Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η μεγάλη ανατροπή στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 - Η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώσει τα εισοδήματα από τα ενοίκια

Η μεγάλη ανατροπή στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 - Η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώσει τα εισοδήματα από τα ενοίκια
Η μεγάλη ανατροπή στις φορολογικές δηλώσεις του 2021: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προσυμπληρώσει τα εισοδήματα από τα ενοίκια
Το «μοντέλο» των προσυμπληρωμένων δηλώσεων για μισθούς και συντάξεις επεκτείνεται και στα μισθώματα από ακίνητα.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου στο φετινό έντυπο Ε2, που θα συνυποβάλλουν οι ιδιοκτήτες μαζί με τα υπόλοιπα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, να είναι τα στοιχεία με τα εισοδήματα από τα ενοίκια προσυμπληρωμένα από την ίδια την υπηρεσία.
Η βούληση για αυτοματοποιημένες δηλώσεις Ε2 καταγράφεται επισήμως στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ όπου περιγράφονται οι στόχοι και το μεταρρυθμιστικό έργο για τη νέα χρονιά.
Δεξαμενή για την άντληση των στοιχείων, με βάση τα οποία η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώνει τα μισθώματα στο E2, είναι οι δηλώσεις των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που υποβάλλονται μέσω της σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής αλλά και οι «δηλώσεις COVID» για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα καταγράφουν στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου τα ποσά που εισέπραξαν οι εκμισθωτές ακινήτων, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγών ή παρεμβάσεων όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς ή τους συνταξιούχους παρά μόνο μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων ή της προσκόμισης των ανάλογων παραστατικών και εγγράφων.
Παράλληλα με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις δηλώσεις απώλειας μισθωμάτων (δηλώσεις COVID) θα αποτυπώνονται αυτόματα στο Ε2 τα πραγματικά μισθώματα που εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Με το νέο σύστημα μπαίνει φραγμός σε εικονικές δηλώσεις μισθωμάτων για την αποφυγή πληρωμής του φόρου ενώ οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από διαδικασίες που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.
Μετά το αλαλούμ που επικράτησε στο κούρεμα των ενοικίων από τον περασμένο Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020 η σύγχυση στους εκμισθωτές είναι μεγάλη με αποτέλεσμα η συμπλήρωση του φετινού Ε2 είναι ένας πραγματικός γρίφος για τους ιδιοκτήτες, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν καμία εικόνα για το εισόδημα που έλαβαν από τα μισθώματα τον προηγούμενο χρόνο. Ετσι η ανάγκη για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων Ε2 καθίσταται πιεστική προκειμένου μέσα από τα δυο ηλεκτρονικά αρχεία της ΑΑΔΕ να ξεκαθαριστεί το εισόδημα που έλαβαν οι υπόχρεοι με αυτό που συμψηφίσθηκε λόγω κορονοϊού και εκείνο που επιστράφηκε ως αποζημίωση από το Δημόσιο.
Επισημαίνεται ότι από τον Μάρτιο του 2020 που ξέσπασε η πανδημική κρίση εφαρμόστηκε υποχρεωτική μείωση ενοικίων κατά 40% για επαγγελματικές μισθώσεις, κύριες και φοιτητικές κατοικίες στις οποίες οι ενοικιαστές είναι μισθωτοί εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή.
Αυτό που άλλαξε στην πάροδο της υγειονομικής κρίσης ήταν ο τρόπος αποζημίωσης για τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, όπου τους πρώτους μήνες η ζημία συμψηφίζονταν με μελλοντικές φορολογικές οφειλές ενώ στη συνέχεια ένα ποσό της απώλειας πιστώνονταν απευθείας από το κράτος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης