταγράφεται ένας θάνατος από κορωνοϊό κάθε 24 δευτερόλεπτα, τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown όχι μόνο διατηρούνται αλλά και παρατείνονται στην Ευρώπη και στη Μεγάλη Βρετανία.
Αυξημένα κρούσματα όμως για πρώτη φορά εδώ και μήνες ανακοίνωσε και η Κίνα, η οποία από την περασμένη άνοιξη έχει καταφέρει να περιορίσει, αν όχι να εξαφανίσει την επιδημία χάρη στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έλαβε, ενώ στο κόκκινο παραμένει και η Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.
Την ίδια στιγμή η Moderna, το εμβόλιο της οποίας ενέκρινε χθες 6/1 η ΕΕ, ανακοίνωσε πως εντός του 2021 θα είναι σε θέση να παράξει και να διανείμει από 600 εκατομμύρια δόσεις έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της αναφέροντας πως εκτιμάται πως το εμβόλιο μπορεί να προσφέρει αντισώματα έως και δύο χρόνια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 87.736.230 και οι νεκροί σε 1.891.260
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 21.468.084 και σε νεκρούς με 362.983
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 198.974 και τρίτη σε κρούσματα με 7.873.830
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 150.336 και τέταρτο το Μεξικό με 129.987
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 77.470 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 76.877 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.274.615, πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.845.265 και έκτη η Γαλλία με 2.763.116
- Έβδομη η Τουρκία με 2.283.931 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.201.945
- Ένατη η Ισπανία με 1.982.544 και δέκατη η Γερμανία με 1.841.228
Image
Moderna: Στόχος μας να παράξουμε 1 δις δόσεις του εμβολίου εντός του 2021


Να παράξει 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της εντός του 2021 ανακοίνωσε η Moderna.
Σε δηλώσεις του ο CEO της Moderna, Stephane Bancel είπε ότι αν και η Moderna έχει λάβει παραγγελίες για 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, αυτή θα προσπαθήσει όχι μόνο να επιτύχει το στόχο αυτό αλλά και να τον ξεπεράσει.
Συγκεκριμένα, ο Bancel υποστήριξε ότι η εταιρεία θα παράξει από 600 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις εντός του 2021.
Παράλληλα τόνισε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο διαρκούν τα αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια, αν και εκτίμησε πως αυτά θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια.

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από κορωνοϊό κάθε 24 δευτερόλεπτα – Νέο ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών

Ανεξέλεγκτος παραμένει ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ όπου κάθε 24 δευτερόλεπτα καταγράφεται και ένας θάνατος ασθενή με covid.
Οι αριθμοί αποκαλύπτουν τον εφιάλτη που βιώνουν οι ΗΠΑ.
Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 361.000, κάτι που σημαίνει πως ένας στους 914 Αμερικάνους έχει πεθάνει από covid από την έναρξη της επιδημίας.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότεροι από 3.800 θάνατοι, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος από την αρχή της επιδημίας.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 21,3 εκατομμύρια ενώ οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία ξεπέρασε το τελευταίο 24ωρο κάθε προηγούμενο, καθώς όπως έγινε γνωστό, οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό ανέρχονται σε 130.834.
Τα νοσοκομεία στην Καλιφόρνια έχουν πλημμυρίσει από ασθενείς με αποτέλεσμα οι υγειονομικές αρχές να αποφασίζουν να προχωρήσουν στην ακύρωση των χειρουργικών επεμβάσεων για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, τη στιγμή που το αμερικανικό σύστημα υγείας αγγίζει τα όρια του.

Συνδρομή Εθνοφρουράς για τη διανομή των εμβολίων

Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί για τους αργούς ρυθμούς, με τους οποίους πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί των πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιες Πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα ζήτησαν τη συνδρομή της Εθνοφρουράς προκειμένου να συνδράμει τις τοπικές υγειονομικές αρχές για να επιταχυνθεί η διανομή των εμβολίων.
Σημειώνεται πως σε διάστημα 21 ημερών, έχουν διανεμηθεί περισσότερες από 19 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, αν και μόλις οι 5,3 εκατομμύρια έχουν χορηγηθεί σε πολίτες.
«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν κάνει καλύτερη δουλειά όσον αφορά τους εμβολιασμούς κατά του covid διατύπωσε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci, ο οποίος υποστήριξε πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες.
«Έπρεπε να είχαμε διανείμει 20 εκατ. εμβόλια και τα 20 αυτά να χορηγηθούν στους πολίτες.
Πρέπει να περιμένουμε έως το πρώτο 15νθημερο του Ιανουαρίου για να δούμε τι δεν πήγε καλά» είπε ο Fauci, ο οποίος απέδωσε τις καθυστερήσεις και στο ότι όλο το εγχείρημα αυτό δεν είχε προηγούμενο και δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη.
Image
Κίνα: Ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού μετά από 5 μήνες

Ανησυχία υπάρχει στην Κίνα για την «έξαρση» κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Hebei που βρίσκεται κοντά στο Πεκίνο.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 63 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που ανακοινώνεται από τον Ιούλιο.
Αν και η Κίνα από την περασμένη άνοιξη είχε καταφέρει χάρη και στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, να «εξαφανίσει» την επιδημία, τα τελευταία κρούσματα προκαλούν ανησυχία στις Αρχές παρά το γεγονός ότι αυτά κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς σε σύγκριση με ότι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόμσο.
Τα 51 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Shijiazhuang, την πρωτεύουσα της επαρχίας Hebei, που περιβάλλει το Πεκίνο, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν 59 ασυμπτωματικοί φορείς.

Περιοριστικά μέτρα

Στην περιοχή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ενώ αυστηροποιήθηκαν οι περιορισμοί όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών.
Οι βασικοί αυτοκινητόδρομοι προς τη Shijiazhuang, η οποία βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου, έκλεισαν, ενώ τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων και των τρένων ανεστάλησαν, για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.
Για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, ο κυριότερος συγκοινωνιακός σταθμός της πόλης έκλεισε και δεν επιτρέπεται πλέον να εισέρχονται σε αυτόν ταξιδιώτες.
Σημειώνεται πως η Κίνα έχει καταγράψει 4.634 θανάτους επί συνόλου 87.278 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Lockdown στην Ευρώπη, πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία στο Λονδίνο

Στην παράταση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown προχωρούν Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία, τη στιγμή που αναφέρεται πως τα νοσοκομεία στο Λονδίνο πλημμυρίζουν από ασθενείς με covid.
Η Αγγλία, η οποία εισήλθε από τις 5/1 στο τρίτο lockdown της από την έναρξη της πανδημίας, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου, δοκιμάζεται ιδιαίτερα από το β’ κύμα της επιδημίας.
Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που βίωσαν κατά τη διάρκεια του α’ κύματος της επιδημίας.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε ένα ακόμα ρεκόρ κρουσμάτων (62.322) ενώ εκτιμάται πως ένας στους 50 έχει κολλήσει τον ιό.
Το τρίτο lockdown αναμένεται να διαρκέσει 7 εβδομάδες, αν και διαμηνύεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση πριν από τις 22/2.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κλείνουν τα σχολεία, θα λειτουργούν μόνο τα άκρως απαραίτητα καταστήματα (π.χ. τρόφιμα, φαρμακεία) και θα επιτρέπεται μόνο η σωματική άσκηση μια φορά την ημέρα.
Image
Σε lockdown όμως βρίσκονται και μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Ήδη η Αυστρία ανακοίνωσε την παράταση κατά μια εβδομάδα του lockdown έως τις 24/1 ενώ και στη Γερμανία το lockdown, το οποίο επρόκειτο να λήξει στις 10/1, παρατάθηκε έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή στην Ιταλία, από σήμερα Πέμπτη 7/1 αναμένεται να ανοίξουν δημοτικά και γυμνάσια ενώ στις 11/1 θα επαναλειτουργήσουν και τα λύκεια, παρά τις αντιδράσεις σε πολλές περιφέρειες για την ανάγκη να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.
Πριν λάβει την όποια νέα απόφαση, η κυβέρνηση θέλει να αξιολογήσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα είναι διαθέσιμα αύριο 8 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως έως τις 15 Ιανουαρίου, οι Ιταλοί δεν θα μπορούν να βγουν από την περιφέρεια στην οποία ζουν μόνιμα (εκτός αν συντρέχει λόγος υγείας ή επαγγελματικός) ενώ επιτρέπονται επισκέψεις δύο μόνον ατόμων σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Σε lockdown έως τα μέσα Ιανουαρίου είναι και η Ολλανδία ενώ το σενάριο ενός τρίτου εθνικού lockdown μελετά και η Γαλλία, όπου και έως τις 7/1 διατηρούνται μια σειρά από περιοριστικά μέτρα που αφορούν θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού

Ενέκρινε η ΕΜΑ το εμβόλιο της Moderna

Το εμβόλιο της Moderna ενέκρινε χθες 6/1 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
Το εμβόλιο της Moderna έγινε το δεύτερο που λαμβάνει έγκριση από τον ΕΜΑ καθώς οι αρχές επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού, που στοχεύουν στην αναχαίτιση της πανδημίας.
Μετά το πράσινο φως από τον ΕΜΑ, το τελικό στάδιο είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα.
«Ο EMA συστήνει να χορηγηθεί άδεια υπό όρους για την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 της Moderna προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια στα άτομα άνω των 18 ετών» αναφέρει ο ΕΜΑ.
Image
Εντός του Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί στη Βραζιλία

Στο κόκκινο παραμένει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να μετρούν τα περισσότερα θύματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 1.242 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 198.974.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 63.430 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 7.873.830.
Η Βραζιλία, η οποία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θυμάτων παγκοσμίως, πλήττεται από το β’ κύμα της επιδημίας από τον περασμένο Δεκέμβριο, τη στιγμή που η κυβέρνηση επισπεύδει τα σχέδια της για τον εμβολιασμό, αναφέροντας πως οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν εντός του Ιανουαρίου.
Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τις οποίες εξασφαλίστηκαν 354 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσα στο 2021.

Ρεκόρ θανάτων στο Μεξικό

Κρίσιμη πάντως είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε νεκρούς από την επιδημία.
Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ρεκόρ θανάτων και μολύνσεων, με 1.165 ασθενείς με την COVID-19 να υποκύπτουν και 13.000 ανθρώπους να επιβεβαιώνεται ότι μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 129.987 νεκρούς επί συνόλου 1,48 εκατομμυρίων μολύνσεων
Η έξαρση της πανδημίας αποδίδεται κυρίως στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τις συναθροίσεις πολιτών την περίοδο των εορτών.
Σημειώνεται πως το Μεξικό άρχισε την 24η Δεκεμβρίου πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ενώ την περασμένη Δευτέρα εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δόσεις του οποίου αναμένεται να παραληφθούν τον Μάρτιο.

CDC: Υπερβολικά σπάνια η εκδήλωση σοβαρής αλλεργίας από τα εμβόλια

Υπερβολικά σπάνια χαρακτηρίζει την εκδήλωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το CDC, έως τις 23 Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ 21 τέτοιες περιπτώσεις, σε σύνολο περίπου 1,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί.
Δηλαδή, η συχνότητα ήταν περίπου μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση για κάθε 100.000 εμβολιασμούς.
Από τους 21 εμβολιασθέντες που εμφάνισαν αναφυλαξία, οι 17 είχαν ιστορικό παρόμοιων αντιδράσεων σε άλλα εμβόλια, φάρμακα, τρόφιμα ή τσιμπήματα εντόμων στο παρελθόν, σύμφωνα με το CDC.
Μερικοί από τους 21 χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, αλλά στην πορεία όλοι ανέρρωσαν.
Η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων του CDC δήλωσε ότι οι πολύ σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να εμβολιασθούν έναντι του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η αναλογία των σοβαρών περιστατικών αναφυλαξίας στα εμβόλια Covid-19 είναι μέχρι στιγμής περίπου 11,1 ανά εκατομμύριο δόσεων που έχουν γίνει, σχεδόν δεκαπλάσια σε σχέση με τα αντιγριπικά εμβόλια, στα οποία είναι περίπου 1,3 ανά εκατομμύριο δόσεων.
Τα επίσημα στοιχεία του CDC αφορούσαν την περίοδο έως τις 23 Δεκεμβρίου.
Έκτοτε και έως τις 6 Ιανουαρίου ο αριθμός των εμβολιασθέντων στις ΗΠΑ έχει φθάσει τα 4,8 εκατομμύρια και έχουν αναφερθεί άλλες οκτώ περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.

Μ. Βρετανία: Αναπτύσσουν το πρώτο έξυπνο εμβόλιο

Ερευνητές στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, το οποίο έχει τη μορφή «έξυπνου» επιθέματος (τσιρότου), το οποίο θα μπορεί να μετρά την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Καινοτόμων Υλικών του Πανεπιστημίου του Σουάνσι ανέφεραν ότι το επίθεμα διαθέτει μικροβελόνες μήκους ενός χιλιοστού που μεταφέρουν με μη επεμβατικό τρόπο το εμβόλιο στο σώμα.
Τα επιθέματα θα στερεώνονται στο δέρμα έως 24 ώρες και θα παρακολουθούν ορισμένους βιοδείκτες ανοσίας (ανοσοσφαιρίνες) στο δέρμα.
Τα εν λόγω επιθέματα, που διαθέτουν μικροσκοπικές βελόνες με πολυανθρακικό ή πυρίτιο, μοιάζουν με τα τσιρότα νικοτίνης για όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα ή με τα τσιρότα για την παρακολούθηση του σακχάρου στους διαβητικούς.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα διαδερμικά επιθέματα-εμβόλια είναι ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος χορήγησης εμβολίων, ενώ επίσης έχουν το πλεονέκτημα ότι επιτρέπουν τη χορήγηση μικρότερων δόσεων, έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής και εύκολη διανομή.
Ένα πρωτότυπο του επιθέματος αναμένεται να είναι έτοιμο έως το Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης